Ustoličenje episkopa valjevskog Isihija (foto: Eparhija valjevska)
Ustoličenje episkopa valjevskog Isihija (foto: Eparhija valjevska)
28.06.2021, 04:15

Ustoličen novoizabrani episkop valjevski Isihije

č: | fb:

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu ustoličen je u nedelju novoizabrani episkop valjevski gospdin IsihijeRogić. Svetu arhijerejsku liturgiju služilo je dvadesetak episkopa Srpske pravoslavne crkve uz prisustvo patrijarha srpskog gospodina Porfirija i velikog broja vernika.

 

- Čestiti i pobožni narode ovog kraja, dobijate, siguran sam, dostojnog naslednika Vladike Milutina, velikih starih episkopa ove eparhije, ali i čoveka koji je izrastao u istom duhu kojim vi živite. To je duh Svetoga Save, Svetog Vladike Nikolaja i Oca Justina. Kažem "duh", a to znači način života – odnos prema Bogu i bližnjem, jer to dvoje ne može da bude razdvojeno – poručio je patrijarh Porfirije, blagosiljajući Vladiku Isihija.

Ustoličenje episkopa valjevskog Isihija

Ustoličenje episkopa valjevskog Isihija (Foto: Eparhija valjevska)

 

Isihije, episkop valjevski, nakon što je uveden u tron eparhije, rekao je da mu je "ova crkva poverena da njome upravlja, da joj bude otac i pastir".

 

- Promisao božja dovela me je u ovu sveštenu Eparhiju valjevsku, ovde gde se čista i bistra reka Gradac uliva u Kolubaru junačku, koja prožima čitavu oblast, svu u zelenim brdima, šumama i livadama, u kojoj živi junački i odvažan, pobožan i bogobojažljiv narod. Ovde su, jedan do drugoga, novojavljeni svetitelji valjevski, svesrpski i vaseljenski, ravnoapostolni i prosvetitelji i ispovednici vladika Nikolaj u Leliću i ava Justin, nesumnjivo najznačajniji učitelji, duhovnici i teolozi naše epohe. Ovde je i pesnikinja Desanka, najnežnije pero srpske lirike, uz čije su stihove stasavala pokoljenja - naveo je vladika Isihije u pristupnoj besedi.

 

Dodao je da će se u svojoj službi truditi da propoveda istinitu veru, zasnovanu na Svetom pismu i Svetim ocima, da sprovodi i razvija dela milosrđa, uz staranje o ništima i svima koji su na rubovima društva, zanemareni i odbačeni…

 

- Staraću se o vaspitanju dece i omladine i, svestan ogromnog značaja službe veronauke, pružaću pomoć i podršku. Održavaću najbolje odnose i saradnju sa svim važnim institucijama i ličnostima na nivou grada i opština, sa vojskom, policijom, školama, bolnicama… bez obzira na politička ili druga opredeljenja – poručio je vladika Isihije.

Patrijarh srpski Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije (Foto: Eparhija valjevska)

Poželevši Vladiki Isihiju da sve što je od Boga dobio i dalje uzrasta u njemu uz Božju pomoć, a na korist blagočestivog vernog naroda ove eparhije, patrijarh Porfirije je ponovo ukazao na značaj valjevskog kraja.

 

- Biti Valjevac je dato i zadato. To može da zvuči lokalno i ograničeno. Ali, ne! Valjevac znači Vladika Nikolaj, Otac Justin i svi veliki ljudi čija su imena ovde pomenuta. Ljudi, koji su utemeljeni na Hristu. Dakle, Valjevac znači Hristov čovek – svečovek, univerzalni čovek. U tom smislu da budemo svi Valjevci, jer to je u isto vreme i lokalno i univerzalno, Hristovo, bogočovečansko… Neka Bog da svima nama to "valjevsko", na prvi pogled suženo, ali ono što zaista jesmo. Dar koji smo dobili da bismo postali bogočovečanski sa Hristom – poručio je patrijarh Porfirije, blagosiljajući novog vladiku valjevskog gospodina Isihija, sa željom za čestim susretanjima u različitim prilikama.

Ustoličenje episkopa valjevskog Isihija

Ustoličenje episkopa valjevskog Isihija (Foto: Eparhija valjevska)

 

Vladika Isihije je na dužnost episkopa valjevske eparhije izabran na ovogodišnjem majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto počivšeg episkopa Milutina.

 

Biografija episkopa valjevske eparhije

 

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine, studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

 

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo današnji Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, da bi u monaški lik bio postrižen rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, na praznik Sretenja Gospodnjeg 1995. godine. U čin jerođakona je rukopoložen od tadašnjeg Episkopa jegarskog i igumana koviljskog g. Porfirija, 18. jula 1999. godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonaha. Dostojanstvom arhimandrita odlikovan je 21. novembra 2014. godine i, na predlog igumana i koviljskog bratstva, postavljen je za namesnika koviljske obitelji.

 

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Isihija (Rogića), za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački.

 

Episkop Isihije govori engleski i ruski jezik.

 

Aktuelno

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 3 minuta

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 40 minuta

Bez vode Radino brdo...

Zbog radova na vodovodnoj mreži na uglu ulica Užičke i Gradačke, u utorak, 24. septembra od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači na Radinom brdu, ulica Vukovarska, Degurić,...