Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
10.10.2014, 12:37

„Probudi se i uključi se”

č: | fb:

Svetski dan mentalnog zdravlja je 10. oktobar i svake godine se obeležava sa odabranom temom iz ove oblasti. Ove godine posebna pažnja se posvećuje temi – živeti sa shizofrenijom.

„Probudi se i uključi se”, slogan je ovogodišnje kampanje u danu mentalnog zdravlja. Načelnica Psihijatrijske službe u Valjevu prof dr sci med Snežana Medenica kaže da smo se i probudili i uključili. „Naša služba godinama, ne samo da se brine o mentalnom zdravlju ljudi, nego smo uspeli da pokažemo da je, pored telesnog zdravlja, od velike važnosti i mentalno zdravlje. Ono nam donosi blagostanje, sreću, zadovoljstvo i dobar kvalitet života”, kaže dr Medenica.

Ona skreće pažnju na podatak da 50 posto pacijenata koji boluju od shizofrenije nikada ne dobije adekvatnu pomoć. „Pomoć nisu samo lekovi i smeštaj u zdravstvenu ustanovu. Važno je te bolesnike prihvatiti, sa njima razgovararti, uključiti ih u zajednicu. U Valjevu je načinjen iskorak, jer smo uspeli da  razbijemo brojne tabu teme i da suzbijemo vekovni strah, koji postoji kod svakog čoveka, a to je da ne pređe na onu stranu”, objašnjava načelnica Psihijatrijske službe.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja (Foto: Đorđe Đoković)

Danas je u podne u parku Psihijatrijske službe, obeležavajući ovaj dan, realizovano nekoliko programa u koji su bili uključeni i pacijenti koji boluju od shizofrenije. „Osim što su bili angažovani da prikažu neka svoja umenja, ovo je bila prilika da se vidi i radna aktivnost pacijenata i kolika je njihova mogućnost da se uključe u određene aktivnosti i da sebe kreiraju”, navodi Snežana Medenica i dodaje da je to istovremeno i poruka zajednici – mi nismo opasni, možemo da radimo zajedno i da pomognemo jedni drugima.

Svetski trendovi, u koje se i mi uklapamo, govore da se broj obolelih iz godine u godinu povećava. Najčešći mentalni poremećaji su depresija, posttraumatski stresni poremećaj i bolesti zavisnosti, među kojima su i nove bolesti zavisnosti, dok je shizofrenija u standardnom trendu bez većih oscilacija. Uslovi života utiču na povećanje broja pacijenata, ali utiče i to što se, poslednjih godina, sve više, češće i slobodnije ljudi  obraćaju stručnjacima za pomoć.

U nove bolesti zavisnosti ubraja se i zavisnost od interneta. Takvi pacijenti su sve brojniji, kaže dr Medenica i dodaje da je lečenje malo složenije i teže nego kod drugih bolesti zavisnosti.

„Broj tih pacijenata je u porastu, posebno među mladima. Međutim, oni se retko usuđuju da zatraže pomoć lekara. To obično čine njihovi roditelji i upravo tu treba zajednički da radimo, pre svega na edukaciji. Počećemo sa konkretnim programima u  osnovnim školama, jer zavisnost od kompjutera, u velikoj meri, je prisutna kod osnovaca”, kaže dr Snežana Medenica.  

Dr Snežana Medenica

Dr Snežana Medenica (Foto: Đorđe Đoković)

Današnji program obeležavanja svetskog dana mentalnog zdravlja realizovan je kroz projekat prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine -  UPSTREAM 2 – Unapređenje socijalizacije i tretmana u mentalnom zdravlju. Program su organizovali Karitas, Valjevo i Psihijatrijska služba Opšte bolnice.

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 9 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 10 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...