03.05.2024, 09:07

Trećeg maja Srbija je morala da stane – godina bez iskoraka

č: | fb:

Navršava se godinu dana od masovnih ubistava koja su se 3. i 4. maja 2023. desila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Malo Orašje i Dubona. U samo dva dana, izgubljeno je 19 života, a 18 je ranjeno.

 

Godinu posle tragičnih događaja, još se kao društvo nismo suočili sa njima, niti je iko preuzeo odgovornost. Ništa se nije promenilo. Srbija je morala tada da stane jer je to bila poslednja šansa da društvo da napravi iskorak, rekle su Ninela Radićević i Milanka Negić, majke ubijenih devojčica Ane Božović i Sofije Negić na tribini "Škola za sve nas" u Novom Sadu.

 

Programom pod nazivom "Buđenje", u petak 3. maja, u Beogradu, obeležava se prva godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar".

 

U prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, do 19 časova biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

 

Na, za ovu priliku, postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

 

U 20 časova će u Studentskom kulturnom centru početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti. Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

 

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra. Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u knjige sećanja.

 

 

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 1 sati 52 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar