Đorđe Pavlović (foto: Kolubarske.rs)
Đorđe Pavlović (foto: Kolubarske.rs)
05.11.2022, 08:22

Pavlović: Predsednica Skupštine nema pravo da predlaže kandidate

č: | fb:

"Ukoliko je tačna izjava sekretara Skupštine grada Mladena Simovića, a nemamo razlog da sumnjamo da nije jer je preneta u javnost, predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić je, zloupotrebivši svoja ovlašćenja i položaj predsednika Skupštine, predložila nešto na šta nema pravo, i time je naružila gradsku komisiju, Skupštinu, a samim tim i sve građane Valjeva", rekao je šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Đorđe Pavlović na konferenciji za novinare.

 

Povod za njegovo obraćanje novinarima bila je izjava koju je sekretar Skupštine grada Mladen Simović dao za Kolubarske.rs, a povodom imenovanja Ivana Beljića za v.d. direktora Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni "Kolubara". 

 

"Predsednica Skupštine grada sva kadrovska rešenja predlaže Komsiji za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose. Komisija je prihvatila predlog da Ivan Beljić bude predložen za v.d. direktora javnog preduzeća Kolubara i Komisija je tumačila da on ispunjava uslove da bude na toj funkciji", citirao je Pavlović izjavu sekretara Skupštine grada.

 

Komentarišući ovu izjavu Pavlović kaže da predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić nema pravo da predlaži bilo kakvo kadrovsko rešenje te da kadrovska komisija nije dužna, niti je obavezna da se pridržava bilo kakvih sugestija predsednice Skupštine. 

 

- Najjednostavnije rečno predsednica Skupštine grada nema nikakava ovlašćenja u pogledu predlaganja kadrovskih rešenja, odnosno za imenovanje i razrešenje funkcionera koje Skupština grada postavlja i razrešava. Jedino ko je ovlašćen jeste kadrovska komisija i to tako da utvrdi predloge i da ih dostavi Skupštini grada koja će o tome odlučivati - rekao je Pavlović.

 

On je "podsetio kolegu Simovića" na to koje poslove, prema Statutu grada i Poslovniku Skupštine grada, obavlja predsednik Skupštine, a koji poslovi su u nadležnosti stalnih radnih tela, među kojima je i kadrovska komisija. 

 

Naveo je da prema Statutu grada "predsednica Skupštine organizuje rad Skupštine, saziva i predsedava sednicama, ostvaruje saradnju sa gradonačelnikom i Gradskim većem, stara se o održavanju reda na sednicama, poptisuje akta koja Skupština donosi i obavlja druge poslove utvrđene zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine grada. Prema Poslovniku Skupštine grada, Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose priprema predloge rešenja o imenovanju i razrešenju članova organa u javnim preduzećima, ustanovama, organizacijama i službama koje osniva Grad kao i drugim organima u skladu sa zakonom i propisima Grada, kada nije određen drugi predlagač. 

 

- Prekršeni su Statut Valjeva, Poslovnik Skupštine grada, zakon, i mi sad možemo tražiti i pitati hoće li neko snositi odgovornost? Odgovor je prost: neće niko. Nije ni do sada. Treba reći da predsednicu Skupštine dr Snežanu Rakić i sekretara Skupštine Mladena Simovića građani Valjeva godišnje plaćaju dva miliona dinara ili 20.000 evra neto, bruto je još i više. Kojem privatniku u našem gardu, kada radi i odbije sve troškove, ostaje 20.000 evra godišnje. A ti isti privtnici treba da plaćaju javašluk, neznanje, nesposobnost i neukost funkcionera ove vlasti. I u tome je problem – naglasio je. 

 

Pavlović navodi da u zapisniku sa sednice kadrovske komisije, koji je predsednica komisije Jelena Đurić potpisala u četvrtak i to tek nakon što je kao šef odborničke grupe to zahtevao, piše da je komisija sa četiri glasa za i jednim uzdržanim predložila Skupštini grada Valjeva da donese rešenje o imenovanju Ivana Beljića za v.d direktora javnog preduzeća "Kolubara".

 

Dodao je da je poseban problem te da je vrlo upitno to da li Ivan Beljić uopšte ispunjava uslove da bude direktor tog javnog preduzeća.

 

- O tome ćemo govoriti na nekoj od narednih konferencija za novinare, nakon što uradimo detaljne analize njegove biografije, nakon što prikupimo sve potrebne podatke i dokumentaciju o prethodnom radnom iskustvu Ivana Beljića. Na osnovu izveštaja Komisije i biografije Ivana Beljića, na prvo čitanje, on ne ispunjava uslove, ali takvu tvrdnju ćemo izneti nakon detaljne analize – rekao je šef odborničke grupe SPS-JS i zaključio:

 

- Predsednica Skupštine dr Snežana Rakić i sekretar Skupštine Mladen Simović izvršili su pritisak na skupštinsku komisiju, obmanuli su Skupštinu, gradonačelnika i Gradsko veće jer je način na koji je sprovedena odluka o imenovanju Ivana Beljića za v.d direktora javnog preduzeća "Kolubara" suprotan svim pozitivnim propisima koji se primenjuju u Valjevu, i zato ih pozivamo na odgovornost. Osim moralne i političke, postoji i krivična odgovornost za eventualnu zloupotrebu službenog položaja.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 40 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara