Dr Živković i Glišić u novom sanitetu (foto: Dragana Nedeljković)
Dr Živković i Glišić u novom sanitetu (foto: Dragana Nedeljković)
29.03.2015, 09:38

Još jedan sanitet za Hitnu službu

č: | fb:

U okviru projekta Ministarstva zdravlja „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” – DILS, ubski Dom zdravlja dobio je još jedno specijalizovano vozilo za hitnu medicinsku pomoć. To je drugi sanitet koji je, u poslednjih šest meseci, nadležno ministarstvo dodelilo Službi hitne medicinske pomoći na Ubu kroz DILS projekat. Radi se o vozilu marke „Fiat Dukato“, sa najsavremenijim medicinsko-tehničkim aparatima i instrumentima, čija je vrednost oko 60.000 evra.

Vozni park Dom zdravlja trenutno na raspolaganju ima šest sanitetskih vozila, od kojih tri sa opremom za urgentno zbrinjavanje, a tri namenjena prevozu zdravstveno ugroženih pacijenata, što ga čini respektabilnom zdravstvenom ustanovom, rekao je predsednik Opštine Ub Darko Glišić na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom najnovije donacije.

- Zajedničkim naporima, dobrim idejama i kontaktima, uspeli smo da obezbedimo još jedno moderno vozilo, tako da naš Dom zdravlja sada ima vozni park na nivou neke neuporedivo veće zdravstvene ustanove. Za vrlo kratko vreme, nabavljeno je i mnogo medicinske opreme, što je još jedna od stvari koje su na ponos zaposlenima, tako da u narednom periodu očekujem daleko bolji kvalitet zdravstvenih usluga. Uz pomenuto, kao i uz dobro obučene lekare i, možda kadrovskim popunjavanjem, Dom zdravlja će biti spreman ne samo da ispuni svoje obaveze, već i da pomogne susednim domovima zdravlja. Na mapi zdravstvenih ustanova u Srbiji, on postaje vrlo respektabilno mesto, zato što ima i uslove i resurse da se zdravstvena zaštita maksimalno isprati. Zahvalnost ministarstvu zdravlja i ministru Lončaru, jer je uvek imao sluha za nas i ja se nadam da će, kada budemo razgovarali oko kadrovskog dela, takođe imati razumevanja, jer imamo manji broj lekara nego što nam je neophodno da bismo mogli da idemo u korak sa najnovijom tehnologijom koju ovde polako uvodimo – rekao je Glišić, uz čestitke direktorki Doma zdravlja dr Biljani Nikolić na značajnim donacijama koje je uspela da obezbedi za tu ustanovu u proteklih godinu dana, od kada je na njenom čelu.

Konferencija za novinareu DZ

Konferencija za novinareu DZ (Foto: Dragana Nedeljković)

Ministarstvo zdravlja doniralo je 24 sanitetska vozila za domove zdravlja u Srbiji, među kojima je i Ub, dok je deset dodeljeno Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Grada Beograda. Kroz DILS projekat, Služba hitne medicinske pomoći je i oktobra prošle godine dobila opremljen sanitet, što je veliki uspeh, istakla je direktorka Doma zdravlja dr Biljana Nikolić.

- To znači da smo od oktobra do danas opravdali svoj rad i njihovo poverenje. Pošto su ljudi iz inspekcije ministarstva zdravlja, zaduženi za praćenje održavanja i servisiranja prvog doniranog vozila, nakon kontrole bili zadovoljni, dobili smo i drugo vozilo, koje je opremljenije od prethodnog. Zahvaljujući tome, Služba hitne medicinske pomoći biće još efikasnija i kvalitetnija. Sada lekar može da ode kući kod pacijenta, a to je ranijih godina bio veliki problem. Pored toga, u proseku dnevno prevezemo sedam pacijenata u Valjevsku bolnicu, ne računajući izlaske na teren  - predočila je dr Nikolić, zahvalivši se u ime svoje ustanove ministarstvu zdravlja.

“Novo sanitetsko vozilo najsavremenije je u ovdašnjem Domu zdravlja i opremljeno najmodernijim medicinsko-tehničkim aparatima, što će Službi hitne medicinske pomoći omogućiti zbrinjavanje teško povređenih i kritično obolelih”, istakao je načelnik te Službe, dr Dragan Živković. Vozilo poseduje defibrilator, aparaturu za merenje šećera i krvnog pritiska, portabilni ventilator, EKG, kardiološku stolicu, nosila, sredstva za imobilizaciju i mnogo drugih medicinskih instrumenata i pomagala za pružanje hitne pomoći.

Stigle i dve zubarske stolice

U ovdašnji Dom zdravlja stigle su i dve stomatološke stolice, najsavremenije linije, sa optičkim instrumentima. I one su obezbeđene u okviru DILS projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“, koji se finansira uz podršku Svetske banke.

Dve stolice za stomatološku službu

Dve stolice za stomatološku službu (Foto: Dragana Nedeljković)

Oprema je stigla u pravom momentu, reći će stomatolog dr Olja Šipčić, izražavajući zahvalnost ministarstvu zdravlja na donaciji koja će omogućiti kvalitetnije stomatološke usluge u preventivi i lečenju.

„Mislim da će pacijenti sada radije dolaziti u Stomatološku službu, zbog čega će nam biti lakše da ispunimo planirani program, kojim smo predvideli da na viši nivo podignemo stomatološku zaštitu i naše usluge. Samim tim što se stolice neće kvariti kao stare koje smo do sada imali, one će nam olakšati rad, jer ćemo više stomatoloških intervencija moći da uradimo za kraće vreme, naročito sada kada imamo i optičke instrumente. Sa novom, najmodernijom opremom, i naši pacijenti i mi bićemo zadovoljniji“.

U zdravstvo kroz donacije uloženo 250.000 evra

Kroz DILS projekat, ubski Dom zdravlja je od oktobra meseca uspeo da obezbedi opremu u vrednosti od oko 170.000 evra. Pored vozila i zubarskih stolica, u proteklih šest meseci nabavljena su i dva nova EKG aparata, dok je Dispanzer za žene opremljen ginekološkom stolicom i najsavremenijm kolor dopler ultrazvučnim aparatom, koji ima mogućnost i 3D funkcija.

- Zahvaljujući dobroj saradnji sa predsednikom Opštine Darkom Glišićem i ministarstvom zdravlja, uspeli smo da dobijemo veoma vrednu opremu i na taj način znatno poboljšamo kvalitet zdravstvene zaštite u Domu zdravlja. Uz to, Vlada Japana je donirala sredstva za nabavku novog rentgen aparata, tako da ukupne donacije koje smo dobili u poslednjih godinu dana iznose oko 250.000 evra – izjavila je dr Biljana Nikolić.

Ovo će biti godina u kojoj ćemo, približno, još toliko novca uložiti, ne samo u opremu, već i u infrastrukturu Doma zdravlja, obećao je predsednik opštine Darko Glišić. U planu je potpuna rekonstrukcija Ambulante u Banjanima, za šta je sredstva obećala Narodna banka Srbije, dok će uz pomoć drugih donatora i ostale seoske Ambulante biti potpuno adaptirane i adekvatno opremljene.  

 

Dr Nikolić, Glišić, osoblje DZ i novinari

Dr Nikolić, Glišić, osoblje DZ i novinari (Foto: Dragana Nedeljković)

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 35 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara