Zanusovi roboti u Skupštini (foto: Zanus)
Zanusovi roboti u Skupštini (foto: Zanus)
15.08.2022, 06:51

Roboti "Zanusa" iz Valjeva u Skupštini Srbije

č: | fb:

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, koja je održana 1. avgusta, prvi put su korišćeni roboti za snimanje sednice, koje je inovirala i proizvela valjevska firma "Zanus". Reč je o projektu automatizacje snimanja u republičkom parlamentu za potrebe Radio Televizije Srbije (RTS), koji će se i ubuduće koristiti u skupštinskim prenosima.

 

Na čelu razvojnog tima "Zanusa" je Valjevac dr Marko Tanasković, diplomac čuvenog švajcarskog ETH Institute, koji se posle školovanja, sticanja akademskih zvanja i uspešnog rada u Švajcarskoj, vratio u Srbiju.

 

- Naša firma se bavi razvojem i proizvodnjom robotskih rešenja u domenu produkcijske robotike. Ovo su roboti koji se koriste za automatizaciju video snimanja u televiziji, na filmu, u snimanju događaja i slično. U pitanju su sofisticirana robotska rešenja koja omogućavaju da jedan operater upravlja sa većim brojem kamera ili da softver u potpunosti zameni kamermana i da veći broj kamera snima potpuno autonomno – objašnjava Tanasković.

Zanusovi roboti u Skupštini

Zanusovi roboti u Skupštini

 

Navodi da je snimanje sednica Skupštine Srbije ranije rađeno tako što su kamermani bili prisutni u sali za sednice i upravljali kadriranjem svake od kamera. Po svakoj sednici je bilo potrebno pet kamermana u svakoj smeni.

 

- "Zanus" je instalirao sistem koji se sastoji od robotskih rešenja koja uključuju robotske pan-tilt glave i liftove kao i PTZ kamere (kamere koje mogu da se rotiraju po dve ose). Ukupno je instalirano tri robotska rešenja i četiri PTZ kamere. Pored ovoga Zanus je razvio i softver specijalno namenjen lakom upravljanju ovih robostkih rešenja za potrebe snimanja sednice Skupštine. Sistem omogućava da jedan operater pokriva snimanje čitave sednice (svih sedam kamera) i da može vrlo lako da izvrši kadriranje poslanika koji dobije reč za obraćanje tako što jednim klikom pozove zapamćene parametre kamere za tog poslanika. Ovime se postiže značajno brži odziv u kadriranju govornika nego što je bilo ranije. Takođe se oslobađaju kamermani koji su ranije bili raspoređeni u Skupštini da mogu da obavljaju druge aktivnosti u generisanju programa koje televizija ima. Nakon par meseci instalacije i testiranja sistem je prvi put korišćen na konstitutivnoj sednici – priča za Kolubarske.rs Marko Tanasković.

Marko Tanasković

Marko Tanasković

 

Svi proizvodi Zanusa se potpuno rade u Srbiji i razvijeni su domaćom pameću

 

"Zanus" je sa ovom razvojnom aktivnošću počeo 2018. godine kada su na tome radila dva čoveka. Trenutno ima deset zaposlenih uglavnom inženjera i to stručnjaka iz oblasti elektrotehnike, računarstva i razvoja softvera i mašinstva. Proizvodnja je organizovana u Valjevu, dok se razvoj odvija u Beogradu. Za svoje razvojne aktivnosti "Zanus" je dobio i podsticaj Fonda za inovativnu delatnost u periodu 2019 – 2021, a na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju je dobio treće mesto u 2021. godine. "Zanus je i priduženi član Naučno tehnološkog parka na Zvezdari u Beogradu".

 

- Naša firma posluje na globalnom tržištu produkcijske opreme, gde smo kao novi igrač praktično startup. Kao takvi trudimo se da budemo konkurentni na ovom jako kompetitivnom tržištu. U tome su nam pomogla sredstva koja smo dobili od Fonda za inovacionu delatnost kao i ostali podsticaji za firme koje se bave razvojem, a koje država daje. U poslednje vreme ovi podsticaji su proširivani i možemo reći da firme koje se bave razvojem svojih inovativnih proizvoda mogu da računaju na jako dobre, pre svega materijalne podsticaje u vidu donacija, povoljnih kredita i oslobađanja nekih poreza - kaže Tanasković i dodaje:

 

- Ono što nam otežava položaj je činjenica da, za razliku od konkurenata u zapadnoj Evropi ili USD, većinu komponenti koje koristimo u razvoju ne možemo da kupimo lokalno u Srbiji, već moramo da ih uvozimo. Dans su logistički servisi jako razvijeni pa neka komponenta, koju naručite iz USD ili Kine, do Srbije stiže u roku od dan-dva. Nažalost onda mora da prođe našu carinsku proceduru što može da traje i do nedelju dana pa i duže, a ovu proceduru moramo da prođemo praktično sa svakom sitnicom koju naručimo iz inostranstva. To nam stvara velike probleme i čini nas manje konkurentnim. Sa kolegama iz NTP Beograd smo trenutno u razgovorima kako da ovu situaciju popravimo za sve firme koje se bave razvojem koji uključuje hardver - kaže Marko Tanasković.

Zanusovi roboti u Skupštini

Zanusovi roboti u Skupštini

Svoje proizvode valjevska firma uglavnom izvozi. Trenutno se koriste u Švajcarskoj, Japanu, SAD-u, Kini, Nemačkoj. Zanimljiva je priča da je paket sa zanusovim robotima, koji je poslat u Japan, temeljno i dugo pregledan jer je na carini bilo sumnjivo i čudno to da neko iz Srbije u Japan šalje robote!

 

U septembru će valjevski "Zanus" nastupati na jednom od najvećih svetskih sajmova za produkcijsku opremu (IBC u Amsterdamu) kao jedina kompanija iz Srbije, i to će biti prilika da dalje proširi svoje aktivnosti na globalnom tržištu produkcijske opreme.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 58 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara