Dr Dobrivije Grujičić (foto: fgh)
Dr Dobrivije Grujičić (foto: fgh)
03.10.2014, 10:46

Valjevska bolnica „stala na noge“

č: | fb:

Opterećena velikim dugom bivšeg rukovodstva, prinudnom naplatom, neispravnim dijagnostičkim aparatima, zapuštenim stanjem na mnogim odeljenjima, problemima u kotlarnici i kuhinji, Valjevska bolnica uspela je za manje od godinu i po da „stane na noge“, saopšteno je na konferenciji za novinare u ovoj zdravstvenoj ustanovi. V.D. direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić kaže da je novo rukovodstvo uspelo da nasleđeni dug od 512 miliona smanji na 152 miliona dinara. Odgovor na pitanje ko su poverioci, a ko dužnici Opšte bolnice i u kom iznosu, Kolubarske.rs nisu dobile. „Zbog obimnosti podataka koji se odnose na pitanje dugova nismo u mogućnosti da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva dostavimo traženu informaciju, tako da ćemo to učiniti najkasnije do 20.oktobra“, stoji u odgovoru Opšte bolnice.

Konferencija za novinare u boilnici

Konferencija za novinare u boilnici (Foto: fgh)

Po rečima direktora dr Grujičića, od kada je on na čelu bolnice, uloženo je oko 80 miliona dinara u nove i popravku starih aparata. „Akutni problem Opšte bolnice je sterilizacija, jer su naši parni sterilizatori stari preko 30 godina. Uspeli smo da obezbedimo 20 miliona dinara, tako da ćemo do kraja oktobra dobiti nove savremene sterilizatore”, kaže direktor bolnice.

Dr Grujičić najavljuje da će angiosala, koja je bila zatvorena dva meseca zbog kvara katodne cevi, početi da radi 15. oktobra. „Okončana je procedura za nabavku novog dela za „Simensov” rendgen, uloženo je sedam miliona dinara, koje je obezbedilo Ministarstvo zudravlja, tako da će angiosala ponovo biti u funkciji”, kaže Grujičić. Nabavljena je i oprema za hiruršku salu, uključujući operacione lampe, operacioni sto i aparat za mehaničku ventilaciju, pa ćemo, po rečima direktora bolnice, „do kraja novembra dobiti i kompletno novu operacionu salu”.

Među brojne uspehe novog rukovodstva, direktor Opšte bolnice navodi i to što je posle dve godine počela da se radi u našoj zdravstvenoj ustanovi bronhoskopija. I to nije sve. „Nabavljen je ultrazvučni aparat za službu ginekologije, na psihijatriji je urađena klimatizacija, nabavljeni setovi hirurških instrumenata, kupljeno je preko 20 klima i tri nova vozila”, nabraja dr  Dobrivoje Grujičić investicije, od maja prošle godine, od kada je on na čelu Opšte bolnice.

"Bolnicu su pre mog dolaska masovno napuštali doktori"

Direktor dr Dobrivoje Grujičić je demantovao da lekari masovno odlaze iz bolnice, od kada je on na čelu ustanove. „Od 2009. do 2013. godine, bolnicu je napustilo 10 lekara. U periodu od 2000-te do mog dolaska, iz bolnice je, ukupno, otišlo 13 lekara, među njima četiri načelnika, dva anesteziologa i jedan hirurg”, navodi dr Grujičić i naglašava da je za vreme njegovog mandata bolnicu napustio „samo jedan lekar, ortoped”. Na pitanje Kolubarskih.rs da li je i koliko lekara napustilo bolnicu uzevši neplaćeno, dr Grujičić odgovara potvrdno, uz pojašnjenje. "Ppet lekara je na neplaćenom, od godinu do dve godine, ali oni nisu napustili bolnicu, tako da ne možemo sabirati one koji su uzeli radnu knjižicu i one koji su na neplaćenom”, kaže dr Grujičić.  S obzirom na to da je za 13 godina, do dolaska dr Grujičića na mesto direktora, bolnicu napustilo 13 lekara, a jedan lekar za godinu dana za mandata dr Grujičića, zaključujemo da je broj u prosek isti – jedan lekar godišnje napušta bolnicu. „Tako ne možete zaključivati, jer je za četiri godine otišlo deset lekara”, upozorava direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić.

Na konferenciji za novinare rečeno je i to da su dosadašnji članovi Upravnog odbora Opšte bolnice, dr Mihailo Jokić, Dragutin Kovačević i Darko Glišić podneli ostavku. Umesto njih, u Upravnom odboru su Vladimir Vešović i Aleksandar Purić, dok zamena za Glišića koji je podneo ostavku 11. septembra, još nije izabrana. Po rečima dr Grujičića, tri člana UO ostavke su podnela „zbog prezauzetosti i brojnih obaveza”.

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće usvojilo izveštaje Pre 7 sati 30 minuta

Plate direktora valjevskih komunalnih preduzeća

Najplaćeniji direktor javno komunalnog preduzeća u Valjevu je prvi čovek Vidraka, dok najnižu zaradu ima direktor Vodovoda. Iz izveštaja se vidi rast plata direktora od 2022. do sredine 2024....  · 7 komentara

Klavir (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U okviru Dečje nedelje Pre 7 sati 29 minuta

"Moj prvi koncert" u organizaciji MŠ "Živorad Grbić"

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, MŠ "Živorad Grbić" i ove godine tradicionalno organizuje seriju edukativnih koncerata pod nazivom "Moj prvi koncert", koji će biti realizovani u periodu od 7. do...

Smeće na Transfer stanici u Čačku (foto: Ozon Press)
Valjevo Pre 4 sati 52 minuta

JKP "Komunalac" napravilo divlju deponiju

Da li uz saglasnost sa lokalnom vlašću ili samoinicijativno, rukovodstvo čačanskog JKP "Komunalac" napravilo je divlju deponiju na lokaciji pretovarne stanice za smeće u Čačku. Sada se već...