Sir sa dodatkom voća (foto: Milica Lukić)
25.02.2018, 09:30
Kolači i torte od sira!
U kućama gostoljubljivih Valjevaca, u domaćem siru se uživa i on se jede često, tačnije uz svaki obrok. Ovaj poznati sir iz Gornje Bukovice, poznati je sastojak mnogih tradicionalnih specijaliteta poput domaće pite, proje i gibanice.
Naša sagovornica, Ljiljana Janjić, ne samo da pravi odličan domaći sir, nego i kombinuje neobične ukuse i pravi kolače i torte od sira.
- Sasvim slučajno sam počela ovim poslom da se bavim. Oduvek sam volela da kombinujem različite ukuse hrane. Onda sam mojim ukućanima napravila sir od kravljeg mleka sa pečenim susamom i svi su bili oduševljeni. Potom sam nastavila da istražujem i pravim neke nove specijalitete - ističe naša sagovornica i dodaje da se već skoro dvadeset godina bavi ovim poslom i da ga nikada ne bi menjala.
Gornja Bukovica je selo nadomak Valjeva gde se meštani pretežno bave voćarstvom i ratarstvom. Selo je dobilo ime po drvetu bukva, koje je i danas najčešće šumsko drvo u ovom selu. U selu se nalazi crkva Svetog Nikole.
- Na mojoj tezgi imam lisnati i rolovani sir, neslani i kuvani sir, stari punomasni i polumasni sir, sir sa belim tartufima, sa pršutom, pečenim susamom, orasima, peršunom i povrćem. Imam i kačkavalj, kajmak sa pavlakom i bez pavlake, švapski sir, sir "Pljevaljski" i "Kolašinski" po recepturi. Tu si i slane torte od sira sa spanaćem, listinom, zeljem, čvarcima i suhomesnatim proizvodima - objašnjava Ljiljana koja se trudi da bogatom ponudom na svojoj tezgi zadovolji ukuse i najprobirljivijih kupaca.
Tako su se nizali njeni specijaliteti. Ova vredna domaćica upotpunila je proizvodni asortiman i slatkim programom, odnosno slatkim sirom pod nazivom "Jaffa sir", "Raffaello sir", sir sa čokoladom i plazmom, sa svežom borovnicom, višnjama, brusnicom i dinjom.
Naša sagovornica nam otkriva da za pravljenje "Raffaello" sira kombinuje kuvani sir sa slatkom pavlakom, kokosom, pečenim lešnikom i bademom. Za „"affa" sir upotrebljava kuvani sir sa rendanom pomorandžom i limunom, pa na kraju sve prelije crnom mlečnom čokoladom.
Recept za ove ukusne poslastice ljubomorno čuva. Sa velikom pažnjom svakoj mušteriji prvo dozvoli da proba sir pre nego što ga kupi. Pa kome se svidi koji ukus neka se za njega i odluči, dodaje kroz smeh.
"Moje sireve uglavnom kupuju ljudi koji znaju njegove kvalitete i koji su ga već jeli. Kupuje se i na sajmovima hrane i pića. Polako ljudi shvataju da i kod nas može da zaživi ova proizvodnja, a ne samo u inostranim zemljama", priča Ljiljana.
Ona sir pravi isključivo na tradicionalan način, odnosno prirodno i bez dodavanja veštačkih boja i konzervansa. Iz tog razloga, naša sagovornica koristi i himalajsku so, jer je pogodna za dijabetičare. Specijaliteti poput njenih se na drugim tezgama i pijacama ne mogu pronaći, što našu sagovornicu izdvaja na prvom mestu.
- Na prošlogodišnjem festivalu sira u Beogradu, dobila sam nagradu za najbolju inovaciju za lisnati sir, odnosno za srpsku Mocarelu sa smokvom i suvom šljivom. Tu je i nagrada na 12. Sajmu etno hrane i pića za stari masni sir – kaže Ljiljana Janjić na kraju razgovora.