Kancelarija Centra za žrtve nasilja  (foto: Đorđe Đoković)
Kancelarija Centra za žrtve nasilja (foto: Đorđe Đoković)
25.02.2022, 10:59

Kancelarija Centra za žrtve nasilja otvorena u Valjevu

č: | fb:

U Valjevu je otvorena kancelarija Centra za žrtve nasilja, gde će osobe, koje su pretrpele bilo koji vid nasilja, moći da dobiju besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Kancelariju, koja je smeštena u Birčaninovoj ulici 120 u Tešnjaru, otvorio je Centar za žrtve nasilja "Dar" iz Beograda.

 

Predsednica Centra za žrtve nasilja "Dar" Marija Milanović je kazala da je Valjevo prvi ogranak i prva kancelarija mimo Beograda.

 

- Mi sve prevashodno bavimo suzbijanjem svakog oblika nasilja, prevencijom, edukacijom,  pružanjem besplatne pravne i psihološke pomoći žrtvama nasilja, različitim redionicama za rehabilitaciju, kao i različitim paketima pomoći. Nakon rehabilitacije, cilj je da se žrtva ne vrati nasilniku, da je vratimo u normalne društvene tokove, da je zaposlimo, a bavimo se ujedno i decom. Dakle uporedo se radi i sa žrtvom i sa decom. Kada kažemo žrtve porodičnog nasilja, mi smo svi fokusirani na žene, na majke, imamo naravno i muškarce, ali smo svi zaboravili na decu, koja su, ako ih ne sklonimo na vreme, budući nasilnici - rekla je Marija Milanović.

 

Ona je istakla da je grad Valjevo pokazao spremnost da sarađuje na ovom projektu što je od značaja, jer bez saradnje sa institucijama, nema dobrih rezultata, i to je jedini način da se pomogne žrtvama, zajedničkom saradnjom i borbom.

 

- Ovo je jedna velika stvar za naše sugrađane, gde će u kancelariji Centra za žrtve nasilja moći da imaju pravnu i zdravstvenu podršku, i to je jasna poruka grada Valjeva da ćemo svakoj žrtvi pomoći i da ćemo pokušati da se počinioci kazne - rekao je Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku.

 

Prema podacima Policijske uprave Valjevo, upoređujući 2020. i 2021. godinu, na teritoriji grada Valjeva povećan je broj događaja nasilja za 16 posto, dok se broj podnetih prijava nasilja u porodici smanjio.

 

- U 2020. godini izrečena je 351 mera, od toga 228 zabrana komunikacije i 123 zabrane prilaska, dok je prošle godine izrečeno 379 mera, od toga je 264 zabrana komunikacije i 115 zabrana prilaska. Mali je broj povratnika, 90 posto su to novi slučajevi. Prekršenih mera je bilo za 72 posto više prošle nego 2020. godine, s tim što imamo dobru saradnju sa Prekršajnim sudom i ostalim institucijama, kao što je to Centar za socijalni rad - rekao  je Milan Cvijić iz Policijske uprave Valjevo.

Kancelarija Centra za žrtve nasilja

Kancelarija Centra za žrtve nasilja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivnosti centra za žrtve nasilja će se ostvarivati kroz pružanje psihološke pomoći žrtvama nasilja, pružanje besplatne pravne pomoći, organizovanje pomoći trudnicama u vidu osnaživanja i saveta, SOS telefon, organizovanje tribina i seminara sa temom prevencije nasilja, edukacija dece u pogledu internet nasilja, organizovanje radionica za rehabilitaciju i edukaciju žrtava nasilja, unapređivanje i postepeno vraćanje u normalne društvene tokove nakon rehabilitacije i organizovanje humanitarnih akcija za socijalno ugrožene i žrtve porodičnog nasilja.

 

Kancelarija Centra za žrtve nasilja u Valjevu će sa korisnicima raditi ponedeljkom, sredom i petkom. SOS telefon 064 0462 808 je otvoren za pozive 24 časa.

 

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo 20.09.2024

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis 20.09.2024

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...