Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
22.10.2021, 12:04

Skupština razrešila gradskog pravobranioca Darka Kostića

č: | fb:

Diplomirani pravnik Darko Kostić razrešen je, na predlog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, funkcije pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opštona Lajkovac, Ljig i Osečina. Rešenje o razrešenju, sa sedam glasova protiv i dva uzdržana, donela je skupštinka većina na današnjoj sednici koju čine partije okupljene oko Srpske napredne stranke.

 

Da bi gradskom pravobraniocu prestao mandat potrebno je da rešenje o njegovom razrešenju donesu i ostale opštine osnivači – Lajkovac, Ljig i Osečina.

 

Kako je navedeno u rešenju, osnivači Zajedničkog pravobranilaštva opštine Ljig i Osečina obratile su se dopisom gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću u "cilju započinjanja procedure razrešenja dužnosti pravobranoca Darka Kostića, iskazujući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih organa“.

 

Dalje u svojim dopisima navode da sa "njegovim radnjama i nečinjenjem u velikoj meri usporava rad njihovih lokalnih samouprava, što je uticalo da se ne realizuju pojedini projekti ili okončaju dugogodišnji predmeti koji se vode pred sudskim i drugim organima".

 

Opština Lajkovac dostavila je dopis da će, kao jedan od osnivača, u cilju zaštite svojih interesa doneti odluku o istupanju iz Zajendičkog pravobranilaštva jer su "nezadovoljni saradnjom i radom Zajedničkog pravobranilaštva".

 

Obrazlažući zbog čega predlaže razrešenje gradskog pravobranioca Darka Kostića, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je, pored razloga za razrešenje Kostića koje su u svom dopisu navele opštine Ljig i Osečina, rekao i da Zajedničko pravobranilaštvo nije do 30. marta dostavilo izveštaj o radu za prethodnu godinu čime nije ispoštovalo zakonsku obavezu da skupštinama osnivača podnese izveštaj o radu u propisanom roku.

 

Gojković je naveo, da uvidom u izveštaj Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Valjeva, a koji se odnosi na ukupne troškove sudskih sporova za zadnje tri godine koje je vodilo Zajedničko pravobranilaštvo, prikazom glavnog duga, kamata i sudskih troškova u postupku, utvrđeno da se radi o iznosu od devet miliona dinara, od čega su troškovi kamate tri miliona dinara, a troškovi vođenja postupka šest miliona dinara.

 

"Uočeno je da su troškovi kamata i vođenja postupka identični iznosu glavnog duga, što dovodi u sumnju opravdanost vođenja sudskih sporova po uloženim žalbama, kojima su znatno uvećani troškovi sporova", naveo je Gojković

 

Naglasio je da Zajedničko pravobranilaštvo nikada sa organima grada Valjeva nije vršilo konsultacije o opravdanosti vođenja postupaka, a koji su u pojedinim slučajevima stvarali dodatne obaveze po budžet grada Valjeva što govori u prilog loše saradnje zajedničkog pravobranilaštva sa organima Grada.

 

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Gojković je tek na kraju svog izlaganja naveo šta gradskom pravobraniocu konkretno zamera gradsko rukovodstvo. On je podsetio da je Skupština grada u proteklom periodu usvojila odluke kojima se u svojinu grada Valjeva pribavlja građevinsko zemljište radi formiranja parcele u cilju realizacije projekata na teritoriji Valjeva, a koje je Vlada Srbije proglasila za projekte od značaja za Republiku.

 

"Iako je odluka Skupštine grada za pribavljanje građevinskog zemljišta za potrebe realizacije investicije kompanije ‚Bizerba‘ identična odluci Skupštine grada za pribavljanje zemljišta za potrebe kompanije ‚Hansgrohe‘, pravobranilaštvo je u prvom slučaju dalo pozitivno mišnjenje na ugovor o kupoprodaji između grada Valjeva i privatnih vlasnika parcela, dok je u drugom slučaju dalo negativno mišnjenje na identičan ugovor. To jasno ukazuje na nedosledno postupanje Pravobranilaštva, bez valjanog objašnjenja, moguće korišnjenje položaja prava pravobraniocau svrhe koje nisu predviđene odlukom o zajedničkom  pravobranilaštvu, kao i omotanje izvršenja odluke o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu", rekao je Lazar Gojković.

 

Takođe je gradonačelnik za skupštinskom govornicom podsetio da je Zajedničko pravobranilaštvo dalo negativno mišnjenje na ugovor o prenosu prava javne svojine bez naknade sa grada Valjeva na Republiku Srbiju, koji je sastavni deo zaključka Vlade o pribavljanju u javnu svojinu Republike Srbije, neposrednom pogodbom, bez naknade nepokretnosti, u cilju realizacije investicionog projekta kompanije Bizerba, koji je proglašen za projekat od značaja za državu. Nakon toga je Pravobranilaštvo pokrenulo tužbu za utvrđivanje ništavnosti tog ugovora.

 

Upravo po toj tužbi danas je trebalo da bude održano ročište pred Višim sudom u Valjevu, međutim odloženo je na zahtev tužene strane Grada Valjeva zbog, kako je navedeno, održavanja sednice Skupštine grada Valjeva. Inače današnja sednica je zakazana baš za isti dan i za isto vreme za kada je ranije bilo zakazano ročište za glavnu raspravu po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike.

 

Gradski pravobranilac Darko Kostić je danas pokušao da prisustvuje sednici Skupštine grada, a na to ima pravo po Poslovniku o radu Skupštine grada Valjeva, međutim predsednica Skupštine grada Snežana Rakić mu to nije dozvolila, smatrajući da "nije po Poslovniku".

 

"S obzirom na to da sam imao saznanja da će na dnevnom redu današnje sednice Skupštine biti moje razrešenje, hteo sam da odgovorim na optužbe i kritike, a ako me budu razrešili da mogu da se, kao čovek obratim građanima i saradnicima i da se zahvalim na dsadašnjoj saradnji", rekao je Darko Kostić za Kolubarske.rs.

 

Diplomirani pravnik Darko Kostić je imenovan za gradskog pravobranioca u decembru 2018. godine na mandat od pet godina. Njegov rad i rad Zajedničkog pravobranilaštva nisu bili upitni sve do podnošenja tužbe protiv Grada Valjeva i Republike Srbije.

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo 20.09.2024

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara