Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
07.03.2023, 07:59

Valjevo među pet najzagađenijih gradova u Srbiji

č: | fb:

Najzagađeniji vazduh u 2022. godini u Srbiji imali su Beograd, Kragujevac, Niš, Valjevo i Užice, izjavila je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, prenose beogradski mediji.

 

Prema njenim rečima ovih pet gradova su izdvojeni kao prioritet i targetirani su u Strateškom dokumentu za zaštitu vazduha koji je donet u novembru prošle godine. "Pored tih pet, prioritet smo proširili na još toliko, tako da imamo ukupno 10 najzagađenijih ka kojima ćemo se usmeriti i po pitanju projekata i aktivnosti svih ministarstava, a u koordinaciji Radne grupe za sistemsko rešavanje problema kvaliteta vazduha kojom predsedava predsednica vlade Ana Brnabić", rekla je ministarka.

 

U Valjevu 45 dana vazduh bio zagađen

 

U nedeljnom izveštaju Udruženja građana "Lokalni odgovor" o stanju kvalitta vazduha u Valjevu navedeno je da je po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 45 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

 

"Protekle nedelje zabeležen je blagi pad koncentracija zagađujućih čestica. Najviša srednja dnevna koncentracija u četvrtak, 2.3.2023. suspendovane PM10 čestice 73,92 μg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija  suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je takođe u četvrtak, 2.3. u vrednosti 68,28 μg/m3. U subotu, 4.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 20 časova u vrednosti od 157,46 μg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a u ponedeljak, 27.2.2023. u 23 časova vrednost od 145,42 μg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice", navodi se u izveštaju Udruženja građana "Lokalni odgovor".

 

Imajući u vidu ogroman problem Valjeva sa zagađenjem vazduha, udruženje "Lokalni odgovor" će u narednim mesecima, uz pomoć Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), pokrenuti kampanju i javnu debatu o mogućnostima za unapređenje prakse priključenja na daljinski sistem grejanja, tamo gde je to moguće i ekonomski opravdano, radi ublažavanja energetskog siromaštva i smanjenja zagađenja vazduha.

Aktuelno

 (foto: )
Krajem avgusta Pre 52 minuta

Rođena prva beba iz doniranih spermatozoida

Krajem avgusta rođena je prva beba iz doniranih spermatozoida nastala u laboratoriji valjevskog Zdravstvenog centra, a "singl" majka iz Šapca je donela na svet zdravog dečaka. Do kraja godine...

Ubski trg (foto: Dragana Nedeljković)
Saopštenje Pre 17 sati 49 minuta

Vlast na Ubu je pala, naprednjaci to ignorišu!?

Vlast na Ubu je pala 7. septembra 2024. godine, jer se tada navršilo tri meseca od poslednje održane sednice Skupštine opštine Ub, navode u zajedničkom saopštenju za javnost opozicione odborničke...  · 1 komentar

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 44 minuta

Bez vode potrošači koji se snabdevaju sa Boričevca

Zbog radova na zameni zatvarača u Ulici kneza Miloša, u petak, 13.09.2024. godne, od 8 do 15 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači koji se snabdevaju vodom sa rezervoara Boričevac i...