Popučke (foto: Radenko Branković)
Popučke (foto: Radenko Branković)
12.02.2024, 10:25

Ovo su naša imanja

č: | fb:
U vremenu kada se gradi neki novi svet, kada se grabi i otima sve ono što su generacije sticale i gradile, treba da imamo hrabrosti i mudrosti da odbijemo ono što se mora odbiti! Moramo da sačuvamo svoje pravo na zemlju, život na njoj, pravo na zdravu prirodnu sredinu. Mnogo su zahvatili široko u želji da naše njive i bašte pretvore u industrijsko područije i nešto što ni oni ne znaju šta će biti - sami su tako rekli, na javnoj sednici Komisije za planove o Nacrtu Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke, da ne znaju ko su investitori!
 
 
Nemojte dozvoliti da nas dele i da ubacuju seme razdora među već namučen narod! Dolaziće, nudiće, pričaće... Sve nas tište iste muke i problemi! Razne "privilegije", ucene i potkupljivanja samo su trenutno rešenje za neki vaš problem - jednom kada date ognjište, takvo više imati nećete!
 
 
Dobrovoljno odustajući od bogatstva predaka odustajemo od svog identiteta! Koliko puta čujemo - "Nema vajde, ne isplati se raditi"? Kada bi čovek sve stavljao na papir, šta se to danas isplati u životu? Mislite li da je neko isplaćivao našim babama i dedama sa petoro, šestoro dece da seju žuti kukuruz, jedu proju i peru veš na Rabasu i Kolubari noseći ga po dva kilometra na ramenima? Kakve su uslove za život oni imali, a kakve vi imate? I ništa nisu otuđili.
 
 
Rast broja stanovnika u svetu je šansa za proizvodnju hrane, a mi suprotno - kod nas je propast u proizvodnji hrane. Da mi znamo ko smo, ne bi nas političari i stranci držali kao sirotinju koja proizvodi deset puta manje od onoga što može. Ne bi bili prevareni sirotinjskim pričama koje nam nude rog za sveću! Kako u Narodnoj skupštini tako i u emisijama o poljoprivredi. Priča se o organskoj poljoprivredi i novim poljoprivrednim sistemima, a sa druge strane se otvoreno priča o rudarenju litijuma, bora, najbolje njive prevode se u industrijske zone, reke se nemilosrdno uništavaju! Koga lažete više?
Tržište hrane u Srbiji je u rukama stranaca i vlasti su deo iz Davosa i deo okupacije. Naše je samo da radimo za tuđine, valjda su nam se dedovi i pradedovi za to borili na Kolubari i Mačkovom kamenu?!
 
Popučke

Popučke (Foto: Radenko Branković)

 

Današnja okupaciona seoska ekonomija nema veze sa brigom o selu! Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić u svojoj brošuri "Vodič kroz zadrugarstvo" hvali sirotinjsku neprofitnost, a seljak ne može da profitira.
 
 
U Holandiji cveće proizvode pod lampama jer imaju 60 sunčanih dana godišnje, na površinama koje nastaju isušivanjem mora. Mi, u Srbiji imamo 260 sunčanih dana - 200 dana više, malo li je? Uvozimo hranu u vrednosti od 2,5 milijardi eura godišnje! Ali zato plodne njive dajemo Nemcima, Kinezima za fabrike guma, korporacijama za kopanje litijuma, a reke pretvaramo u deponije umesto u jezera za navodnjavanje.
 
 
Treba li znati zašto se nameće propast srpskom selu? Ko je taj srpski seljak da bi ga neko napadao? On je noseća greda i struktura u genezi srpskog naroda, oduvek. Hajde i mi da se okupimo kao Holanđani ili Nemci oko zajedničkog cilja i odbrane i spasa... Mi trošimo vreme na prepirke, na osude, ko će da komanduje pri radu, ko je više a ko manje. Hajde da svi budemo bolji u onome u čemu smo inače dobri i da branimo naše pravo da živimo na svome!
 
 
Autor teksta Radenko Branković, inženjer poljoprivrede iz Popučaka

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 21 sati 45 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara