Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
18.05.2024, 06:49

Svečano otvoren Gerontološki centar

č: | fb:

Gerontološki centar u Valjevu, prvi državni dom za stare u Kolubarskom okrugu, svečano je otvorio premijer Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna.

 

"Ovi objekti nisu pitanje samo neke građevine i nekih para koje smo potrošili u dobroj nameni i sa jasnim ciljem. Ovo je nešto što menja krvnu sliku naše države, što menja i popravlja sliku i utisak, kvalitet života i u Valjevu i u Kolubarskom okrugu. Nezamislivo je za Srbiju da može toliko da ojača da otvara ovakve gerontološke centre koji liče, što bi rekao deda Pera, na hotele A kategorije. Ono što posebno impresionira, i ako nisam građevinski inženjer, pogledajte ne samo kvalitetno izvedene radove, neko koliko je sve prostrano, svetlo, transparentno, dostupno i moderno opremljeno, što nije u suprotnosti, nego naprotiv pravi sinergiju sa suštinskom namenom ovog objekta. Stotinu korisnika će živeti i provoditi dane trećeg životnog doba u najboljim uslovima i biće to podrška ne samo našim najstarijim sugrađanima nego i njihovim porodicama. Ovde nije u pitanju samo smeštaj, nego i socijalizacija, ljudi će se družiti i neće se osećati usamnjeno, što je najlekovitije za svakog od nas, a naročito za one koji su u penziji", rekao je premijer Vučević.

 

Miloš Vučević

Miloš Vučević (Foto: Kolubarske.rs)

On je pohvalio zaposlene, i to "ne samo zbog izgleda novog objekta", nego i zbog toga što su "prvi korisnici, naše bake i deke, rekli da su oduševljeni nivoom usluge i srdačnošću zaposlenih, i to je najbolja ocena koju ste mogli da dobijete".

 

Međutim, bake i deke koje su oduševljene smeštajem i uslugom još uvek ne borave u Gerontološkom centru. Budući korisnici, tačnije prvih deset sa liste čekanja, pozvani su na svečanost otvaranja kako bi za tu priliku pohvalili smeštaj i uslugu, i kako bi premijer imao sa kim da porazgovara pred kamerama i fotoreporterima.

Vučević razgovara sa penzionerima

Vučević razgovara sa penzionerima (Foto: Kolubarske.rs)

 

Novinari nisu imali tu čast da premijer Vučević porazgovara i sa njima. Na ulazu u Gerontološki centar smo obavešteni da će biti samo obraćanje premijera bez novinarskih pitanja. Na pitanje zbog čega bez pitanja, kratko je rečeno jer je "tema samo ovaj lep događaj", ali je izostao odgovor kada smo rekli da će pitanja biti upravo o "ovom lepom događaju".

 

Zahvalnost i čestitke

 

Svečanom otvaranju Gerontološkog centra prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kome je premijer čestitao na tome što je otvoren "ovaj lep i moderan objekat".

 

Čestitao je i bivšem ministru Nikoli Selakoviću, uz podsećanje da je Gerontološki centar počeo da se gradi 2009. godine, a onda su ga na predlog predsednika države obnovili 2021. godine, da bi ga sada konačno završili. Veliko hvala i Vladi Japana koja je pomogla izgradnju ovog doma. "Ulepšali ste mi dan i napunili baterije za nove obaveze", rekao je premijer na odlasku.

Soba u Gerontloškom centru

Soba u Gerontloškom centru (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gerontološki centar u Valjevu ima kapacitet 100 mesta, a korisnicima će pružiti uslugu socijalne i zdravstvene zaštite. Kako je rečeno, do sada je pristiglo 60 zahteva starih lica za smeštaj u ovaj objekat. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojilo je oko 140 milona dinara za opremanje objekta. U Ustanovi će biti zaposleno 48 radnika, a u okviru nje biće otvoren Dnevni boravak za stara lica i Prihvatilište za beskućnike.

 

Podsetimo, izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu je počela 2009. godine, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana. Novac je potrošen, radovi su u nekoliko navrata nastavljani i prekidani, a objekat je vremenom propadao.

 

U septembru 2021. godine nastavljeni su radovi na objektu površine 6.200 kvadrata. Novi projekat je bio u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra, tako da su porušeni pojedini zidovi u unutrašnjosti, kompletno je zamenjena stolarija, izgrađeni su prihvatilište, kotlarnice i portirnice.

 

Blizu 1,2 milijarde dinara sa PDV-om za završetak Gerontološkog centra i izgradnju novih objekata obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 54 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara