Spomen-bista Stojadinu Mirkoviću (foto: www.leparecvaljeva)
Spomen-bista Stojadinu Mirkoviću (foto: www.leparecvaljeva)
18.05.2023, 06:49

Stojadin Mirković dobio spomen-bistu u Valjevu

č: | fb:

Spomen-bista vojnika Stojadina Mirkovića otkrivena je u parku Vide Jocić na Jadru, čime je odata počast herojstvu mladića iz sela Gornje Leskovice, pored Valjeva, koji je žrtvovao svoj život. Otkrivanju spomen-biste su prisustvovali majka Anica i porodica Mirković. 

 

Stojadin Mirković je kao vojnik JNA, u vojnom skladištu kod Bjelovara u Hrvatskoj, 29. septembra 1991. godine poginuo sa majorom Milanom Tepićem. Odbio je tada, prvi put, naređenje majora Tepića da se povuče u zaklon. Iz oklopnog transportera je do poslednjeg trenutka štitio majora, koji je rešio da digne u vazduh skladište, kako ne bi palo u ruke hrvatskih pobunjenika. Major Milan Tepić je 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, a ujedno i poslednjim narodnim herojem države, koja je ukinula dodeljivanje ovih počasti.

Majka Anica i gradonačelnik Gojković

Majka Anica i gradonačelnik Gojković (Foto: www.leparecvaljeva)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je izrazio duboku zahvalnost za žrtvu koju je kao devetnaestogodišnjak podneo Stojadin Mirković.

 

- Spomen-bista koju ćemo danas otkriti u Parku na Jadru za cilj ima da generacijama koje dolaze u amanet ostavi da čuva i neguje uspomenu na „Heroja sa Povlena“, čije je herojstvo zadivilo sve pre više od tri decenije, ali nastavlja da zadivljuje sve nas i u sadašnjosti. U ovom parku odrastaju generacije Valjevaca i od danas će one odrastati sa pogledom na lik Stojadina Mirkovića. Njegova žrtva nije bila uzaludna, sve dok u Srbiji rastu nove generacije u miru i blagostanju. Slava vojniku Stojadinu Mirkoviću – kazao je Gojković.

 

Pomoćnik ministra za ljudske resurse Slaviša Radović je rekao da čovek živi dokle živi uspomena na njega.

 

- Verujem da ovde u Valjevu, u njegovoj porodici, u Vojsci Srbije, u Ministarstvu Srbije i svima koji veruju u slobodarski duh i koji veruju u ovaj narod i u ovu državu, živeće i on sa nama – vaš sin, a naš vojnik. Stojadin je bio poseban po mnogo čemu i veoma mlad je dao svoj život, poštovao je svoju zakletvu koju je dao. To je nešto što je najsvetije što mi koji smo nosili i nosimo uniformu, znamo da cenimo. A mora da cene i generacije koje dolaze, jer samo takva nadahnuća mogu da daju veru i snagu u onoj predstojećoj borbi, u kojoj je Srbija stalno – poručio je pomoćnik ministra Radović. 

Otkrivena spomen-bista Stojadina Mirkovića

Otkrivena spomen-bista Stojadina Mirkovića (Foto: www.leparecvaljeva)

 

Pored porodice Mirković, otkrivanju spomen obeležja prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Eparhije valjevske, rukovodstvo Valjeva, komandant Garnizona Valjevo, predstavnici Policijske uprave, Udruženja boraca, SUBNOR-a, veterana posebnih jedinica Srbije i Republike Srpske, kao i građani Valjeva i poštovaoci Stojadina Mirkovića.

 

Spomen-bista je autorsko delo vajara Nemanje Radojičića, a izlio ju je Zoran Kuzmanović, umetnički livac i skulptor, arhitekta Katarina Novaković je osmislila postament i parterno uređenje.

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 13 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 23 sati 53 minuta

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara