Ana Brnabić (foto: Kolubarske.rs)
Ana Brnabić (foto: Kolubarske.rs)
30.03.2024, 07:52

Brnabić: Srbija pre i posle litijuma je kao Norveška pre i posle nafte

č: | fb:

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da je oduvek smatrala da je eksploatacija nalazišta litijuma dobra za Srbiju i da će doneti mnogo toga dobrog građanima Srbije.

 

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara u Valjevu da iznese lični stav u pogledu prisustva kompanija Rio Tinto i Eurolitijum u Srbiji kazala da će taj projekat promeniti sve naše perspektive uključujući zelenu agendu i promociju zelene tranzicije.

 

"Prvo, da bi imali takav projekat u zemlji, morate mnogo brže da odustanete od svih oblika proizvodnje energije na ekološki neprihvatljiv i prljav način, i da imate proizvodnju energije na ekološki prihatljiv i održiv način. Tako da bi to mnogo ubrzalo našu zelenu tranziciju u svim aspektima. Drugo, novac koji bi ostao u Srbiji je nešto što mi ni na jedan drugi način ne možemo da zamislimo. To je paralela sa Norveškom kakva je bila pre i kakava je posle nafte. E, to je Srbija pre litijuma i Srbija posle litijuma", poručila je Brnabić.

 

Dodala je da je za iskopavanje litijuma potreban dijalog, upravo ono što je onemogućeno u četvrtak u Valjevu, a onemogućen je jer protivnici projekta nemaju svoje argument. "Nadam se da će u jednoj široj debati i većina građana Srbije podržati projekat, a svakako većina građana Loznice, okoline i Krupnja zbog toga što mislim da je taj projekat pre svega važan za njih", zaključila je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. 

 

Podsetimo, Ana Brnabić je krajem januara 2022. godine, u vreme dok je bila premijerka Srbije, ukinula Urebu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarita koje sadrži litijum i bor. Tada je Ana Brnabić rekla da je "gotovo" i saopštila javnosti da se poništavaju svi akti, dozvole, rešenja, odluke i da je na Rio Tinto "stavljena tačka".

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 20 sati 19 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara