Skupština grada (foto: leparecvaljeva.rs)
Skupština grada (foto: leparecvaljeva.rs)
17.09.2022, 09:54

Stipendije i za učenike i studente uspešne sportiste

č: | fb:

Dopunom Odluke o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanje nadarenih i uspešnih učenika i studenata, koju je usvojila Skupština grada, stipendije će ubuduće dobijati učenici i studenti koji su ostvarili zapažene rezultate u kolektivnom sportu.

 

Komisija za dodelu stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata je uočila da postoje oblasti u kojima mladi ljudi postižu zapažen uspeh na republičkom ili međunarodnom planu, a koje nisu obuhvaćene Odlukom.

 

"Imajući u vidu značajna dostignuća koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovima, a u skladu sa mišljenjem Komisije da je opravdano da postojeća Odluka o stipendiranju uspšnih učenika i studenata izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju pripremljena je ova Odluka", razlozi su za donošenje i obrazloženje predloženih rešenja, a navedeni su u obrazloženju dopune Odluke.

 

U Zaključku Komisije se navodi "imajući u vidu značajna dostignuća, koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovimam Komisij nalazi da je opravdano da se postojeća Odluka o stipendiranju izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju".

 

Prema toj Odluci, "stipendiju bi mogli da ostvare učenici i studenti koji ispunjavaju uslovepropisane članom 11 Odluke, kao i uslove u pogledu uspeha (preko 4,5 u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno preko 9 na fakultetu) ako:

 

  • su članovi prvog tima nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije (sportisti prijavljeni za takmičenje po sportskim pravilima nadležnog sportskog saveza u čijoj nadležnosti je održano takmičenje), u jednom od kolektivnih sportova u odgovarajućem uzrastu ili
  • su kao članovi tima u kolektivnom sportu osvojili državno prvenstvo u odgovarajućem uzrastu na takmičenju koje se nalazi u zvaničnom kalendaru državnih takmičenja.

 

Iznos sredstava se utvrđuje za svaku školsku godinu Odlukom o budžetu grada Valjeva za tu godinu. Stipendije se dodeljuju na osnovu konkursa koji će za školsku 2022/2023. godinu biti raspisan 22. septembra 2022. godine.

 

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo 20.09.2024

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis 20.09.2024

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...