(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
05.01.2021, 08:38

Godina korone, tuge, izbora, strahova, nade... (drugi deo)

č: | fb:

Godinu je obeležila pandemija koronavirusa. Bili su to dani i meseci kada smo slušali i poslušali, a malo toga razumeli; kada smo plašeni i u strahu živeli, a pravili se hrabri i jaki; kada su nas lagali, a mi verovali... Kada smo se, uprkos svemu nadali. Bili su to dani i meseci kada smo bolovali, tugovali, drage osobe u večnost ispraćali.

 

Jedan radnik "Krušika" je poginuo, a jedan je teško povređen. Tragedija koja opominje.

 

Valjevo je dobilo novog gradonačelnika - nestranačka ličnost Lazar Gojković, kandidat SNS.

 

Valjevo posetili, i to vrlo brzo nakon izbora novog gradonačelnika, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. 

 

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu u jednom danu bilo je 216 novozaraženih, a u Kolubarskom okrugu još 310. Pred kraj decembra vazduh u Valjevu je bio "opasan po zdravlje". 

 

JUL

 

02.07.2020.

Virus korona potvrđen je kod još 14 osoba u Valjevu, po dva pozitivna slučaja zabeležena su u Lajkovcu i Mionici, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Ukupan broj obolelih u Kolubarskom okrugu od početka pandemije je 368 osoba.

 

03.07.2020.

Drvo u Parku Pećina, koje je u nedelju palo na automobil u pokretu, otvorilo je pitanja u kakvom su stanju šume koje su u vlasništvu Grada, zbog čega se suva stabla ne uklone, a umesto njih posade nova. 

Palo drvo na ulicu

Palo drvo na ulicu (Foto: Đorđe Đoković)

 04.07.2020.

Virus korona potvrđen je kod još 18 osoba u Valjevu, tri pozitivna slučaja zabeležena su u Ubu, dok je u Ljigu jedan novooboleo, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo. U Kolubarskom okrugu je ukupno obolelo 425 osoba.

 

05.07.2020.

U Valjevu nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom u odnosu na izveštaj iz prethodnog dana, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje. Nezvanično saznajemo da laboratorije nisu dostavile rezultate.

 

06.07.2020.

U Valjevu je od početka pandemije koronavirusa 14. marta do 31. maja, ili za dva i po meseca, registrovano 196 slučajeva infekcije COVID-19, da bi se za samo 19 dana broj novoobolelih povećao za 120, tako da je ukupno obolelih od koronavirusa u Valjevu 316.

 

07.07.2020.

Štab za vanredne situacije grada je danas proglasio vanrednu situaciju u Valjevu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje se primenjuju od danas.

 

Od sutra (08.07.) su zabranjena javna okupljanja sa više od pet ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru, a od petka do ponedeljka se uvodi policijski čas, najavio je Aleksandar Vučić. Da li se zabrana kretanja odnosi samo na Beogard ili na celu Srbiju, nije precizirao, odlučiće Krizni štab.

 

08.07.2020.

Nekoliko hiljada ljudi, nezadovoljnih odlukom o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog borbe protiv koronavirusa, koji je najavio Aleksandar Vučić, protestovalo je ispred Skupštine Srbije u Beogradu. Suzavac, kamenice, konjica i hapšenja...

 

09.07.2020.

Vanredna situacija u Valjevu je proglašena 7. jula, istog dana stupila je na snagu i odluka o ograničenju rada ugostiteljskih objekata o kojoj je javnost tek danas obaveštena. Zbog čega se o tome ćutalo, a članovi Kriznog štaba tvrdili da vanredno stanje počinje od 8. jula? Da li zbog vašara u Jovanji, pod šatrama bilo nekoliko hiljada ljudi, koji je organizovan upravo u danu kada je proglašena vanredna situacija?

Vašar u Jovanji

Vašar u Jovanji (Foto: Đorđe Đoković)

Na Gradskom trgu večeras se okupilo par stotina, pretežno mladih, Valjevaca izražavajući negodovanje zbog loše vlasti, manipulacija, laži, diktature i batinaša. Učesnici protesta su mirno sedeli, a "provokatori" su prostorije SNS gađali jajima.

Protest nezadovoljnih građana

Protest nezadovoljnih građana (Foto: Đorđe Đoković)

 

10.07.2020.

U Valjevu je još jedna osoba preminula od posledica koronavirusa što je ukupno 20 od početka pandemije. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje još 35 osoba je pozitivno na COVID-19 što je ukupno 377.

 

11.07.2020.

U Valjevu je još 31 osoba pozitivna na COVID-19, tako da je ukupno od početka pandemije zaraženo 408, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 10. jula. Na prisustvo koronavirusa u petak, 10. jula, testirano je 135 osoba.

 

13.07.2020.

Sedam maturantkinja MŠ "Živorad Grbić" položilo je prijemni ispit i upisalo muzičke akademije u Beogradu, Novom Sadu i Valjevu. "Ove devojke pripadaju generaciji koja je od samog početka svog školovanja obogaćivala koncertni život muzičke škole ali i predstavljala svoj grad izuzetno uspešno na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima i u međunarodnim projektima", kaže direktorka škole.

 

14.07.2020.

U Valjevu je još 21 osoba pozitivna na COVOD-19, tako da je ukupan broj obolelih 430, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Zbog aktuelne epidemiološke situacije sve mere republičkog i gradskog kriznog štaba, kao i Gradskog veća, ostaju na snazi, saopšteno je nakon sednice SOT-a. To znači da je radno vreme ugostiteljskih objekata, i zatvorenog dela i bašte, do 22 časa.

 

15.07.2020.

Gradsko veće je donelo novo rešenje o radnom vremenu ugostiteljskih objekata po kome će moći da rade do 23 časa. Zbog čega su se članovi Veća predomislili nakon samo sedam dana, a epidemiološka situacija se, kako navode, "pogoršava"?

 

Sedam respiratora, koje je obezbedilo Ministarstvo zdravlja, isporučeno je valjevskoj bolnici tako da trenutno raspolaže sa 15. "Važno je da u ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta zaraženog koronavirusom koji je na respiratoru", kaže direktor bolnice.

 

16.07.2020.

U kovid ambulanti se dnevno pregleda i do 200 građana. U redovima se čeka, ali ne "ceo dan". Timovi lekara i sestra rade u tri smene po četiri i po sata bez pauze. Nabavljen je mobilni rendgen, nema više "šetanja" od ambulante do bolnce i nazad.

 

17.07.2020.

Više od 100 Valjevaca moraće ponovo da daje bris jer su njihovi uzorci, koji su uzeti početkom jula, "propali". Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju zbog "havarije" u mikrobiološkoj laboratoriji "Vatreno oko", koja se nalazi pri Kliničkom centru Srbija...


18.07.2020.

U Valjevu su još 53 osobe pozitivne na COVID-19, što je najviše registrovanih u jednom danu od početka pandemije. Ukupan broj zaraženih je 601, a samo za mesec dana evidentirano je 406 osoba pozitivnih na COVID-19, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.

 

20.07.2020.

Zaposleni u kompaniji "Gorenje aparati za domaćinstvo" Valjevo tvrde da su radnici "masovno inficirani", u kompaniji to dematuju, a prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje evidenirano je ukupno 12 pozitivnih na koronavirus.

 

21.07.2020.

Dok broj zaraženih od koronavirusa raste, Štab za vanredne situacije i SOT se sastali samo jednom od proglašenja vanredne situacije (07.07.). I to da nalože dezinfekciju zgrada i da produže radno vreme kafića. Za to vreme mnoga pitanja bez odgovora.

 

22.07.202.

U kompaniji "Gorenje aparati za domaćinstvo" Valjevo evidenirano je ukupno 38 pozitivnih na koronavirus, dok je u kućnoj izolaciji 57 zaposlenih, pokazuju današnji podaci Zavoda za javno zdravlje. Podaci se odnose na period od 30. juna do danas.

 

23.07.2020.

Dečje igralište ili "skver" na ulazu u naselje Kolubara 2 još uvek nije otvoreno. Tek što su završeni radovi, koji su kasnili zbog "nepredviđenih okolnosti", igralište je prekopano da bi bila postavljena rasveta. Stručnjaci za javne nabavke prvo raspisali tender za igralište, pa onda za rasvetu.

 

Postavljanje rasvete (početak jula)

Postavljanje rasvete (početak jula) (Foto: Đorđe Đoković)

24.07.2020.

U Valjevu su još 42 osobe pozitivne na COVID-19, tako da je ukupan broj zaraženih 785. "Komandant Štaba dr Slobodan Gvozdenović i predsednica SOT dr Branka Miholjčić su apelovali da sve institucije u gradu na svim nivoima maksimalno budu uključene u sprovođenje i kontrolisanje donetih republičkih i lokalnih mera u suzbijanju epidemije izazvane virusom SARS-CoV-2”, saopšteno je nakon sednice Štaba.

 

25.07.2020.

U Valjevu se svakodenvno povećava broj zaraženih, kao i broj hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija ili su sumnjivi na koronavirus, a sve je manje mesta u valjevskoj bolnici. 

 

26.07.2020.

Da sivi, hladni i zapušteni hodnici zgrada mogu da budu drugačiji, ali i da se dobrim duhom može protiv pandemije, pokazala je Svetlana Vujić Ennettah, oslikavajući, upravo u vreme korone, prostor zgarde u kojoj živi.

Svetlana Vujić Ennettah

Svetlana Vujić Ennettah (Foto: DjordjeDjokovic)

27.07.2020.

U Valjevu je još 27 osoba pozitivno na COVID-19, tako da je ukupan broj zaraženih 900, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo. U Mionici je još 15 osoba zaraženo koronavirusom.

 

28.07.2020

Ministarstvo privrede finansiraće sa 129,4 miliona dinara rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnice kroz privrednu zonu "Stefil", dok je ukupna vrednost radova oko 234,4 miliona dinara sa PDV-om. Posao dobila grupa ponuđača na čelu sa GP Ingrap-omni.

 

30.05.2020.

U kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju smanjen je broj pacijenta koji se javljaju zbog simptoma karakterističnih za virus korona, rečeno je Kolubarskim.rs u Domu zdravlja. U prethodna tri dana bilo je u proseku 200 pregleda dnveno.

Lekar u kovid ambulanti

Lekar u kovid ambulanti (Foto: Đorđe Đoković)

 

31.07.2020.

U poslednja 24 časa na području Valjeva od ukupno 42 testirana, jedan je pozitivan slučaj, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu.

 

AVGUST

 

01.08.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 31. jula, u Valjevu nema novih pozitivnih na koronavirus. Od ostalih opština Kolubarskog okruga najviše novozaraženih je u Ljigu njih četvoro, po dvoje u Mionici i Osečini, po jedan u Ubu i Lajkovcu.

 

02.08.2020.

Nakon jednog dana kada u Valjevu, najverovatnije zbog toga što su kasnili rezultati testovia, nije bilo novozaraženih virusom korona, prema podacima Zavoda za javno zdravlje kod još 25 osoba je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19.

 

03.08.2020.

Na mestu nekadašnjeg pešačkog mosta, koji je u majskim poplavama 2014. godine odnela Kolubara, biće izgrađen betonski most, od "Austroterma" do ulaza u Limsku ulicu.

 

04.08.2020

Pet osoba, među njima četvoro sudskih izvršitelja iz Valjeva, uhapšeno je zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama oštetili više osoba za oko tri miliona dinara. Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

 

06.08.2020.

Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za svih pet osumnjičenih, među njima četvoro sudskih izvršitelja iz Valjeva, koji su uhapšeni u utorak 4. avgusta ujutro, ukinuto je policijsko zadržavanje i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Kolubarske.rs Nevena Milinković, advokat jednog od osumnjičenog.

 

07.08.2020.

Na Divčibarama boravi oko 10.000 gostiju, što je četiri puta više nego prethodnih godina. Turisti oduševljeni prirodnim lepotama, razočarani ljudskom nebrigom i nemarom. Povremeno bez struje i vode, ulice prašnjave, kontejneri i kante prepuni smeća...

Prepuni kontejneri

Prepuni kontejneri (Foto: Kolubarske.rs)

 08.08.2020.

Mladi istraživači su pre tri godine sredili Mejinu česmu i ostavili je Gradu na čuvanje i negovanje, a Valjevcima mesto uz Gradac za uživanje. Dva puta su uređivali taj prostor, jer Grad za Mejinu česmi ne mari. Teodora Aćimović u svom tekstu poručuje: srediće je opet.

 

09.08.2020.

Noćas oko tri časa na haubu džipa "honda element", vlasnika G. N. (52) iz Valjeva, postavljen je eksploziv, koji je aktiviran upotrebom plamena, saznaju nezvanično Kolubarske.rs. Vlasnik automobila je jedan od svedoka na suđenju Darku Šariću.

 

11.08.2020.

 

U Valjevu se već mesecima kopaju i prekopavaju ulice i trotoari, pa nam grad, kako moj kolega duhovito reče, liči na arheološko nalazište. Nije reč o iskopinama, nego se radi o postavljanju optičkih kablova. U "All IP projekat" uključeni su Valjevo i Ub.

 

12.08.2020.

Skoro svi mediji u Srbiji, a i šire, preneli su vest uznemirujućeg naslova – "Novosađanka ispala iz žičare na Divčibarama, teško povređena", uz sliku žičare na ski stazi Crni vrh. Međutim, Novosađanka nije ispala iz žičare, nego je pala sa ljuljaške.

 

13.08.2020.

U Kolubarskom okrugu su još tri osobe zaražene koronavirusom; po jedna u Ljigu, Osečini i u Ubu, dok za Valjevo, Lajkovac i Mionicu, nisu uneti podaci u kovid bazu, tako da je broj zaraženih u tim mestima isti kao i prethodnog dana.

 

15.08.2020.

U Valjevu je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, pa se broj preminulih u našem gradu popeo na 22, a u Kolubarskom okrugu na 40, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje. Od početka pandemije u Valjevu su preminula 22 pacijenta, pet u Ljigu, četiri u Lajkovcu, po tri pacijenta u Osečini, u Ubu i Mionici.

 

17.08.2020.

Od posledica koronavirusa u Valjevu su umrle još dve osobe, pa se broj preminulih popeo na 24, dok je u Mionici bitku sa koronom izgubila još jedna osoba pa je u toj varoši ukupno četvoro preminulih.

 

Bazeni u SRC Petnica od danas ponovo će otvoreni za građane. Trenutna epidemiološka situacija dozvoljava otvaranje bazena uz poštovanje preporučenih mera zaštite stanovništva od koronavirusa.

 

18.08.2020.

Valjevski naprednjaci, koji su osvojili 31 od 51 odborničkog mandata, naredne četiri godine vodiće grad sa partnerima sa svoje liste bez koalicionih partnera. Gradonačelnik Valjeva je nestranačka ličnost Lazar Gojković. Izabrani su predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada.

Lazar Gojković i odbornici SNS

Lazar Gojković i odbornici SNS (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nova valjevska vlast konstituisana je u polumračnoj sali Centra za kulturu, bez preterano svečane atmosfere, euforije, slavlja. Izbor gradske vlasti budno je pratio, a govor gradonačelnika Lazara Gojkovića i snimao, Vladan Sekulić, "čovek zadužen za Valjevo".

Vladan Sekulić snima govor Lazara Gojkovića

Vladan Sekulić snima govor Lazara Gojkovića (Foto: Đorđe Đoković)

 

19.08.2020.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je danas Valjevo. Došao je "prvenstveno da podrži novog gradonačelnika". Staračkog doma su se "dotakli", Demokrate i korona su krivi što nije završen, rekao je Đorđević.

Lazar Gojković i Zoran Đorđević (konferencija za novinare)

Lazar Gojković i Zoran Đorđević (konferencija za novinare) (Foto: Đorđe Đoković)

21.08.2020.

Valjevsku vlast čine SNS i Šapićev SPAS, obelodanio je danas Nebojša Tadić, odbornik liste "Aleksandar Šapić-Pobeda za Valjevo". Tu koaliciju, dogovorenu dva dana pred konstituisanje vlasti, svi su prećutali na sednici Skupštine grada.

 

22.08.2020.

Bivše gradsko rukovodstvo, koje se na svakom koraku hvalilo da je najbolje i da ima najbolji budžet, poslednju odluku koju je donelo, pre predaje vlasti, bila je da se obustavlja finansiranje pojedinih izdataka iz budžeta na 45 dana.

 

23.08.2020.

U Valjevu nema novozaraženih od koronavirusa, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje. Smanjuje se broj pozitivnih na COVID-19 i hospitalizovanih. U Valjevu još uvek traje vanredna situacija koja je proglašena 7. jula.

 

25.08.2020.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je danas došla u Valjevo da pruži podršku novom rukovodstvu grada. Učinak bivše vlasti je iznad nule. Moglo je i više i bolje, smatra premijerka Srbije. Među uspesima su privatizacija Pivare, regulacija rečnih korita, nabavka protivgradne stanice, brana Stubo-Rovni, a jedan od većih neuspeha je to što nije rešeno aerozagađenje, smatra Ana Brnabić.

Lončar, Brnabić, Gojković, Antić

Lončar, Brnabić, Gojković, Antić (Foto: Đorđe Đoković)

 26.08.2020.

Gradonačelnik Lazar Gojković je izjavio da su, u skladu sa preporukom Ministarstva, u budžetu obezbeđena sredstva za sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada. "Situacija sa budžetom je dobra", rekao je, ali nije znao da kaže koliko novca ima u kasi.

 

27.08.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu su još dve osobe zaražene koronavirusom. Epidemiolog dr Marija Gavrilović kaže da to još uvek ne garantuje stabilnu epidemijsku situaciju i poručuje da se ne treba opuštati.

 

29.08.2020.

Ponovo se prekopava dečje igralište ili "skver" na ulazu u valjevsko naselje "Kolubara 2". Ovaj put se prekopava kako bi obližnja zgarda bila priključena na toplovod, a samo pre mesec i po dana igralište je raskopano zbog rasvete.

Prekopano dečje igralište zbog toplovoda

Prekopano dečje igralište zbog toplovoda (Foto: Kolubarske.rs)

 

Štab za vanredne situacije Valjeva doneo je novu Naredbu kojom se radno vreme ugostiteljskih objekata koji obavljaju delatnost u otvorenim baštama produžava do 01.00 čas iza ponoći u dane vikenda.

 

30.08.2020.

U Valjevu je od posledica koronavirusa preminula još jedna osobe, pa se broj preminulih u Kolubarskom okrugu popeo na 51. Od početka pandemije u Valjevu je 28 preminulih, u Lajkovcu, Ljigu i Mionici po petoro i u Osečini četiri osobe koliko i u Ubu.


31.08.2020.

Ovog leta, u dane školskog raspusta i u vreme pandemije koronavirusa, učenici Valjevske gimnazije postigli su zapažene rezultate na državnim prvenstvima.

 

SEPTEMBAR

 

01.09.2020.

Nova školska godina počela je danas, koja će zbog epidemije koronavirusa biti po mnogo čemu specifična. Gradonačelnik Lazar Gojković čestitao početak školske godine "da bude zdrava i bezbedna". 

Direktor i gradonačelnik pozdravljaju prvake

Direktor i gradonačelnik pozdravljaju prvake (Foto: Đorđe Đoković)

 02.09.2020.

Zbog nedoumica i pitanja ugostitelja i građana, da li se produženje rada ugostiteljskih objekata do jedan čas iza ponoći odnosi i na zatvorene objekte, naredba je detaljnije formulisana i glasi da obavljanje ugostiteljske delatnosti u zatvorenom delu objekta svakog dana otpočinje u šest časova, a završava se najkasnije do 23.00 časa.

 

03.09.2020.

Za dve nedelje biće tačno godinu dana od kada je uhapšen uzbunjivač Aleksandar Obradović. Istraga još uvek traje, sudskog epiloga nema, a premijerka Ana Brnabić i ostali državni funkcioneri uporno ponavljaju da je afera Krušik lažna.


05.09.2020.

Zahvaljujući Marku Tomiću i Gračanskoj patroli, Mejina česma je ponovo sređena, posečeno je šiblje i korov, i uklonjeno smeće. Nakon uspešne akcije čišćenja organizovano je poetsko-muzičko popodne.

Poetsko-muzičko popodne na Mejinoj česmi

Poetsko-muzičko popodne na Mejinoj česmi (Foto: Kolubarske.rs)

 07.09.2020.

Budžet grada Valjeva za prvih šest meseci realizovan je 33,3 posto, dok su prihodi ostvareni sa 38,7 posto u odnosu na plan, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2020. godine, koji su razmatrali i prihvatili članovi Gradskog veća. Nakon više od tri godine, koliko sednicama Gradskog veća nisu prisustvovali, novinari su pozvani na prvu sednicu nove izvršne valjevske vlasti.

  

09.09.2020.

Plate izabranih i postavljenih lica obračunavaće se u skladu sa zakonom, biće niže nego bivših funkcionera koji su zarade nezakonito povećali. I nakon smanjenja, gradonačelnik Valjeva je sa 111.000 dinara (bez minulog rada) u vrhu po primanjima u Republici.

 

10.09.2020.

Inicijativu da jedna od važnih ulica u Valjevu ponese ime uspešnog boksera i trenera, nedavo preminulog Slobodana Lazića Cimera, uputili su gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću brojni olimpijski i svetski šampioni, kao i javne ličnosti.

 

11.09.2020.

U okviru Programa podrške Evropske unije razvoju opština, kroz projekat "Živeti zajedno", izgrađeno je 636 metra kanalizacione mreže u romskom naselju Bair. Danas je održana finalna konferencija koja je bila prilika da se gradsko rukovodstvo i građani zahvale donator.

 

Bair

Bair (Foto: Đorđe Đoković)

14.09.2020.

Vazduh u Valjevu je poslednjih pet godina prekomerno zagađen zbog povećanih koncentracija PM10 čestica, pa se pet godina nalazi u III kategoriji po kvalitetu vazduha. Iz budžeta za prvih šest meseci nije potrošen ni dinar za smanjenje zagađenosti.

 

15.09.2020.

Gradsko rukovodstvo je prihvatilo inicijativu da jedna od ulica u Valjevu ponese ime Slobodana Lazića Cimera, nedavno preminulog boksera i trenera. Takođe će i bokserska sala dobiti ime po Slobodanu Laziću Cimeru, rekao je gradonačelnik nakon razgovora sa predstavnicima Bokserskog saveza Srbije.

 

18.09.2020.

Sportske i druge zabavne manifestacije treba odložiti do povoljnije epidemiloške situacije. Mole se sugrađani da ne organizuju veća porodična slavlja u ugostiteljskim objektima i privatnim posedima, kako u gradu, tako i u selu.

 

21.09.2020.

Republičku izložbu fotografije, Valjevo je nakon 57 godina po drugi put bilo domaćin, zabranila je komunalna inspekcija po nalogu gradonačelnika koji je video da se "nešto događa u forlandu Kolubare". Obrukali smo se pred gostima iz cele Srbije, kažu organizatori.

 

23.09.2020.

Đacima generacije osnovnih i srednjih škola sinoć su dodeljene nagrade. "Vi ste ono najbolje što ovaj grad ima u ovom trenutku", rekao je gradonačelnik Valjeva čestitajući nagrađenim đacima. Ove godine zbog epidemije koronavirusa izostao je tradicionalni svečani prijem za "vukovce" i đake generacje u Centru za kulturu.

Đaci generacije

Đaci generacije (Foto: DjordjeDjokovic)

24.09.2020.

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve, a u Mionici još jedna osoba, U Kolubarskom okrugu od početka pandemije je 55 preminulih. U Valjevu je još četvoro novozaraženih, prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 23. septembra.

 

25.09.2020.

Romske porodice u Ulici Obrena Nikolića obišli su šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i predsednica Koordinacionog tela za inkluziju Roma Zorana Mihajlović. Obećala je izgradnju stanova za romske porodice.

 

Pokloni za romske mališane

Pokloni za romske mališane (Foto: Đorđe Đoković)

29.09.2020.

Obeležena je godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Hrabri devetnaestogodišnji mladić je stradao sa majorom Milanom Tepićem.

 

OKTOBAR

 

01.10.2020.

Skupština grada usvojila je drugi rebalans budžeta Valjeva kojim su sredstva smanjena za 384,5 miliona dinara. Opozicija smatra da je rebalans trebalo da obrazloži gradonačelnik, a ne činovnik. 

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

02.10.2020.

U Valjevu je još jedna osoba preminula od posledica koronavirusa, pokazuju zvanični podaci. U Srbiji je za 24 časa takođe preminula jedna osoba pa se nameće zaključak da je to pacijent iz Valjeva. Saznajemo da prijave o smrti stižu nakom mesec i više dana.

 

04.10.2020.

Još jedna osoba je zaražena koronavirusom. Poslednjih dana smanjuje se broj zaraženih i hospitalizovanih, tako da su već dve nedelje brojke jednocifrene, a od početka nedelje do danas u Valjevu je bilo troje novoinficiranih.

 

05.10.2020.

Zbog panedmije koronavirusa odluka o dobitnicima godišnje nagrade Valjeva, koja se tradicionalno dodeljuje 20. marta na Dan grada, doneta je tek na sednici Skupštine grada koja je održana krajem prošle nedelje.

 

07.10.2020.

Zbog epidemije koronavirusa, vanredne situacije i mera koje su na snazi, Grad je odustao od organizacije jubilarnog 15. Festivala duvan čvaraka. Međutim, skromnu "čvarkijadu" organizovaće "sopstvenim snagama" Slaven Batočanin, idejni tvorac Festivala.

 

08.10.2020.

Vera Vaš, profesorka Valjevske gimnazije od nedavno je doktor filoloških nauka. "Oduvek su me radoznalost i istraživački duh vodili ka naučnom pristupu u tumačenju književnih fenomena", kaže za Kolubarske.rs profesorka Vera Vaš.

 

09.10.2020.

Nakon što je idejni tvorac Festivala duvan čvaraka Slaven Batočanin najavio da će u subotu i nedelju u Valjevu organizovati "skromnu čvarkijadu" gradski Štab za vanredne situacije je održao sednicu na kojoj je doneo naredbu kojom se nalaže dosledno sprovođenje.

Festival duvan čvaraka ipak neće biti održan ove godine, pa čak ni "skroman" kao što je to pre dva dana najavio idejni tvorac "čvarkijade" Slaven Batočanin. "Juče mi je policija uručila zabranu i jedno obaveštenje. Odustajem zbog mesara, ne bih da ih izlažem neprijatnostima", kaže Batočanin.

 

10.10.2020.

Tim za testiranje Kovid ambulante Doma zdravlja, koji predvodi medicinski tehničar Ognjen Andrić, za šest meseci uradili su 7880 testova, od čega 6497 PCR testova i 1383 seroloških. Posao Kovid tima ne završava se uzimanjem brisa nosa i grla, i krvi.

Tim kovid ambulante

Tim kovid ambulante (Foto: Branko Petrović)

  

11.10.2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u prethodna tri dana u Valjevu je bilo osam novozaraženih osoba, od početka oktobra 11, dok u ostalim opštinama Kolubarskog okruga nije bilo novoobolelih.

 

12.10.2020.

Od promene gradske vlasti do danas usledilo je i nekoliko kadrovskih promena u Gradskoj upravi o kojima nema zvaničnih informacija. Smenjeni su pomoćnici, rukovodioci odeljenja, pa čak i sekretarice. Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da do smena nije došlo zbog promena nego...

 

13.10.2020.

Pre skoro mesec dana neko je samoinicijativno kopanjem kanala preusmerio tok Kolubare ka gradskoj deponiji. Ukoliko se, nakon obilnih kiša, Kolubara izlije može se dogoditi da se deo gradske deponije obruši u reku. Na potezu je vodoprivredni inspektor.

 

15.10.2020.

U Valjevu je juče zabeleženo 24 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S obzirom na to da su zaraženi različitih godišta, od 1938. do 2015, različitih zanimanja, da dolaze sa različitih lokacija, dvoje iz sela, ukazuje da je reč o proslavama.

 

16.10.2020.

Grad će izmiriti dugove Apotekarske ustanove u iznosu od 107,2 miliona dinara. Zbog čega još prošle godine Grad to nije učinio a bio je u obavezi, pitali smo gradonačelnika i načelnicu, koja kaže da je to pitanje za prethodnu vlast. Da li će neko odgovarati?

 

19.10.2020.

Glavni urbanista Valjeva biće Jasna Mićić, diplomirani arhitekta iz Lazarevca, koja je trenutno glavni urbanista Lajkovca. Kadrovsko rešenje iz Lazarevca u Valjevo stiže "po nalogu vrha", saznaju nezvanično Kolubarske.rs. Gradonačelnik to nije potvrdio, ali ni demantovao.

 

20.10.2020.

Epidemiološka situacija u Valjevu je pogoršana zbog brojnih proslava koje su prethodnih dana organizovane u Valjevu i okolini. Sudeći prema izveštajima, nadležene inspekcije ne kontrolišu privatne proslave organizovane pod šatrama ili salama za slavlja.

 

21.10.2020.

Nakon pisanja Kolubarskih.rs da će, prema nezvaničnim saznanjima, glavni urbanista Valjeva biti Jasna Mićić, diplomirani arhitekta iz Lazarevca, koja je trenutno glavni urbanista Lajkovca, našoj redakciji javila se Jasna Mićić. "Volim Valjevo! U njemu sam prisutna 30 godina", Mićić nije demantovala da će biti glavni urbanista Valjeva, a svoju vezu sa Valjevom i ljubav prema gradu objansila je time što je plesni trener i što ima plesnu školu RMP.

 

22.10.2020.

 

Odbornici Skupštine grada imenovali su diplomiranog ekonomistu Ivana Filipovića za v.d. direktora Vodovoda umesto Đorđa Milanovića koji je, i pored toga što mu nije istekao mandat, podneo ostavku kako je naveo "iz ličnih razloga".

 

Miroljub Milovanović, poljoprivrednik, koji je bio zadužen za poljoprivredu u Gradskom veću podneo je ostavku na tu funkciju. Predsednica Skupštine grada Snežana Rakić je na današnjoj sednici lokalnog parlamenta saopštila da je Miroljub Milovanović podneo ostavku, ne navodeći razloge.

 

23.10.2020.

Nemački trgovinski lanac Lidl otvoriće prodavnicu u Valjevu na prostoru bivših magacina trgovinskog preduzeća Diva, na raskrsnici Ulica vladike Nikolaja i Pop Lukine, potvrđeno je Kolubarskim.rs iz kompanije Lidl.

 

25.10.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu su još 24 osobe zaražene kovidom-19, u Mionici još šest, u Lajkovcu još dve i u Ljigu je još jedna osoba pozitivna na koronavorus.

 

26.10.2020.

U Valjevu je još deset osoba zaraženo korona virusom, što je ukupno od početka pandemije 1370. U Lajkovcu je troje novoobolelih, u Mionici dvoje, i po jedno u Ljigu i Osečini.

 

27.10.2020.

Policija je uhapsila R. N. (49) iz Surdulice, zbog postojanja osnova sumnje da je 25. oktobra na putu Preljina - Beograd naleteo na četrdesetdvogodišnjeg muškarca koji je preminuo na licu mesta. Osumnjičeni je potom pobegao.

 

28.10.2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, virusom korona zaraženo je 23 učenika osnovnih i srednjih škola i 30 zaposlenih u četiri valjevske kompanije. Najviše zaraženih učenika je u Tehničkoj - 9, a radnika u Krušiku – 14, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje.

 

U okviru projekta "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava" rekonstruisana su korita Kolubare, Obnice i Jablanice u ukupnoj dužini 6,3 kilometra. Povodom završetka tih radova, ukupne vrednosti 4,4 miliona evra, u Valjevu su boravili Sem Fabrici, Adrijen Fajk, Goran Puzović i Marko Blagojević.

 

Gosti u Valjevu

Gosti u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

30.10.2020

Valjevski ugostitelji sinoć su održali sastanak nezadovoljni zbog odluke Štaba za vanredne situacije da radno vreme ugostiteljskih objekata bude skraćeno do 21 čas. Sa njima će danas, na njihov zahtev, razgovarati gradonačelnik Valjeva.

 

31.10.2020.

Trojica valjevskih policajaca napadnuta su sinoć oko 20.30 časova prilikom intervencije u Tešnjaru, saznaju Kolubarske.rs. Prema nezvaničnim informacijama, mladići M. M. (24), D. V. (24) i I. M. (29) su polocajce najpre vukli za uniformu, zatim im zadali više udaraca i ujedali.

 

NOVEMBAR

 

01.11.2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu je registrovano još 34 zaraženih koronavirusom. Od ostalih opština Kolubarskog okruga, najviše novoobolelih je u Ljigu – 14, po dvoje u Lajkovcu i Mionici, jedno u Osečini, dok u Ubu nema novozaraženih.

 

02.11.2020.

Jedan radnik "Krušika" je poginuo, a jedan je teško povređen na opitnom poligonu namenske industrije Begove Vode u selu Zlatarić kod Valjeva, saznaju Kolubarske.rs.

 

4.11.2020.

Štab za vanredne situacije je ostao pri odluci da radno vreme kafića bude do 21 čas. Štab je danas razmatrao izveštaj o pripremama nadležnih za predstojeću zimu, ali ne i izveštaj o broju novoobolelih, a u Valjevu je još 64 zaraženih.

 

5.11.2020.

Valjevo je na drugom mestu u Srbiji po broju zaposlenih u školama koji su zaraženi koronavirusom, a u vrhu je i po broju zaraženih učenika, pokazuju podaci koje je saopštio ministar Branko Ružić. Štab za vanredne situacije time se ne bavi.

 

6.11.2020.

Člana Gradskog veća Vladimira Blagojevića, nakon što je izazvao verbalni incident u Urgentnom centru, policija samo upozorila, a njegov sestrić, koji nije funkcioner, dobio prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.

 

8.11.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu su preminule još dve osobe, a još 50 zaraženih koronavirusom. U ostalim opštinama Kolubarskog okruga potvrđen je 21 novi slučaj koronavirusa.

 

11.11.2020.

U Gradskoj upravi prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 18 zaposlenih. Svakodnevno se povećava broj zaraženih u školama, vrtićima i firmama. Ukupno je oboleo 61 radnik u osnovnim, srednjim školama i vrtićima, pozitivno je 49 učenika i dvoje mališana.

Gradska kuća

Gradska kuća (Foto: Đorđe Đoković)

 

12.11.2020.

U Kolubarskom okrugu, pa i u Valjevu, zabeležen je rekordan broj zaraženih koronavirusom u jednom danu. Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu je još 80 osoba zaraženo koronavirusom, dok je u ostalim opštinama Kolubarskog okruga registrovano 34 novoobolelih.

 

17.11.2020.

Kvalitet vazduha u Valjevu niko ne meri jer Gradska uprava još uvek nije potpisala ugovor sa Institutom Vatrogas iz Novog Sada koji je dobio posao merenja zagađenja vazduha. Predstavnici Instituta tek danas će doći u Valjevo da obiđu i fotografišu merna mesta na koja tek treba da postave svoje uređaje.

 

18.11.2020.

Ambasada SAD je, u želji da pomogne Opštoj bolnici Valjevo u teškom trenutku tokom vanredne situacije, poklonila savremeni ultrazvučni aparat vredan oko 50 hiljada evra. Zahvaljujući ovom aparatu značajno će biti unapređena dijagnostika za mnoge pacijente valjevske bolnice.

 

19.11.2020.

Nakon tri i po godine od hapšenja i nakon tri vraćene optužnice, treće vraćena pre godinu dana, Više javno tužilaštvo dostavilo Višem sudu i četvrtu verziju optužnice protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave, i još devet osoba.

 

21.11.2020.

Gradsko veće donelo je rešenje o imenovanju Jasne Mićić za glavnog urbanistu Valjeva. Na sednici Gradskog veća, kojoj je prisustvovalo šest od 11 članova, nije rečeno zbog čega je upravo sada odlučeno da se imenuje glavni urbanista Valjeva, niti zbog čega je izbor pao upravo na Jasnu Mićić.

 

23.11.2020.

Valjevska gimnazija obeležila jubilej 150 godina postojanja. "Priča Valjevske gimnazije je akademska, gorda i sa stilom, a ipak puna mladalačkog žara i smeha koji odzvanja talasima Kolubare. Priča koja traje 150 godina!", napisala je pored ostalog u autorskom tekstu dr Vera Vaš.

 

24.11.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevu je pozitivna još 161 osoba, a u Kolubarskom okrugu još 229.

 

30.11.2020.

Ispred Doma zdravlja u Valjevu, koji je odnedavno pretvoren u Kovid ambulantu, lekar zaposlen u toj zdravstvenoj ustanovi napao je medicinskog tehničara kome je polomio nos.

 

DECEMBAR

 

02.12.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu je pozitivno još 216 osoba, a u Kolubarskom okrugu još 310.

 

03.12.2020.

Valjevo je danas, sudeći po količini čađi, prekomerno zagađen grad. Teško ili, kako građani rekoše, preteško se diše. I pored obaveze da svakodnevno dostavlja podatke o kvalitetu vazduha, o eventualnom prekoračenju, Institit Vatrogas iz Novog Sada to ne čini.

 

05.12. 2020.

U Valjevu su preminule još četiri osobe od posledica koronavirusa, dok je pozitivno još 150. Preminula je još jedna osoba u Osečini, dok je u odnosu na prethodni izveštaj u Kolubarskom okrugu novoobolelih 315

 

7.12.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu su preminule još tri osobe od posledica koronavirusa, dok je pozitivno još 253. Preminula je još po jedna osoba u Mionici i Ubu, dok je u odnosu na prethodni izveštaj u Kolubarskom okrugu novoobolelih 395.

 

08.12.2020.

Valjevska bolnica je na maksimumu svojih kapaciteta gde je trenutno 160 pacijenata sa simptomima kovida i 160 nekovid pacijenata na drugim odeljenjima. "Teško je, ne samo fizički, nego i psihički. Toliko teško bolesnih mladih ljudi, bolesne cele porodice krevet do kreveta… to me emotivno dotuče", kaže doktorka.

 

09.12.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu su preminule još četiri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 79. Preminula je još po jedna osoba u Mionici i Ubu, tako da je u Kolubarskom okrugu bitku sa kovidom izgubilo 131 osoba.

 

10.12.2020.

Valjevska policija je uhapsila trojicu muškaraca iz Valjeva M. R. (22), N. J. (25) i B. P. (42), zbog sumnje da su palicama pretukli N. J. (29) iz sela Zlatarić, nanevši mu teške telesne povrede opasne po život.

 

14.12.2020.

Za četiri meseca, od dolaska SNS vlasti na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, jedino novo što je vlast otvorila u Valjevu jesu nove prostorije Gradskog odbora SNS. Otvaranju prisustvavala trojica šefova Valjeva, koja inače nisu iz Valjeva, ali su "gospodari grada".

Nove SNS prostorije

Nove SNS prostorije (Foto: DjordjeDjokovic)

 

17.12.2020.

U Višem sudu u Valjevu u toku je novi sudski postupak nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu Višeg suda u Valjevu kojom je Sreten Nikolić osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Damjana Dragojlovića.

 

18.12.2020.

Na platou Centra za kulturu postavljeni su svetleći irvasi sa sankama i tunel. To je Beograd dao Valjevu na revers. "Kako nam malo treba da budemo srećni", "Koliko smo bedni, pozajmljujemo novogodišnje ukrase", samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

 

Svetleći irvasi i sanke

Svetleći irvasi i sanke (Foto: Đorđe Đoković)

20.12.2020.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu je preminulo još šest osoba od posledica koronavirusa, dok je pozitivno još 83. Preminula je još po jedna osoba u Mionici i Ubu. U odnosu na prethodni izveštaj u Kolubarskom okrugu je novoobolelih 142.

  

24.12.2020.

Načelnica Gradske uprave Valjeva Jelica Panjković-Tešić, diplomirana pravnica, podnela je ostavku na tu funkciju, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Na čelo Gradske uprave postavljena je 1. aprila 2018. godine na period od pet godina.

 

Valjevo je danas bio najzagađeniji grad u Srbiji, a sudeći po podacima i Agencije za zaštitu životne sredine i AirVizual, vazduh u Valjevu je bio zagađen kao nikada do sada! Prema AirVizual, vazduh u Valjevu je danas bio "opasan po zdravlje". 

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

25.12.2020.

Deset medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Valjevo otputovalo je za Beograd, kako bi se već od danas uključila u rad KOVID bolnice u Batajnici.

 

26.12.2020.

U Valjevu je od posledica koronavirusa preminulo još devet osoba i dve u Ljigu. U Valjevu je pozitivno još 50, u Kolubarskom okrugu novoobolelih je 84. Na lečenju u valjevskoj bolnici je 121 kovid pozitivan pacijent.

 

27.12.2020.

Na Divčibarama je visina snega oko 30 centimetara, temperatura je mius dva stepena. Putari kažu da su sve saobraćajnice od juče prohodne, a vozači tvrde da je juče bilo problema na deonici Bogdanovića brdo-Divčibare.

 

28.12.2020.

U Valjevu od 22.40 časova duva olujni južni vetar čiji su udari dostizali brzinu od 76 kilometara na čas. Olujni vetar je lomio grane na drveću u Karađorđevoj ulici u neposrednoj blizini Gradske kuće,  obarao stabla u Parku Pećina, obarao rashladne vitrine u Karađorđevoj ulici, nosio kontejnere…

Oboren frižider

Oboren frižider (Foto: Đorđe Đoković)

 

29.12.2020.

Odbornici Skupštine grada su sa 41 glasom za usvojili Odluku o budžetu Valjeva za 2021. godinu. Rasprava trajala skoro šest časova. Pored odbornika vladajuće većine okupljene oko SNS za budžet su glasali i odbornici opozicije sa liste SPS-JS.

 

31.12.2020.

Zamenica načelnice Gradske uprave iznenada je odlučila da ode u penziju i to samo sedam dana nakon što je ostvaku podnela načelnica. Gradsko veće je prihvatilo odlazak u penziju zamenice, a ostvaku načelnice još uvek nije.

 

Aktuelno

Katarina Petrović (foto: skrinšot N1)
Uručena sinoć u Beogradu Pre 3 sati 12 minuta

Katarina Petrović dobitnica nagrade "Osvajanje slobode"

Majorki policije Katarini Petrović iz Valjeva sinoć je u Beogradu uručena nagrada "Osvajanje slobode". U svom kratkom obraćanju, citirala je Martina Lutera Kinga: "Možda nećemo previše žaliti zbog...

Gradska čistoća (foto: Kolubarske.rs)
Upućen zahtev Gradskoj upravi Pre 6 sati 40 minuta

Vidrak i Vodovod traže povećanje cena za 25 posto

Javna komunalna preduzeća Vidrak i Vodovod uputila su zahtev Gradskoj upravi Valjevo za davanje saglasnosti za povećanje cena svojih usluga za 25 odsto. Nove cene primenjivaće se prvog dana...  · 6 komentara

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...