Zatrovana voda iz bunara (foto: Kolubarske.rs)
Zatrovana voda iz bunara (foto: Kolubarske.rs)
17.05.2024, 06:44

Grad priznao da je voda u bunarima bila zagađena bušotinama i aktivnostima na istraživanju litijuma

č: | fb:

Na sajtu gradonačelnika Valjeva "Lepa reč Valjeva" objavljeno je da "JKP Vodovod Valjevo izgradnjom novog cevovoda pijaće vode rešava problem meštana Popučaka, čija je voda u bunarima bila zagađena bušotinama i aktivnostima na istraživanju litijuma".

 

"Nakon što su bunari sa kojih su se snabdevala pojedina domaćinstva u delu Popučaka zbog kontaminacije stavljeni van upotrebe, JKP Vodovod Valjevo je, zajedno sa gradom Valjevom, donelo odluku o rešavanju problema vodosnabdevanja pomenutih domaćinstava", objavljeno je na sajtu gradonačelnika Valjeva.

 

Preneta je i izjava direktora JKP Vododovod Ivana Filipovića koji kaže da "najmanje 15 domaćinstava, koja su do sada bila bez vode, i domaćinstva čiji su bunari zagađeni sada će ne samo dobiti stabilno snabdevanje već i vodu koja je po ispitivanjima Instituta Batut najčistija voda za piće. "Ne treba zaboraviti da su ispitivanja njihove bunarske vode od strane državnih institucija pokazala da ta voda ne samo da nije za piće već nije ni za tehničku upotrebu", rekao je Filipović.

Radovi na vodovodu u Popučkama

Radovi na vodovodu u Popučkama (Foto: https://leparecvaljeva.rs/)

 

Na ovo priznaje Grada da je voda u bunarima bila zagađena bušotinama i aktivnostima na istraživanju litijuma, reagovala je Gordana Jelisavčić iz ekološkog pokreta Marš s' Kolubare, koji se protivi otvaranja rudnika na plodnim oranicama pored Kolubare i istražnim radnjama kompanije Euro Lithium Balkan u nekoliko sela valjevskog kraja. Još pre tri godine su Marš s' Kolubare i još nekoliko ekoloških organizacija tvrdili i upozoravali, na osnovu laboratorijskih analiza, da je voda zagađena nakon geoloških istraživanja koje je kompanija Euro Lithium Balkan sprovodila u okolini Valjeva. 

 

Na te tvrdnje i upozorenja valjevska vlast nije reagovala, dok je kompanija Euro Lithium Balkan tvrdila da laboratorijske analize, koje su ekološke organizacije predstavile javnosti "nisu dokaz da je voda u seoskim bunarima zagađena".

 

Gordana Jelisavčić u objavi na društvenoj mreži pita: da li to grad Valjevo zna nešto više što građani Valjeva i Marš s' Kolubare nisu uspeli da saznaju u vezi sa primarnim geološkim istraživanjima na bor i litijum?

 

"Prema njihovom pisaniju 'voda je zagađena bušotinama i aktivnostima na istraživanju litijuma' u Popučkama. I zato oni danas uvode vodu Filipovićima, Vesićima...? Mi aktivisti, imamo saznanja u zadnjih par godina da je zatrovana voda na bunaru Cvetka Jovanovića, kao i njegovih komšija, ali u selu Lukavac, a ne u Popučkama, od strane kanadskog Euro Lutijuma. Ceo taj zaseok (14 kuća) godinama unazad traži od Grada i Vodovoda da im dovede pijaću vodu. Sve je to bilo bezuspešno do dolaska kolonijalnog, megalomanskog projekta Rio Tinta. U žurbi ka 'Projektu Jadar' u Gornjim Nedeljicama su Srbijagas i Elektrodistribucija, takođe i Milenijum tim. Tu u Lukavcu radi se stanica za gasovod, a odatle prema Valjevu, odnosno Popučkama, predviđena je nekakva industrijska zona. I to je najplodnija kolubarska zemlja. I sve to hita prema nemačkoj livnici", navodi Jelisavčić.

 

Ona pita da li grad Valjevo zna gde su zagađeni bunari u Popučkama, i dodaje da ako zna trebalo je da obavesti javnost o tome.

 

"Bilo bi neophodno obavestiti građane i stanovnike Popučaka. Pitam zbog svih nas – znali ste, a godinama ste ćutali. Znali ste da se narod truje bušotinama bora i litijuma u Lukavcu, koji i ne pominjete u ovom kontekstu, a sad priznajete da imate saznanja i za Popučke. Sada dve nedelje pred lokalne izbore saopštavate da su bunari u Popučkama zagađeni bušotinama, a godinama unazad vam nije bilo ništa poznato. I baš sad 'dovodite čistu vodu' u Popučke preko Lukavca", piše Gordana Jelisavčić.

 

Ona podseća da je vlasnicima zatrovanih bunara, kada su tražili vodu, u JKP Vodovod rečeno da se nisu stekli tehnički uslovi za dovođenje vode u Lukavac. "Za dobijanje dvadesetak glasova odjednom se stekoše uslovi! A ko će Cvetku i ostalim vlasnicima zatrovanih bunara vratiti zdravlje", pita Gordana Jelisavčić iz ekološkog pokreta Marš s’ Kolubare.

 

Sve su znali i ćutali su!

 

Na javno priznanje Grada da je voda u bunarim bila zagađena bušotinama i aktivnostima na istraživanju litijuma, reagovao je i Radenko Branković iz ekološkog pokreta Marš s' Kolubare.  

 

"Sada je, uz samohvalisanje o uvođenju vode, izletela i ta informacija... Postavlja se tu niz pitanja. Ako su imali saznanja da su bunari zatrovani, zašto su takvu kompaniju uzimali za sponzorisanje "Dana maline" u Brankovini i drugih vašarišta i gulašijada? Zašto je takvima koji truju bunare dozvoljeno da sponzorišu sportske klubove? Šta je onda sa njivama, baštama, plastenicima koji su zalivani takvom vodom? A one bušotine što su nekoliko godina isticale u Kolubaru i Rabas - pojeo vuk magarca, jel'? Zna li se šta je sa isplakom i otpadom koji nastaje kad se rade uzorci, gde je deponovan? Koliko je meštana pilo takvu vodu, a da nije imalo pojima ko im radi o glavi? Ogromna šteta je načinjena zemljištu, vodi i živim bićima... A čija je dobit i prosperitet to je za neke druge institucije!".

 

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 27 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara