Metalac - MZT (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - MZT (foto: Đorđe Đoković)
19.12.2015, 19:31

MZT iznenadio u Valjevu

č: | fb:

Metalac je večeras izgubio od MZT-a sa 77:68 (18:20, 13:20, 12:14, 25:23) važnu utakmicu 15. kola ABA lige, koja je i jednima i drugima bila značajna u borbi za opstanak. Valjevci su se kako-tako držali u prvih 10 minuta, a potom je bilo jasno da je vrag odneo šalu jer su gosti iz Skoplja igrali tečnije u napadu i čvršće u odbrani sa boljim čitanjem igre protivnika. Njihova prednost se u nekoliko navrata kretala i do 13 poena prednosti, što domaći u grču nisu uspevali da stignu.

Ponovila se priča u kojoj su valjevski košarkaši načinili toliko greški pod oba koša, gore nego na treningu, a trener Vlada Đokić nije uspevao da nađe petorku kadru da „polegne“ po parketu i izbori preokret ma i „na silu“! Mimo plana, uveo je na teren i povređenog Kutlešića, među 12 se neočekivano našao i Majstorović kao psihološka podrška, ali ni to nije pomoglo. Toliko promašenih izglednih situacija, čak i „zicera“ pod tablom MZT-a, odavno nije viđeno.

Polaganje Todorovića

Polaganje Todorovića (Foto: Đorđe Đoković)

Skopsku ekipu su do pobede vodili plejmejkeri Ljubičić i Protić, koji su prošle sezone bili u Metalcu, pa su lako prepoznavali akcije Valjevaca. Tu su bili i Stojanovski, mlađi od braće Luković, pa iskusni Drenovac, Mijatović i Bunić. Svaki od njih dao je očekivani doprinos pobedi, a mladi trener Aco Jončevski dobro je spremio i još bolje vodio ekipu.

„Pobeda nam mnogo znači, opet smo ekipa. Nadam se begu sa dna i plasmanu u gornjem delu tabele“, kazao je Marko Ljubičić uz opasku kako mu je „Valjevo drugi dom, ali...“.

Ljubičić

Ljubičić (Foto: Đorđe Đoković)

Jončevski je podsetio da ih je Protić u prošloj sezoni „ubio“ košem za pobedu, što ga je i dovelo u MZT. Ocenio je kako igra nije bila lepa ali je bila borbena sa obostrano puno grešaka.

Dušan Kutlešić i Vlada Đokić tvrde da je Metalac ozbiljno shvatio utakmicu kao jednu od najvažnijih u sezoni. Psihološki pad bez povratka na put uspeha usledio je posle rezultatskog preokreta Skopljanaca u ranoj fazi igre. Đokić je dodao kako mnoge probleme, pre svega povrede i bolest igrača, krije i ne iznosi u javnost. Odgovarajući na pitanje izveštača, pojasnio da Todorović jeste dobro odigrao u prvom poluvremenu ali da se još nije uklopio u kolektivnu odbranu sa preuzimanjem te je stoga u nastavku ostao (zaboravljen) na klupi.

Trener Valjevaca je ocenio da ništa nije tragično uprkos borbi za opstanak do poslednjeg kola ABA lige, te da se nada kako će stručni štab uspeti da povrati ekipu posle večerašnjeg poraza. „Jedan brejk u gostima, možda baš u Banja Luci, i pobeda pred našim navijačima sve bi vratili u normalu!“, optimista je Đokić. S obzirom na to da je, kako bi rekao dečiji pesnik, „sve krenulo naopačke za vrapce i mačke“ posle Metalčevog poraza od Igokee u Valjevu, treba mu (Đokiću) verovati!

Šut Kutlešića

Šut Kutlešića (Foto: Đorđe Đoković)

Bez obzira na to što to krajnji rezultat ne pokazuje, dramatično je bilo skoro do samog finiša, a tom su doprineli i arbitri koji u 37. minutu, pri vođstvu MZT od 63:56 bezrazložno poništavaju trojku Ljubičića umesto da dosude i dodatno slobodno bacanje! Trojkama Jevtovića i Kutlešića, Metalac se primiče na 65:71 ali je to, ipak, samo bio poslednji trzaj davljenika, koji se hvatao za slamku! Jer, posle nepostojećeg faula u napadu M. Lukovića, zbog čega je Ljubičićev koš poništen, usledio je, takođe nepostojeći, faul u napadu Jankovića pod košem gostiju, što, uz pravovremene poteze trenera Jončevskog, vođstvo skopskih košarkaša vraća na put zaslužene pobede u Valjevu pred samo 200 gledalaca.

Borba za loptu

Borba za loptu (Foto: Đorđe Đoković)

Hala sportova u Valjevu. Gledalaca: 200. Sudije: Obradović (BiH), Vovk (Hrvatska) i Vučković (Slovenija). Delegat: Toma Jovančić (Valjkevo).

Metalac: Koćović, Malešević 13, Čampara, Kutlešić 13, Janković 2, Majstorović, Jevtović 10, Jošilo 5, Rakićević 5, Bakić 3, Todorović 10, Gabrić 7.

MZT: Protić 6, Ljubičić 5, Mekić 2, Markovski, Vasiljević, Mladenovski, Drenovac 15, Bunić 6, Stojanovski 14, Mijatović 8, M. Luković 15, U. Luković 6.

Polaganje Maleševića

Polaganje Maleševića (Foto: Đorđe Đoković)

Metalac sada ima skor 5/10, prikovan je na dnu tabele. U sredu gostuje Igokei u Aleksandrovcu, kod Banja Luke, koja se pojačala američkim centro Bukerom (ranije je igrao za Olimpiju i Krku). Maleševiću će to, po svemu sudeći, biti oproštaj od dresa Metalca pošto odlazi u Rumuniju, Majstorović će na parketu biti tek potom protiv Sutjeske u Valjevu, a pitanje pleja je goruće, što je večeras priznao i sam Đokić. Kako će, i kada, biti rešeno – nejasno je. Ako smo dobro razabrali, možda i do puta u Laktaše!

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo Pre 6 sati 16 minuta

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis Pre 12 sati 51 minuta

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...