Štab za vanredne situacije (foto: www.valjevo.rs)
Štab za vanredne situacije (foto: www.valjevo.rs)
23.04.2021, 07:30

Da li su poplave za građane Valjeva veći rizik od koronavirusa?

č: | fb:

Nakon skoro četiri meseca od početka godine, u Valjevu je konačno zasedao Štab za vanredne situacije.

 

Imajući u vidu stanje u gradu zbog epidemije koronavirusa, kao i činjnice da se članovi štaba u ovoj godini nisu sastajali, osim kad su otvorili vakcinalni punkt u Grand hotelu, bilo je za očekivati da centralna tema jučerašnje sednice bude epidemijska situacija u Valjevu. Naročito ako je poznato da je za više od godinu dana, koliko traje epidemija koronavirusa, zaraženo ukupno 10779, a da je za poslednja četiri meseca u Valjevu zaraženo 3930 osoba.

 

Sudeći prema izveštaju dosavljenom medijima nakon sednice, najviše je bilo reči o "rizicima od poplava i drugih opasnosti na teritoriji grada", a što se tiče epidemijske situacije u gradu "medicinski deo Štaba je konstatovao da je situacija stabilna u vezi virusa korona, ali da je broj obolelih, hospitalizovanih i sugrađana na respiratorima konstantan".

 

"To iziskuje dosledno sprovođenje epidemiloških mera, kako bi konačno počeo da značajnije opada broj obolelih. Primetno je i povećanje obolevanja sve mlađih sugrađana", rečeno je na sednici Štaba.

 

Nije bilo reči o tome da je od početka godine do 22. aprila u Valjevu zaraženo 3930 osoba, a preminulo 78, da je od početka epidemije procenat smrtnosti u Srbiji 0,91 posto, dok je procenat smrtnosti u Valjevu 1,96 posto. Nije bilo reči o tome da je od početka epidemije koronavirusa ukupan broj registrovanih slučajeva 673.520 u Srbiji, dok je u Valjevu 10.779 potvrđenih slučajeva Covid-19 infekcije, što je 1,6 posto. Imajući u vidu broj stanovnika u Valjevu u odnosu na Srbiju, u našem gradu je viša stopa relativnog zaražavanja.

 

Kako se navodi u izveštaju nakon sednice, gradonačelnik Lazar Gojković, komandant Štaba i čalnovi smatraju da je "vakcinacija najbolji način da se zaštitimo od korona virusa i da se život što pre vrati u normalu, te su pozvali Valjevce, naročito mlađe sugrađane, da se u što većem broju vakcinišu".

 

Usvojen izveštaj i plan rada Štaba

 

U informaciji, koja je dostavljena medijima nakon sednice Štaba za vanredne situacije, navodi se da su usvojeni izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije za 2020. i plan rada za 2021. godinu. Takođe, razmatran je izveštaj o riziku od poplava i drugih opasnosti na teritoriji grada Valjeva, uz zaključak da su u našem kraju najveći rizici od poplava i požara.

 

"Prilikom razmatranja Operativnog plana za odbrane od poplava za vode drugog reda, konstatovano je da su izgradnja u neposrednoj blizini reka, kao i nekontrolisana seča šuma glavni problemi u našem kraju, zbog čega se povećava rizik od poplava. Ministar policije Aleksandar Vulin je inicirao da sve lokalne samouprave analiziraju i prepoznaju rizike, kao i da se preventivno deluje, kako bi se sprečile katastrofe", navodi se u izveštaju nakon prve ovogodišnje sednice Štaba za vanredne situacije Valjeva.

 

Valjevski novinari ni ovaj put nisu bili obavešteni o održavanju sednice Štaba za vanredne situacje, niti im je omogućeno da nakon sednice na konferenciji za novinare dobiju više informacije o epidemijskoj situaciji u Valjevu, najznačejnijem pitanju u ovom trenutku. Tako je javnost uskraćene za odgovore na mnoga pitanja, čiji odgovori bi, verovatno, koristili za brže suzbijanje epideije.

 

Za razliku od valjevskog Štaba, republički Krizni štab se daleko češće sastaje i svaki put nakon sednice organizuje konferenciju za novinare, a članovi Štaba su uvek dostupni, što je slučaj i u mnogim drugim gradovima u Srbiji.

 

Aktuelno

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 12 sati 14 minuta

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 1 sati

Bez vode Radino brdo...

Zbog radova na vodovodnoj mreži na uglu ulica Užičke i Gradačke, u utorak, 24. septembra od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači na Radinom brdu, ulica Vukovarska, Degurić,...