Čomić i Gojković u Gornjoj Grabovici (foto: Kolubarske.rs)
Čomić i Gojković u Gornjoj Grabovici (foto: Kolubarske.rs)
06.09.2022, 10:33

153 domaćinstva u Gornjoj Grabovici dobila vodu

č: | fb:

Danas će u Gornjoj Grabovici biti predstavljeni rezultati projekta "Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava" koji je realizovao Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

 

U okviru ovog projekta urađena je rekonstrukcija i proširenja vodovodne mreže u Gornjoj Grabovici selu većinski naseljenom Romima. Radovi su počeli 23. marta, a završeni 7. jula 2022. godine. Urađena je vodovodna mreža u dužini od 1.282 metara i priključci za 153 domaćinstva. Pored toga, omogućeno je priključenje na vodovodnu mrežu i područnom odeljenju OŠ "Andra Savčić u Gornjoj Grabovici, koje pohađa oko 40 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Gornja Grabovica

Gornja Grabovica (Foto: Kolubarske.rs)

 

Radove na vodovodnoj mreži danas su obišli i razgovarali sa meštanima Gordana Čomić, ministarka, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva. Pored njih u Gornjoj Grabovici su Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Sanela Bahtijarević, Program "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji", Dragana Jovanović Arijas, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Ivan Filipović, direktor JKP Vodovod Valjevo.

 

Jedan od prioriteta projekta bio je podrška lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima u obezbeđivanju trajnog pristupa vodi za više od 500 romskih i drugih marginalizovanih porodica u više od 10 podstandardnih naselja u sedam jedinica lokalne samouprave: Kanjiža, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Zrenjanin, Kovin, Alibunar i Valjevo.

 

Partneri na realizaciji projekta bili su udruženje Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija. Projekat je sprovedenuokviru programa Nemačke razvojne saradnje "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbHu partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo 20.09.2024

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis 20.09.2024

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...