Pobednik Marko Stojić (foto: Sreten Pantelić)
Pobednik Marko Stojić (foto: Sreten Pantelić)
11.10.2014, 16:47

Najbolji duvan čvarci Marka Stojića

č: | fb:

Marko Stojić, vlasnik mesare „Mesoprodukt“ iz Valjeva, pobednik je ovogodišnjeg, devetog Festivala duvan čvaraka održanog danas ne keju pored Kolubare. Drugo mesto zauzeo je tim mesare „Cvetković“ iz Valjeva, dok je treći Goran Milovanović, takođe iz Valjeva.

Na devetom Festivalu duvan čvaraka učestvovalo je 42 takmičarska tima, topljeno je skoro deset tona masti, bilo je 60 izlagača i, prema proceni organizatora, više od 30.000 posetilaca. Gledano u brojkama i vremenskim prilikama – sunčan i topao dan,  ovogodišnji Festival je nadmašio sve dosadašnje. Zadovojni su bili posetioci i izlagači, a čini se, najzadovoljniji su bili oni koji su  stajali uz oraniju, strpljivo i stručno mešali, iščekujući rezultat svog umeća – duvan čvarke. Sa istim nastrpljenjem čekali su sveže duvan čvarke i kupci, koji rekoše da je cena od 1000 dinara „taman“, jer „šta ima slađe od duvan čvaraka“.  

Nedljkovići

Nedljkovići (Foto: Kolubarske.rs)

Ivan Nedeljković iz Valjeva, nije mesar, ali već osam godina pravi duvan čvarke, „za svoju dušu i za drugare“. Nikada ih ne prodaje, pa tako nije ni danas.

„Ovaj festival je fenomenalan. Dobro je takmičiti se, uporediti se sa drugim majstorima, ali pre svega draž ovog festivala je druženje i zabava“, kaže Ivan koi je jutros u sedam potpalio oraniju i uz nju je bio osam sati, jer kako reče „toliko vremena treba da bi duvan čvarci bili dobri i pravi“.

Tim Poljoprivredne škole

Tim Poljoprivredne škole (Foto: Kolubarske.rs)

Najmlađa i čini se najveselija ekipa bili su učenici Poljoprivredne škole. „Veslali“ su na smenu i ustvrdili su da će njihovi čvarci biti, ako ne najbolji, ono „najslađi“. Učenici Poljoprivredene škole, koji se duvan čvarcima bave kroz praksu i u školi, na Festivalu učestvuju već četvrtu godinu. Miloš Pantelić je drugi put i kaže ova godina je super. Tehniku pravljenja ovog specijaliteta naučio je kod kuće, a „doučio u školi“.

„Prošle godine nismo ostvarili neki rezultat, ne verujem u neki rezultat ni ove godine, ali važno je učestvovati i pokazati Valjevcima i ostalim posetiocima da i učenici Poljoprivredne znaju da naprave duvan čvarke. Kao i prošle godine, nećemo ih prodavati, nego ćemo ih sa našim gostima i školskim drugovima u slast pojesti“, kaže Miloš.

Slaven Batočanin

Slaven Batočanin (Foto: Kolubarske.rs)

Slaven Batočanin, koji je tvorac Festivala duvan čvaraka, već godinama se ne takmiči. Kako reče, „samo nadgleda da sve bude u redu“. Festival duvan čvaraka je pre devet godina osmislio, organizovao i zaštitio kao autorsko delo, tako da ovu manifestaciju ne može niko tako lako da otme, kao što je to bio slučaj sa nekim manifestacijama. Batočanin kaže da je i ove godine bilo manjih problema prilikom organizacije, ali su svi uspešno prevaziđeni. „Nije dobro kada se svi mešaju u organizaciju i kada svi hoće da se pitaju“, poručuje idejni tvorac Festivala.

Pojavljuje se neki dečko, koji non-stop nešto piča, predlaže, obraća se i meni. Ja ga pitam - gde ti momak radiš, on kaže – nigde. Pa šta ćeš ovde – pitam ja, on odgovara – pa ja sam predsednik UO Turističke organizacije!

„Zbog brojnih problema, koji su me pratili prvih godina, a shvativši da bez podrške Grada od manifestacije neće biti ništa, ja sam hteo da festival poklonim Gradu. Tadašnje rikovodstvo, pre četiri godine, je odbilo poklon rekavši da će pratiti kako se festival razvija, pa ako se razvije možda ga i uvrsti u satalne gradske manifestacije, za koju će iz budžeta biti izdvojeno više novca. Moj predlog, već nekoliko godina, jeste da Grad preuzme ovu manifestaciju i da je zajednički podignemo na viši nivo. Možda će uzeti poklon kada ovde bude milion posetilaca“, kaže Slaven Batočanin, u gradu poznatiji kao kralj duvan čvaraka. On podseća da je do sada u ovu manifestaciju uložio 20.000 evra, a prethodnih godina je, dok je imao oraniju i topio čvarke, uvek svu količinu duvan čvaraka poklanjao.

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Sreten Pantelić)

Pored oranija i brojnih štandova sa svakovrsnom robom, organizovan je i kulturno – zabavni program u kome su učestvovali "Abrašević“, „Krušik“, „Đerdan“, „Izvor“, Etno grupa „Kolubarke“ i Horić „Srculence“. Brojne posetioce su zabavljali Milan Topalović Topalko i to za 2.500 evra i nešto jeftinija Mirjana Aleksić zvezde Granda, za 1.500 evra.  Iz gradske kase za ovogodišnji Festival duvan čvaraka izdvojeno je blizu million dinara.

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 18 sati 38 minuta

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 51 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...