Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović (foto: Kolubarske.rs)
Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović (foto: Kolubarske.rs)
17.05.2024, 12:36

Neosnovano odbijanje izbornih lista imaće dalekosežne političke posledice

č: | fb:

Usvojanje prigovora na Rešenje o proglašenju izborne liste "Pokret sad – dr Snežana Mijatović, Đorđe Pavlović – Drugačije" i odbijanje te izborne liste, je političko nasilje koj može da ima dalekosežne političke posledice, rečeno je na konferenciji za novinare "Pokreta sad".

 

Dr Snežana Mijatović podsetila je da je Gradska izborna komisija (GIK) njihovu listu proglasila 12. maja, a da je dan kasnije usvojila prigovor jednog građanina koji se odnosi na prebivalište dvoje kandidata za odbornika i odbila proglašenje izborne liste, a da "Pokret sad" u tome nije obavešten.

 

Snežana Mijatović

Snežana Mijatović (Foto: Kolubarske.rs)

"Simptomatično je to da predsednik GIK Mladen Simović iznosi podatke u javnost, a da mi pre toga nismo dobili Rešenje, niti je objavljeno na sajtu Republičke izborne komisije. To se na sajtu RIK pojavilo tek nakon 24 časa. Po našem mišljenju to je opstrukcija u produženom trajanju, jer predsednik GIK ne obaveštava medije o prigovorima koji su podneti na druge liste, niti se njima bavi. Na njegove objave u medijima mi smo, naknadno, odgovorili saopštenjem, i mi prosto sumnjamo u njegovo tumačenje zakona jer je on nekoliko puta pokazao, kao sekretar Skupštine grada, svoje pravničko umeće i znanje. Pored toga što je Simović predsednik GIK, predsednik Skupštine grada i član SNS, on je potpisao podršku manjinskoj listi Ruskoj stranci, i zbog toga dovodimo u pitanje njegovu objektivnost", rekla je Mijatović.

 

Đorđe Pavlović kaže da je Gradska izborna komisija listu "Pokreta sad" odbila iz istoga razloga zbog kojih su odbijene brojne opozicione liste u celoj Srbiji jer su, navodno, određena lica, koja su kandidati na izbornoj listi, nakon 3. jula 2023. godine menjala mesto prebivališta. Pavlović je podsetio da su te liste odbijene, kako su navodile lokalne izborne komisije, u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji usvojen 10, maja, a stupio na snagu 11. maja. Dodaje da je prema tumačenju i valjevske izborne komisije, na čelu sa predsednikom Mladenom Simovićem i sekretarom Brankom Rosić, to prepreka da neko može da ima pasivno biračko pravao, odnosno da može da se kandiduje na izborima.

 

"To je jedna klasična i to više, ne pravnička već politička ujdurma koja može imati dalekosežne ne samo pravne nego i ozbiljne političke posledice i izazvati poltičku krizu ne samo u našem gradu već bojim se u celoj Srbiji. Do sada se nikada u političkoj istoriji nije dogodilo da se ide tako daleko i da je toliki strah vladajuće garniture da se plaši čak i toga da se neko uopšte kandiduje na izborima. Do sada su viđene manipulacije na sam izborni dan, ali do sada niti smo imali ovakva iskustva, niti je iko čuo da se nekome onemogućava čak i to da se kandiduje. Ukoliko se pod hitno ovakva ujdurma i skandal ne ispravi, imaćemo ozbiljne i teške političke posledice za naš grada", poručio je Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Naglasio je da će sva izborna dešavanja pa i rezultati izbora 2. juna izgubiti svaki smisao i legitimitet jer je ljudima koji imaju puno pravo da se kandiduju onemogućeno da to učine na izborima.

 

"Ono što je indikativno jeste to da su pre prigovora na našu listu, koju je GIK proglaio 12. maja, podneti prigovori na liste nekih ruskig stranaka i neke fantomske stranke, koje u Valjevu praktično ne postoje, a GIK je jedino i prvo razmatrao prigovor protiv liste Pokreta Sad. To znači da u ovom gradu mogu da se kandiduju samo oni koji su izašli iz šinjela SNS-a. Interesantan je i način na koji su prigovori podnošeni i kako se izborno pravo tumači. Mi smo već uložili žalbu protiv rešenja GIK i očekujemo vrlo brzo odluku Višeg suda u Valjevu i nadamo se da će Viši sud postupiti po zakonu i ukinuti to Rešenje i naložiti da našu listu proglasi. Sve drugo bi bilo pravni skandal i nasilje nad građanima", rekao je Pavlović.

 

Dodaje, citirajući Branka Miljkovića, "ko ne sluša pesmu, slušaće oluju", jer ako ne žele da se po zakonu i na pravni način ovo rešava moraće da se primeni drugi način borbe.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je čudno to što je građanin, koji je podneo prigovor na Rešenje GIK o proglašenju izborne liste "Pokreta sad" imao podatak o prebivalištu dva njihova kandidata, Pavlović kaže da to ne samo da je čudno, nego je i nemoguće!

 

"Podatke o ličnosti poput mesta prebivališta, a potom i podatak o trenutku kada je promenjeno prebivalište, običan građanin apsolutno ne može da zna. To su informacije koje se mogu dobiti isključivo od MUP-a, a da to neko slučajno sazna, to je nemoguće. Mi i ne znamo da su podnosioci prigovora birači. Da li oni uopšte mogu da podnose prigovore, da li imaju pravni interes, da li su oni menjali prebivališta? Da li je GIK proveravala i utvrdila da su građani koji su podneli prigovor birači? Sve ovo što se dešava sa prigovorima i izbornim listama dokazuje na kojoj adresi se kuva ovaj otrov", kazao je Đorđe Pavlović.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 51 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara