Željko Trifunović i Ljubomir Radović
Željko Trifunović i Ljubomir Radović
16.12.2020, 08:21

Lokalni front: "Budžet u bezvazdušnom prostoru"

č: | fb:

Loklani front Valjevo pozvao je građane da se uključe u javnu raspravu o budžetu, koja se vodila i na internet stranici i na fejsbuk profilu Lokalnog fronta. Prema rečima aktiviste Željka Trifunovića odziv građana, sem iz pojedinih mesnih zajednica, nije bio preveliki, ali je ipak prikupljen veliki broj pitanja i zahteva, koji se uglavnom tiču komunalnih problema.

 

- Ono što nas hrabri jeste da ćemo komisiji zaduženoj za sastavljanje izveštaja o javnoj raspravi dostaviti daleko više pitanja i zahteva nego što je to do sada bilo moguće učiniti na tradicionalno loše posećenim skupovima krajem decembra u velikoj sali Skupštine grada - rekao je Trifunović.

 

On je dodao da se materijal koji su pripremili može podeliti u tri celine: prva je najobimnija i sačinjena je uglavnom od prispelih pitanja građana, druga se sastoji od sugestija i treća celina su konkretni predlozi za izmene delova budžeta. Trifunović kaže da se, prema očekivanju, pitanja građana najvećim delom odnose na komunalne probleme.

 

- Nažalost, nema mnogo novih pitanja iz ove oblasti. Većinu njih slušamo godinama: negde je vode previše, negde je nema ni za piće. Nisu samo seoski putevi zapušteni ili velikodušno presipani kamenim agregatom sa previsokim procentom jalovine koja se posle prve kiše pretvara u blato. Ima dosta gradskih ulica koje još nemaju asfalt; ima onih koje su asfalt dobile pre godinu ili dve, da bi posle toga morale biti krpljene i popravljane. Ove godine plaćali smo i uklanjanje valjevskog specijaliteta: šahtova koji su iznad ili ispod nivoa kolovoza. O divljim deponijama, prljavim ulicama i napuštenim i zapuštenim zgradama u vlasništvu grada da ne govorimo - naveo je Trifunović.

 

Lokalni front Valjevo smatra da se iz osnova treba izmeniti način na koji se planira komunalna gradnja. Takođe, smatra da je krajnje vreme da bude zauvek napuštena praksa u kojoj partijski funkcioneri donose odluke da li će se, gde i šta raditi. Trifunović podseća na put u Prijezdiću i direktne intervencije predsednika izvršnog odbora vladajuće stranke!

 

- Planovi komunalne gradnje moraju prestati da budu spiskovi predizbornih želja i obećanja. Nije li pravi način da se odluka o trošenju novca građana donosi na mestu odakle prihodi i dolaze, tamo gde ljudi privređuju za sebe i za gradski budžet i gde se najbolje osećaju stvarne potrebe? Takvi primeri već postoje i u Srbiji - rekao je aktivista.

 

Lokalni front Valjevo ima još jednu sugestiju za kontrolu trošenja budžetskih sredstava, a to je da treba poboljšati i učiniti transparentnijim kontrolu kvaliteta izvedenih radova koji se plaćaju sredstvima građana. Ove godine za to je izdvojeno osam miliona, bez PDV-a. Lokalni front smatra da  kontroli javnosti treba izložiti i one koji su plaćeni da obavljaju poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

 

Govoreći o drugoj celini, a to su sugestije koje se tiču načina sastavljanja budućih odluka o budžetu i načina kontrole trošenja sredstava građana, Trifunović kaže da Lokali front insistira na uvođenju kvalitetnijih indikatora u sve delove programskog budžeta.

 

- Zahtevamo i spuštanje pozicija programskog budžeta na nivo koji će moći da prikaže detalje ne samo u programima velikih javnih radova i zahvata, već i način na koji se troši novac koji grad izdvaja, na primer, za javno informisanje, podršku programima organizacijama civilnog društva, sredstva data sportskim klubovima itd. - rekao je Željko Trifunović.

Željko Trifunović i Ljubomir Radović

Željko Trifunović i Ljubomir Radović

Odbornik Lokalnog fronta u Skupštini grada Ljubomir Radović navodi da se najveći deo sugestija građana u suštini svodi na zahtev da u potpunosti bude implementiran Lokalni antikorupcijski plan, jer taj plan već predviđa mnoge mere i aktivnosti čija svrha i jeste bolja kontrola i veća transparentnost načina trošenja našeg novca.

 

- Izrada građanskog budžeta samo je jedan mali korak na tom putu. Drugi je svakako zahtev da se sadašnji gradski Pravilnik o načinu sprovođenja javnih nabavki hitno uskladi sa veoma preciznim odredbama Lokalnog antikorupcijskog plana. Sastavni deo materijala koji ćemo predati Gradskoj upravi je i kalendar obaveza koje propisuje Lokalni antikorupcijski plan. Mnogi od predviđenih rokova, neki i veoma važni, već su iza nas. Primena ovog kalendara biće naš indikator: njime ćemo meriti da li u gradskoj upravi postoji ozbiljna namera da se bori protiv korupcije ili će i LAP biti zaboravljen, kao što je zaboravljen i Plan kvaliteta vazduha, na primer - rekao je odbornik.

 

Govoreći o trećoj celini, a to su konkretni predlozi za izmene delova Nacrta Odluke o budžetu, Radović navodi da ti predlozi ne zahtevaju povećanje ukupne mase budžetskih prihoda, već prebacivanje iznosa sa jedne pozicije na drugu.

 

- Konkretno, Lokalni front godinama zahteva uvođenje sistema koji bi u realnom vremenu upozoravao građane Valjeva na povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Opasnost po zdravlje Valjevaca, posebno rizičnih grupa, prepoznata je odavno, a ni u ovom Nacrtu budžeta nema ni dinara koji bi bio namenjen merama za smanjenje stepena zagađenosti vazduha. Zato smo budžet za 2021. godinu i nazvali: "Budžet u bezvazdušnom prostoru". Drugi projekt čije uvođenje predlažemo jeste širenje mreže mernih mesta koja mere zagađenost vazduha, prvenstveno česticama PM10 i PM2,5. Zahtevamo i merenje sadržaja  kancerogenog benzo(a)pirena koji je u Valjevu meren samo tokom 2017.godine kada je utvrđeno da su daleko nadmašene dopuštene granice - rekao je Ljubomir Radović.

 

Lokalni front Valjevo predlaže da se sredstva za ove projekte obezbede preusmeravanjem potrebnih iznosa sa dve pozicije subvencija za JKP Toplana.

 

- Subvencije su predložene na dva mesta, za gorivo 12,5 miliona, a za opremu oko 8,8 miliona dinara. JKP „Toplana-Valjevo“ je u prethodnoj  godini ostvarila dobit. Skupština grada nedavno se saglasila da se 20 posto dobiti vrati osnivaču, Gradu Valjevu, 20 posto podeli zaposlenia, a da 60 posto dobiti ostane neraspoređeno. Lokalni front Valjevo smatra da je besmisleno subvencionisanje javnih preduzeća koja ostvaruju dobit, da bi potom deo sredstava  vraćala  u gradski budžet. Ukupni iznos od preko 21 milion dinara za ove subvencije verovatno je previsok sa finansiranje programa koje smo predložili, tako da verovatno neće biti potrebno potpuno ukinuti subvencije za JKP „Toplana-Valjevo - rekao je Ljubomir Radović.

 

Trifunović i Radović su najavili da će pitanja koja se odnose na budžet grada, posebno na način kako se troši novac građana, ubuduće imati svoje stalno mesto na internet stranici lokalnifrontvaljevo.rs.

 

Aktuelno

Katarina Petrović (foto: skrinšot N1)
Uručena sinoć u Beogradu Pre 4 sati 59 minuta

Katarina Petrović dobitnica nagrade "Osvajanje slobode"

Majorki policije Katarini Petrović iz Valjeva sinoć je u Beogradu uručena nagrada "Osvajanje slobode". U svom kratkom obraćanju, citirala je Martina Lutera Kinga: "Možda nećemo previše žaliti zbog...

Gradska čistoća (foto: Kolubarske.rs)
Upućen zahtev Gradskoj upravi Pre 8 sati 27 minuta

Vidrak i Vodovod traže povećanje cena za 25 posto

Javna komunalna preduzeća Vidrak i Vodovod uputila su zahtev Gradskoj upravi Valjevo za davanje saglasnosti za povećanje cena svojih usluga za 25 odsto. Nove cene primenjivaće se prvog dana...  · 7 komentara

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...