Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
17.07.2021, 07:49

V.d. načelnika se oglasio saopštenjem, ali nije odgovorio na pitanja

č: | fb:

Povodom održane konferencije za novinare odborničke grupe u Skupštini grada SPS-JS, vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave Valjeva Nebojša Petronić se oglasio saopštenjem u kome je objasnio razloge zbog čega je rađena nova tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića.

 

Međutim, v.d. načelnika Gradske uprave u svom saopštenju nije odgovorio na dva pitanja koja su se čula na konfernciji za novinare odborničke grupe SPS-JS. Šef odborničke grupe Đorđe Pavlović je pitao ko je doneo odluku da se radi novi projekat rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, a da se "baci u đubre" projekat koji je urađen prošle godine plaćen 20.000 evra?

 

Pavlović je još pitao da li je uslov, koji je naknadno unet u tendersku dokumenatciju, po kome posao rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića može da dobije samo preduzeće koje ima asfaltnu bazu na udaljenosti ne većoj od 70 kilometara od mesta izvođenja radova, zapravo namera da se suzi broj potencijalnih izvođača radova?

 

S obzirom na to v.d. načelnika Gradske uprave Valjeva Nebojša Petronić u svom saopštenju nije odgovorio na ova pitanja, Kolubarske.rs su zamolile Petronića za odgovore na pitanja koja smo poslali mejlom.

 

Ukratko, prvo pitanje je glasilo: Iz Vašeg saopštenja je jasno da je javna nabavka pokrenuta na zhahtev Odeljenja za infrastrukturu, ali nije jasno ko je doneo odluku? Drugo pitanje je glasilo zbog čega su menjani uslovi u tenderskoj dokumentaciji i zbog čega je naknadno kao uslov u tendersku dokumentaciju uneto da asfaltna baza mora da bude na udaljenosti ne većoj od 70 kilometara od mesta izvođenja radova?

 

Nakon 24 časa, od postavljenog pitanja, stigao je odgovor v.d. načelnika Gradske uprave: "S obzirom na to da je postupak javne nabavke u toku, Gradska uprava neće komentarisati detalje vezane za ovaj postupak".

 

Nejasno je kakve veze ima to što je postupak javne nabavke u toku sa odgovorom na pitanje ko je doneo odluku da se radi novi projekat rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića?  

Nebojša Petronić

Nebojša Petronić (Foto: Kolubarske.rs)

V.d. načelnika o razlozima za novi projekat

 

U svom saopštenju, dostavljenom medijima, a povodom konferencije za novinare odborničke grupe SPS-JS, v. d. načelnika Gradske uprave Nebojša Petronić je objasnio razloge za donošenje novog projekta.

 

Navodi da je na zahtev Odeljenja za infrastrukturu Gradske uprave grada Valjeva, pokrenuta javna nabavka i izrađena nova projektna dokumentacija za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, od strane  grupe ponuđača GMP Gramont, Geopanonija i Šid projektukupne vrednosti 787.000 dinara bez PDV-a. 

 

"Osnovni razlog koji je uslovio izradu nove tehničke dokumentacije su brojne tehničke nepravilnosti i propusti u prethodnoj projektnoj dokumentaciji čija bi realizacija po postojećim tehničkim rešenjima bila umnogome otežana uz mnogo veća novčana sredstva od sredstava koja su opredeljena u raspisanoj javnoj nabavci.

 

Prethodna tehnička dokumentacija nije na pravi način rešila odvođenje atmosferskih voda sa ulice, nije isprojektovan posebni atmosferski kolektor, što je zakonska obaveza, propisana da ulice tokom velikih padavina ne bi bile poplavljene.

 

Takođe, postojeće instalacije u trupu ulice postavljene su na nepropisan način čije se sadašnje stanje ne može zadržati iz razloga da ne bi dolazilo do prekopavanja ulice. Tokom realizacije raspisane javne nabavke sve instalacije biće postavljene  na propisan način.

 

Kao tehničko rešenje nije prihvatljiva izgradnja biciklističke staze kao i činjenica da bi zbog izgradnje iste došlo do seče svih stabala duž Ulice Vuka Karadžića, što je apsolutno neprihvatljivo projektno rešenje.

 

Zatečeni projekat je podrazumevao nabavku i ugradnju crnih kamenih ploča kojima bi se popločao trotoar, a nabavka i ugradnja  po predmeru i predračunu bi koštala oko 100.000.000 dinara, a koje je neracionalno i bespotrebno", objasnio je Petronić.

 

I u svom saopštenju Petronić je naveo da u vezi dokumentacije o javnoj nabavci neće davati zvanična saopštenja, dok se ne okonča započeti postupak javne nabavke.

 

Podsećamo, javna nabavka rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića, procenjena vrednost 106,6 milion dinara, objavjena je 19. juna. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 13. jul, potom je pomeren za 23. jul 2021. godine.

 

Aktuelno

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 32 minuta

Bez vode Radino brdo...

Zbog radova na vodovodnoj mreži na uglu ulica Užičke i Gradačke, u utorak, 24. septembra od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači na Radinom brdu, ulica Vukovarska, Degurić,...