Izbori (ilustracija Dušan Arsenić)
Izbori (ilustracija Dušan Arsenić)
14.12.2023, 10:08

Građanski aktivizam za demokratizaciju društva

č: | fb:

Pred nama su novi izbori, a i dalje ankete pokazuju da ima veliki procenat neopredeljenih u biračkom telu, veliki broj onih koji ni na listama vlasti, ni na listama opozicije ne vidi i ne prepoznaje politiku koju bi podržao svojim glasom.

 

U poslednjih nekoliko godina porasla je svest građana o važnosti zaštite životne sredine, a time i podrška ekološkim aktivistima. Eskalacija nasilja u srpskom društvu podstakla je građanski aktivizam kao jedini vid borbe protiv nasilja kada zakažu država, vlast i opozicija. Tako smo dobili i građanske aktiviste.

 

U lokalnim sredinama građani se samoorganizuju i Srbija dobija treću političku opciju – grupe građana koje ne samo da deluju lokalno, već se i međusobno povezuju.

 

Kada neko sa velikim iskustvom u politici i diplomatiji odluči da se posveti građanskom aktivizmu, onda to možda znači da postoji svetlo na kraju mračnog tunela u kome se Srbija danas nalazi. Upravo stoga naš sagovornik u podcastu "Otvoreno o svemu" je dr Bratislav Čeperković, jedan od osnivača Otvorene građanske platforme "Glas Srbije".

 

https://www.ozonpress.net/zajednicki-glas/gradjanski-aktivizam-za-demokratizaciju-drustva/

Glas ZA slobodu medija

Glas ZA slobodu medija

 

Aktuelno

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis Pre 2 sati 5 minuta

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...

Sajam zapošljavanja (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 4 minuta

Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu

Sajam zapošljavanja u Valjevu biće organizovan u petak, 20. septembra u 12 časova na Gradskom trgu u Valjevu, saopštila je Filijala Valjevo Nacionalane službe za zapošljavanje. Na sajmu će...