Budžet (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Budžet (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
02.12.2021, 07:47

Za mesec dana iz tekuće budžetske rezerve potrošeno skoro 14 miliona dinara

č: | fb:

Iz tekuće budžetske rezerve za mesec dana potrošeno je skoro 14 miliona dinara. Najviše novca preko 6,3 miliona dinara odobreno je Ustanovi za fizičku kulturu "Valis". Kako je navedeno u rešenju, sredstva se odobravaju iz sredstava utvrđenih Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu iz tekuće budžetske reserve, a na toj poziciji u budžetu ima 3.070.000 dinara ili duplo manje novca nego što je isplaćeno UFK "Valis".

 

Iz tekuće budžetske rezerve 1,5 milion dinara isplaćeno je za Džez fest, dok je million dinara odobreno Vaterpolo klubu "Valis". Za usluge po ugovoru iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno je 900.000 dinara, dok je za mobilne telefone i usluge po ugovoru odobreno 660.000 dinara.

 

Tehničkoj školi je odobreno 715.000 dinara, dok je za kazne, penale i kamate iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno 871.000 dinara.

 

Podsećamo da je iz tekuće budžetske rezerve za prvih šest meseci ove godine potrošeno blizu 68,5 miliona dinara. Kako je navedeno u Izveštaju o izvršenju budžeta Valjeva za period  januar-jun, iz tekuće budžetske rezerve finansirane su obaveze Zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo", novčane kazne i rešenja o izvršenju, kupovina košarkaških konstrukcija, zarada zaposlenog na privremenim i povremenim poslovima, stručni nadzor...

 

U članu 69 Zakona o budžetskom sistemu, na koji se poziva gradska vlast kada donosi rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, piše da se "sredstva tekuće budžetske rezerve koriste za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne. Tekuća budžetska rezerva opredeljuje se najviše do četiri posto ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine za budžetsku godinu".

 

U Odluci o budžetu Valjeva za 2021. godinu u članu 6 piše "sredstva tekuće budžetske rezerve planiraju se u budžetu grada u iznosu od 3.070.000 dinara. Sredstva se koriste za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu dovoljne. Gradonačelnik na predlog lokalnog organa uprave nadležnog za finansije donosi rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve".

 

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo 20.09.2024

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara