Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
09.04.2022, 06:59

DS: Srpska napredna stranka beleži ozbiljan pad

č: | fb:

Rezultati izbora za narodne poslanike i predsednika Srbije, koji su održani 3. aprila, pokazuju da Srpska napredna stranka u Valjevu beleži ozbiljan pad, što je dokaz da građani Valjeva nisu zadovoljni radom i učinkom naprednjačke vlasti, rečeno je na konferenciji za novinare valjevskih demokrata.

 

Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS uporedio je ovogodišnje i rezultate koje su valjevski naprednjaci ostvarili na prethodnim parlamentarnim izborima, koje je opozicija bojkotovala.

 

- Ukoliko ovogodišnje izbore uporedimo sa onima iz 2020. godine, izlaznost je bila značajno manja oko 46 odsto, a SNS je imla oko 21.500, dok je sada dobila 17.200 glasova. To je ozbiljan pad, što pokazuje da građani i građanke nisu zadovoljni kako vlast funkcioniše. Ovi rezultati u Valjevu su jedni od najlošijih rezultata Srpske napredne stranke u celoj Srbiji, a što se tiče naše koalicije, prema podacima koje ja imam, Valjevo je, posle Beograda i Novog Sada, ostvarilo najbolje rezultate - naveo je Jakovljević i dodao:

 

- Ovi izbori će nama u Valjevu poslužiti da se pripremamo za kampanju za redovne lokalne izbore koji će biti održani 2024. godine, mada ja mislim da će najverovatnije ti izbori biti i ranije organizovani. Mi smo i sada imali u planu dosta akcija i tema o tome koliko je gradska vlast loša, ali s obzirom na to da ova kampanja nije bila za lokalne, nego za predsedničke i parlamentarne izbore nismo hteli da opterećujemo građane te su izostale mnoge lokalne teme – rekao je predsednik valjevskih demokrata.

 

Govoreći o tome kako se glasalo po biračkim mestima, Jakovljević smatra da na broj glasova po biračkim mestima ne treba gledati kao na razliku između gradskih i seoskih izbornih jedinica, nego je to razlika između onih koji su mogli da dođu do informacije i one koji nisu imali sve informacije jer su pratili isključivo medije sa nacionalnom frekvencijom. 

 

Što se tiče nepravilnosti u izbornom procesu, Jakovljević kaže da ih je bilo, ali ne utiču u značajnoj meri na rezultate glasanja. Naveo je neke zanimljive primere, poput da je na 14 biračkih mesta u kutijama bilo manje glasačkih listića, nego što je izašlo glasača, što upućuje na sumnju da je bio organizovan tz. "bugarski voz". Zanimljivo je i to da je u naselju Balačka, gde je od 82 izašla birača, njih 80 glasalo za SNS.

Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević

Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović, narodna poslanica u novom sazivu Narodne skupštine, kaže da ima razloga i za zadovoljstvo i za nezadovoljstvo rezultatima izbora za narodne poslanike i predsednika Srbije.

 

- Razlog za zadovoljstvo je zbog toga što je ovo početak demontaže Vučićevog apsolutizma, zatim i zbog toga što je Demokratska stranka sa deset poslaničkih mandata ponovo parlamentarna stranka. Nezadovoljni smo zbog toga što 38 osvojenih mandata koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, u kojoj je i DS, nije dovoljno da zaista počnemo promene iz korena i istinski oporavak Srbije. Nećemo se baviti prebacivanjem krivice, na nama je sada ozbiljan zadatak da se pozabavimo analizom rezultata, da vidimo šta je moglo bolje i da to popravimo – rekla je Manojlović.

 

Prema njenim rečima proboj medijskog mraka je jedan od imperativa. I dok se to ne popravi, pre svega javni medijski servis, ali i ostale televizije koje raspolažu javni dobrom – nacionalnim frekvencijama, dok ne otvore svoj medijski prostor za sve političke aktere teško da možemo napraviti preokret. Manojlović i Jakovljević su se zahvalili valjevskim medijima koji građane izveštavaju o svemu, uključujući i o aktivnostima opozicije.

 

Potpredsednica Demokratske stranke smatra da će Aleksandar Vučić odugovlačiti sa formiranjem nove vlade Republike Srbije, naročito zbog toga što je u četvrtak uveče najavio na RTS da će to učiniti vrlo brzo, jer smo svedoci da sve što on kaže bude upravo suprotno.

 

- U četvrtak su njegovi partijski saborci tražili da se ponovo održe izbori za narodne poslanike i za grad Beogard, što je nešto najsmešnije i najgluplje što sam do sada čula, a naročito zbog obrazloženja da su se građani zbunili, pa su malo ovome malo onome davali glasove. Vučić je rekao da to ne dolaze u obzir i da neće biti tih izbora, ali pošto oni sve rade u skladu sa dnevnim istraživanjima i pod pritiskom vode unutrašnju i spoljnu politiku, nisam sigurna da će neće doći u obzir novi izbori – rekla je Manojlović i dodala da ćemo, ukoliko se to ipak desi, svi trpeti posledice takve odluke.

 

Govoreći o lokalnim izborima u Beogradu, kazala je da se još uvek ništa nije promenilo i dalje je odnos odborničkih mandata 55:55, podneto je više od 350 prigovora na neregularnost izbornog procesa u Beogradu. Navela je apsurdnu situaciju koja dovoljno govori o svim marifetlucima ove vlasti.

 

- Na pet izbornih mesta u Beogradu bi po automatizmu morali da budu poništeni izbori jer je u zapisnicima evidentirano da je u glasačkim kutijama bio veći broj listića. Međutim, po Zakonu o izborima, koji ima manjkavosti, Gradska izborna komisija treba da se izjasni o tome. Naravno da je to zloupotrebljeno, pa smo na jednom od tih pet mesta preglasani i to tako što je u prvom krugu bio jednak broj glasaova za i protiv, ali nakon pauze je "slomljen" jedan član koji je bio u ime Zavetnika, a član ispred koalicije NADA je bio uzdržan, te nije usvojeno da bude poništeno ono što je trebalo da bude po sili zakona – navela je Tatjana Manojlović.

 

Manojlović i Jakovljević su se zahvalili svima koji su učestvovali u ovom predizbornom ciklus, zahvalnost svim onim hrabrim ljudima kontrolorima na svm biračkim mestima, zahvalnost građanima koji poslušali poziv da izađu na izbore, a posebna zahvalnost svima koji su glasali za koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije, a njih je bilo oko 7600.

 

Potpredsednica Demokratske stranke i predsednik valjevskih demokrata pozvali su građane da izađu i 16. aprila na ponovljene izbore jer je "svaki glas vredan", a to su pokazali upravo izbori 3. aprila.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 29 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara