Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
04.11.2020, 10:37

Ugostitelji poručuju: Štetu trpe ne samo oni nego i druge delatnosti

č: | fb:

Valjevski ugostitelji čekaju odgovor na zahtev, koji su predali Štabu za vanredne situacije pre dva dana, u kom traže da im se "dozvoli rad do 23 časa".

 

U svom zahtevu više od 40 ugostitelja navodi da u Valjevu radi preko stotinu ugostitelja i da je u ugostiteljstvu zaposleno više od hiljadu ljudi, a da od početka epidemije od marta niko nije bio inficiran koronavirusom.

 

"Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije ne postoji nijedan dokaz da su restorani, barovi, kafići..., žarište korone. Tačno je da nekontrolisani broj okupljanja predstavlja žarište korone, ali to je propust nadležnih organa vlasti i slaba primena kaznene politike", navode ugostitelji u svom dopisu.

 

Oni pitaju članove Štaba za vanredne situacije zbog čega radno vreme nije organičeno i kladionicama gde se takođe okuplja veći broj ljudi.

 

"U Valjevu postoji više od 20 kladionica. Logika je sastavni deo pravne nauke. Kakva je razlika između restorana, barova, kafića i kladionica u smislu prostora i okupljanja? Apsolutno ne postoji. Dakle, dva potpuno suprotna pravna pristupa prema istoventoj pravnoj stvari", navode ugostitelji te zahtevaju da "Krizni štab odmah donese odluku kojom radno vreme dozvoljava do 23 časa kao što je bilo do pre par dana".

Đorđe Momić

Đorđe Momić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vlasnik kafe-picerije Korner Đorđe Momić kaže da nije istina da je ugostiteljstvo izvor zaraze, ali sudeći po naredbama koje se donose kao da je "ugostiteljstvo neko targetirao kao jedino i najveće žarište".

 

Dodaje ako je tačno da je problem u kafićima, restoranima, barovima neka se to potkrepi činjenicama i podacima o broju zaraženih u ugostiteljskim objektima. "Mi samo tražimo da nam se objasni i navedu konkretni razlozi zbog čega je doneta odluka da nam se ograniči radno vreme do 23 časa", kaže Momić.

Goran Jović

Goran Jović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vlasnik kafea Knez Goran Jović skreće pažnju na činjenicu da skraćenjem radnog vremena ugostiteljskih objekata se smanjuje posao mnogim delatnostima, te su i oni ekonomski ugroženi poput ugostitelja i zaposlenih u ugostiteljskim objektima. "Značajno manji obim posla imaju prodavnice, diskonti, fabrike piva, muzičari, mesari, frizeri..., to je veliki lanac preduzetnika koji trpi štetu", navodi Jović.

 

Vladimir Ranković vlasnik restorana Lovački dom smata da je gradska vlast izabrala ugostitelje kao najlakšu metu i naglašava da, ukoliko radno vreme ne bude vraćeno na 23 časa, da će ugostitelji preduzeti neke mere kako bi zaštitili svoj posao i svoje zaposlene.

 

Ranković kaže da Srbi nemaju naviku da idu kod psihjatra i psihologa, ali imaju naviku odlaska u kafanu gde se odvija socijalni život, gde se ljudi ispovedaju jedni drugima, razmenjuju iskustva, dele probleme, a sada su uskraćeni za takav vid druženja.

 

"Mi ne želimo da se suprostavljamo Štabu za vanredne situacije i stručnom timu koji donosi odluke, ali tražimo da svoju odluku o skraćenju radnog vremena preispitaju, ali i da pojačaju kontrolu usvojenih mera", rekao je Vladimir Ranković.

 

Podsećamo, Štab za vanredne situacije grada je 28. oktobra doneo naredbu po kojoj je radno vreme ugostiteljskih objekata skraćeno do 21 čas. Ugostitelji su negodovali, zatražili su razgovor sa gradonačelniko Lazarom Gojkovićem.

 

Na tom sastanku ugostiteljima je predloženo da upute dopis Zavodu za javno zdravlje u kome će tražiti da se dozvoli radno vreme do 23 časa. Zavod za javno zdravlje je odgovorio da odluku donosi Štab za vanredne situacije. Otuda su ugostitelji odlučili da Štabu za vanredne situacije upute zvaničan zahtev i sada čekaju odgovor.

Aktuelno

Gradska čistoća (foto: Kolubarske.rs)
Upućen zahtev Gradskoj upravi Pre 14 sati 34 minuta

Vidrak i Vodovod traže povećanje cena za 25 posto

Javna komunalna preduzeća Vidrak i Vodovod uputila su zahtev Gradskoj upravi Valjevo za davanje saglasnosti za povećanje cena svojih usluga za 25 odsto. Nove cene primenjivaće se prvog dana...  · 16 komentara

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 1 dan 12 sati

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...