Pokret Marš s Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
Pokret Marš s Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
16.11.2022, 07:59

"Druga Kolubarska bitka protiv Euro litijuma"

č: | fb:

Aktivisti pokreta "Marš s Kolubare" održaće danas (16. novembar) u Valjevu ekološku akciju "Druga Kolubarska bitka protiv Euro litijuma". Kako navode iz tog pokreta, akcija podrazumeva postavljanje štandova na pet lokacija u gradu, podelu informativnog materijala i razgovor sa građanima Valjeva. Planirano trajanje akcije je od 8 do16 časova.

 

Lokacije na kojima će biti štandovi su: Gradski trg, plato ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Jadar, plato kod spomenika Vuku Karadžiću (Singidunum) i pijaca u Naselju Kolubara 2.

 

"Aktivisti pokreta upoznati su sa skrivenim namerama kompanije Euro litijum Balkan i ovim putem žele da informišu svoje sugrađane o štetnosti izgradnje rudnika, o omči koja se polako steže oko grada kao i njihovoj borbi protiv rudnika. Žele da podsete Valjevce da je 16. novembra 1914. godine, na Đurđic, praznik koji slavi prenos moštiju Svetog Đorđa, počela velika Kolubarska bitka!", navodi se u saopštenju i pozivu građanima da se uključe u današnju akciju.

 

Podsećaju da je Viši sud u Valjevu početkom godine potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja na području Valjevsko-mioničkog basena. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede donelo je tokom 2022. godine protiv kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o četiri rešenja o zabrani bušenja, zbog kršenja zakona o poljoprivredmom zemljištu.

 

"Meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka, Mrčić, u dolini Kolubare, protestovali su više puta u poslednjih godinu dana. Oni traže obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije. Brojne analize kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o i nezavisnih laboratorija potvrđuju kontaminaciju zemljišta zagađenom rudarskom vodom na lokaciji više bušotina, što je dovelo do zagađenja tri bunara u selima Lukavac i Šušeoka. Građani valjevskog kraja nastavljaju da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja", navodi se u saopštenju pokreta "Marš s Kolubare".

Aktuelno

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara