Soliteri u Sinđelićevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Soliteri u Sinđelićevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2021, 06:40

Valjevu odobrene subvencije za stolariju, izolaciju, kotlove

č: | fb:

Valjevo je među 67 lokalnih samouprava čiji će građani moći da koriste državne subvencije za zamenu dotrajale stolarije, ugradnju termoizolacije ili za nabavku kotlova za grejanje koji neće koristiti ugalj. Za taj posao građanima će biti na raspolaganju ukupno 20 miliona dinara.

 

U programu podsticanja mera energetske efikasnosti precizirano je da polovinu sredstava obezbeđuje država, odnosno po 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, a drugu polovinu građani.

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, način prijave - konkursanje, način plaćanja i ko će sve moći da računa na ovu državnu pomoć ubrzo će biti definisani o čemu će građani biti obavešteni.

 

Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte zamene stolarije u domaćinstvima, ugradnje termoizolacije i nabavku kotlova, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara, piše u odluci o dodeli sredstava Ministarstva rudarstva i energetike.

 

Najviše novca iz sopstvenog budžeta, po 10 miliona dinara opredelili su Beograd, Raška, Niš, Majdanpek, Zrenjanin, Valjevo, Stara Pazova, Smederevska Palanka, a još toliko je većina dobila i od Ministarstva energetike, izuzev Raške koju će resosno ministarstvo finansirati sa pet miliona dinara, dok će Zrenjanincima dati 7,4 miliona, a Nišu devet miliona.

 

Na konkurs Ministarstva rudarstva i eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su odbijene one koji nisu dostavile kompletnu dokumentaciju ili koje nisu imale sredstva iz sopstvenih budžeta za učešće u projektu. S obzirom da polovinu sredstava obezbeđuje država, odnosno po 25 odsto Ministarstvo energetike i lokalne samouprave, a drugu polovinu građani, to znači da će za ovu namenu biti ukupno utrošeno oko 920 miliona dinara.

 

Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije odnosno povećanju energetske efikasnosti biće potpisan danas u Kraljevu. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da sada predstoji raspisivanje još dva javna poziva koje će raspisati lokalne samouprave – za izbor firmi koje će izvoditi radove, a kasnije i za građane koji će konkurisati za subvencije.

 

Aktuelno

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 1 sati 56 minuta

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 33 minuta

Bez vode Radino brdo...

Zbog radova na vodovodnoj mreži na uglu ulica Užičke i Gradačke, u utorak, 24. septembra od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači na Radinom brdu, ulica Vukovarska, Degurić,...