Zaprečen javni put ka vrhu Kablara (foto: www.ozonpress.net)
Zaprečen javni put ka vrhu Kablara (foto: www.ozonpress.net)
08.09.2023, 10:54

Probudi se čačanska opozicijo, davno si zaspala

č: | fb:

Da parafraziramo onu nekadašnju aktivističku poruku: Probudi se nešto se dešava, dok ti spavaš tvoja se sudbina rešava – pa da kažemo: Probudi se čačanska opozicijo davno si zaspala, dok ti spavaš vlast se bahati.

 

Sad baš i sami možemo imati dilemu ko spava i ko koga treba da budi, građani opoziciju ili opozicija građane, ali da je vreme za buđenje to je neupitno.

 

Retko oko čega se čačanska opozicija može složiti, neki čak tvrde ni oko čega, pa tako neki od njih misle da je ideja da se na Kablaru gradi vidikovac dobra, a neki misle da ima i prečih stvari, ali valjda se svi mogu složiti oko toga da je dara prešla meru i da je lokalna vlast potpuno izgubila glavu kada je angažovala privatno obezbeđenje da zapreči javni put ka vrhu Kablara.

 

Valjda se mogu složiti i oko toga da ne treba zatvarati oči pred činjenicom da oni koji treba da nadzorišu, sprečavaju i sankcionišu kršenje zakona, propisa, pravila upravo rade suprotno pa na primeru kako se postupa na Kablaru vidimo kako država krši sopstvenu uredbu i kako grad Čačak kao investitor krši Zakon o planiranju i gradnji i kako se bahato seče šuma bez odobrenja nadležnog organa...

Protest Čačak protiv nasilja

Protest Čačak protiv nasilja (Foto: www.ozonpress.net)

 

Da li grešimo ako kažemo da opozicija treba da osluškuje šta kažu građani i da želje i stavove građana politički formuliše i podržava i da ukazuje na sve što vlast loše i pogrešno radi.

 

Na kraju zar nije opozicija ta koja treba da podrži građanski aktivizam i uzme u zaštitu one koji imaju dovoljno integriteta i lične hrabrosti da stanu ako treba i pred bagere i kamione kako bi zaustavili devastiranje životne sredine.

 

Ili u Čačku takve opozicije nema. Ili je ima ali je trenutno zauzeta traženjem onog bagera izgubljenog na šestom po redu protestu pred Stepinim spomenikom. Šestom i poslednjem protestu koji je opozicija otela od građana i ugasila ga. Jedina opozicija u Srbiji koja je ugasila građanski protest. Pa sad pojedini čačanski opozicionari petkom idu u Gornji Milanovac ili subotom u Beograd da učestvuju u protestnim šetnjama građana.

 

Kažu da se čačanska opozicija redovno sastaje ponedeljkom uveče i kuje neke planove. Tako je recimo u ponedeljak uveče, bio jedan takav sastanak, na kome je pao dogovor da se potpiše izjava da se neće međusobno napadati u javnosti. Pao je i predlog da na sledeće lokalne izbore izađu ujedinjeni na jednoj zajedničkoj listi. O Kablaru, privatnom obezbeđenju koje blokira puteve, napadima vlasti na ekološke aktiviste, o tome što gradonačelnik i njegov privatni novinar danima huškaju meštane Kablara na svađu i mržnju prema svima koji su protiv gradnje vidikovca, o zagađenju Lupnjače, Morave i vazduha koji Čačani udišu…, nije bilo reči.

 

Lepo je to što se opozicija dogovara, ali nije lepo to što se bavi sama sobom umesto pitanjima važnim za građane.

 

Više puta u skorijoj prošlosti, od doba Miloševićeve diktature do ove sadašnje Vučićeve, potpisivane su izjave o međusobnom nenapadanju čačanskih opozicionara i svaki put završilo se kao Pakt o nenapadanju koji su potpisali Hitler i Staljin.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 23 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara