Druženje zavičajaca (foto: Dragan Savić)
Druženje zavičajaca (foto: Dragan Savić)
15.04.2015, 09:43

Zavičaj se ne zaboravlja

č: | fb:

Oko 50 Podgoraca različitih starosnih i obrazovnih struktura, kao i zanimanja, prihvatilo je poziv i prisustvovalo Vaskršnjem susretu zavičajaca u sedištu matične opštine, koji održan na inicijativu Kulturnog kluba Osečine i u organizaciji lokalne samouprave. Sa zemljacima su se u dvočasovnom srdačnom razgovoru zadržali  Nenad Stevanović, predsednik Opštine i njegov zamenik Milan Simić sa saradnicima.

Počelo je toplim pozdravima, priželjkivanim ili neočekivanim susretima, setnim podsećanjima na „dobra֊” prošla vremena, pohvalama na račun predstavnika opštine, kako zbog upriličavanja ovog skupa tako i zbog primetnih rezultata rada u ovoj sredini u proteklim godinama. Nisu izostala ni glasna razmišljanja o onome šta još uvek ovde nedostaje. Bilo je i pomalo diskretnih  najava povratka u penzionerskim danima, a možda i pre.

Opštinski čelnici iskoristili su „Vaskršnji zavičajni susret Podgoraca” da predstave aktuelni trenutak ove lokalne zajednice i pozovu sve kojima su Osečina i Podgorina u srcu da se u okviru svojih mogućnosti pridruže u predstojećim razvojnim aktivnostima.

- Sajam šljiva je nadaleko afirmisao Osečinu i voćarstvo ovog kraja. Gradski trg sa spomenikom braći Nedić i Sportski centar i njegovi objekti, tereni i bazeni su detalji za ponos i na njima mogu da pozavide i mnogo veće i razvijenije sredine - kaže Tomislav

Nedić iz Obrenovca, dodajući da mu se čini da je svega ovoga bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka ni njegovi ni mnogi drugi ne bi ni razmišljali o odlasku iz Osečine. Polazeći od situacije u Gornjem Crniljevu, gde često dolaze, žitelji Valjeva Momčilo Milovanović, penzioner i Vladeta Savić, građevinac, nude „recepte” za opstanak njihovom rodnom selu, ali i ostalim podgorskim naseljima sa sve starijim ruralnim stanovništvom.

- Moderne zadruge, osposobljene za obradu već pomalo zapuštenog zemljišta staračkih domaćinstava, a kasnije i prodaju dobijenih proizvoda, mogle bi da preporode agrar. A tamo gde je već puno zaparloženo, „lek” bi mogao da bude u tome da se ti delovi pretvaraju u industrijske zone u kojima bi se podizali kapaciteti za preradu domaćih sirovina. To bi bilo daleko jeftinije od skupih lokacija u prigradskim delovima većih mesta – rekao je Savić, dok  Milovanović smatra da podgorski tereni, koji su bogati voćnjacima, medonosnim poljskim cvećem i rastinjem, predstavljaju posebnu pogodnost za intenzivniji razvoj pčelarstva.

Druženje zavičajaca

Druženje zavičajaca (Foto: Dragan Savić)

Afirmisani turistički radnik Zoran Matić iz Loznice se sprema za penzionerske dane u rodnom kraju. Porodičnu kuću i okućnicu na tri kilometra od Osečine već je pretvorio u prijatan etno kutak koji uveliko prima goste. On tvrdi da turizam ima dobru perspektivu u Podgorini i nada se da će mnogi krenuti njegovim Matematičari Momčilo Bajić iz Beograda i Bisa dev. Pavlović iz Nove Pazove, zatim „Osečanske Beograđanke” ekonomista Branka dev. Jovanović, pravnica Ana Sudimac dev. Panić i učiteljica Lola Perović dev. Andrić,  bili su puni reči zahvalnosti na račun  domaćina i organizatora ovog susreta. Posebno ih je, kažu, obradovala najava skorašnjeg početka radova na revitalizaciji najvažnije podgorske saobraćajnice od granice između Donje Kamenice i Osladića pa sve do Zavlake.

Žaklina Andrić iz Beograda interesovala se za sudbinu mosta na Jadru kod autobuske stanice u Osečini, s obzirom na to da on predstavlja veliku opasnost prilikom visokih vodostaja.Akademski slikar Đorđe Stanojević, glumac Branko Janković, likovni umetnik Milovan Panić i estradna zvezda u usponu Dragan Veselinović istakli su da u zavičaj često i rado dolaze i da se baš u njemu najuspešnije napajaju inspiracijama za svoje umetničko stvaralaštvo.

Bivši sportisti Goran Nenadović iz Valjeva i Željko Ninić iz Beograda predložili su da neki od narednih sličnih susreta bude „začinjen” sportskim nadmetanjem veterana, dok su se svi zajedno složili da prva slična viđenja budu upriličena u  opet Osečini u vreme održavanja Sajma šljiva, a možda pre toga u Beogradu...

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara