Vesna Andrić (foto: Kolubarske.rs)
Vesna Andrić (foto: Kolubarske.rs)
16.05.2024, 06:21

Danas obustava rada u valjevskim školama članicama Unije sindikata, u Beogradu protest prosvetara

č: | fb:

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas će obustaviti rad u svim školama članicama tog sindikata zbog ugrožene bezbednosti na radu, najavila je predsednica Uniije sindikata prosvetnih radnika za Kolubaraski okrug Vesna Andrić. Dodala je da će nastavu obustaviti i drugi sindikati prosvetnih radnika u Srbiji te da će zajedno biti danas na protestu u Beogradu koji je zakazan za 12 časova.

 

Direktan povod za obustavu rada i protest prosvetnih radnika je prošlonedeljni slučaj prebijanja nastavnika u Srednjoj tehničkoj školi "9. maj" u Bačkoj Palanci koji je, kako kažu prosvetari, samo vrh ledenog brega.

 

"Današnja obustava rada i protest u Beogradu je jedan od načina da Ministarstvu prosvete i drugim nadležnim ministarstvima skrenemo pažnju da je neophodno izmeniti krivični zakon kojom bi se sprečilo fizičko, verbalno i svako drugo nasilje nad prosvetnim radnicima, odnosno da u slučajevima kada je maloletno lice nasilno odgovornost snose roditelji. Mi smo se videli pre dve godine kada je koleginica u Trsteniku bila u problemu, a od tada smo imali promene Vlada, formiranje radnih grupa, nove protokole, pravilnike, izmene i dopune, a ništa nije rešeno kada je reč o nasilju u školama", rekla je Andrić.

 

Prema njenim rečima prosvetni radnici su prošli brojne obuke na svim nivoima, i osnovnim i srednjim školama, ali ni to nije doprinelo smanjenju nasilja. "Mi imamo slučajeve nasilja dece nad decom, dece nad nastavnicima, to nije više jedna vrsta nasilja. Ovaj sistem je u ozbiljnom problemu", kazala je Andrić.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Kolubarske.rs)

Kada je reč o valjevskim školama, Andrićeva kaže da ne postoji škola u našem gradu koja nije imala prijavu i za verbalno i za fizičko nasilje učenika, ali i roditelja nad učiteljima i nastavnicima.

 

"Sada nije popularno govoriti o tome jer kod nas je pogrešno shvaćeno da vi tako urušavate ugled škole i zbog tog sklanjanja pod tepih mi se ne bavimo realno situacijom. Postoji zakonska procedura, mere, poboljšanje rada, sve to postoji, ali od kada smo to uveli nasilja nije manje, naprotiv, to se nastavlja, i mogu da kažem u većem i opasnijem obimu nego što je bilo", rekla je Vesna Andrić naglašavajući da se ne može svaliti sva krivica na decu, odgovornost i krivicu za nasilje snose i škola i roditelji, jer smo svi mi povezani.

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara