Radijator (foto: Kolubarske.rs)
Radijator (foto: Kolubarske.rs)
13.02.2024, 07:50

Građani negoduju: Toplana isključila grejanje na plus 19, a stanovi hladni

č: | fb:

Zbog visoke spoljašnje temperature, a na osnovu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, u Valjevu je prošle nedelje, u petak, subotu i nedelju, prekinuta isporuka toplotne energije korisnicima u trajanju od po nekoliko časova, rečeno je Kolubarskim.rs u JKP Toplana-Valjevo.

 

Zbog toga su građani negodovali ukazujući na to da je prošle nedelje temperatura vazduha bila preko 19 stepeni, ali da je u stanovima bila oko 18, a u nekim samo 16 stepeni, što je, kako kažu, nedovoljno naročito u stanovima gde su porodice sa malom decom.

 

Kažu da su radijatori bili hladni tokom cele prošle nedelje i to ne po nekoliko već više časova, i navode da je grejanje u petak i subotu bilo isključeno skoro šest časova.

 

U valjevskoj Tolani objašnjavaju da oni ne mogu da utiču na puštanje grejanja jer su toplotne podstanice automatizovane i imaju senzore, a kada su povoljne spoljašnje temperature ventili se automatski zatvaraju.

 

"Kada su temperature vazduha visoke, preko 18 stepeni, toplotne podstanice postignu svoju referentnu temperaturu i one se automatski zatvaraju. Kada se toplotne podstanice pozatvaraju, u Toplanu dolazi signal da opada protok kroz celokupni sistem i tada mi obustavljamo isporuku toplotne energije. Prethodne nedelje su bile visoke spoljne temperature, kretale su se blizu 20 stepeni, u pojedinim danima je bilo preko 21 stepen. Ja znam šta muči naše korisnike, ali takav je sistem i to su neke zakonitosti protiv kojih mi ne možemo", objašnjava Katarina Munjić, šef proizvodnje i dsitribucije toplotne energije u JKP Toplana.

 

Sugrađani kažu da je spoljašnja temperatura bila visoka, ali da je u stanovima bila oko 18 stepeni, u pojedinim stanovima samo 16 stepeni.

 

"Kada je spoljna temperatura oko i preko 20 stepeni, u stanovima bi morala da bude zadovoljavajuća temperatura, bar 19 stepeni. Mi na svaki poziv i primedbu građana da je temperatura u stanovima ispod propisane izlazimo na teren i merimo unutrašnju temperaturu", kaže Munjić i dodaje da je to jedini način da se utvrdi da li je u stanu temperatura propisana Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom.

 

U Odluci o snabdevanju toplotnom energijom piše da JKP Toplana-Valjevo može u toku grejnog dana prekinuti isporuku toplotne energije usled povoljne spoljne temperature, pod uslovom da održava temperature propisane članom 45. ove odluke. A u članu 45. piše da je "JKP Toplana-Valjevo dužno da u objektu krajnjeg kupca održava temperaturu od 20 stepeni, sa dozvoljenim odstupanjem -+1°, pod uslovom da vlasnik objekta, odnosno organ upravljanja stambenom zgradom održava kućne grejne instalacije u ispravnom stanju. Zagrejanost prostorija krajnjih kupaca utvrđuje se merenjem temperature na visini od 1,5 metara u središnjem delu prostorije".

 

U Valjevu su prošle nedelje zabeležene izuzetno visoke temperature za ovo doba godine. Prema podacima valjevske meteorološke stanice maksimalna izmerena temperatura u četvrtak 7. februara je iznosila 19,3 stepena, sutradan u petak je bila 20,2, dok je u subotu i nedelju iznosila 19,3 odnosno 19,9 stepeni. Inače, to su maksimalne temprature izmerene u jednom delu dana, najčešće oko 12 i 13 časova, a ne tokom čitavog dana.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 19 sati 57 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara