Budžetski džak (ilustracija Dušan Arsenić)
Budžetski džak (ilustracija Dušan Arsenić)
22.05.2024, 06:57

I ove godine na konkursu za udruženja najviše novca crkvi i bolnici

č: | fb:

Od 18 miliona dinara, koliko je i ove godine izdvojeno iz gradske kase za finansiranje udruženja, dva programa dobila su 11,5 miliona dinara, dok će od 50.000 do 150.000 dinara dobiti 25 programa.

 

Na konkurs Gradske uprave za sufinansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja građana pristiglo je 57 programa, koje je vrednovala Komisija a na osnovu te bodovne liste gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je doneo rešenje o raspodeli novca za 41 program.

 

I ovaj put najviše novca – devet miliona dinara dobio je Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu za Program "Crkveno graditeljstvo i duhovni razvoj", sledi Program "Medicinski starter – Zajedno za život 2024", sa kojim je konkurisala Observatorija centar Valjevo, sa 2,5 miliona dinara. 

 

Program "BID zona 21 godina dodatnog unapređenja poslovnog i životnog ambijenta", sa kojim je konkurisala BID zona dobio je 650.000 dinara, "Naučno istraživački obrazovni program za srednjoškolce", Istraživačke stanice Petnica podržan je sa pola miliona dinara. Program "Inkluzija u zagrljaju-podrška deci sa smetnjama u razvoju", Udruženja "Zagrljaj" biće finansiran sa 400.000 dinara. Ostali programi dobili su od 50.000 do 350.000 dinara.

 

Kolubarske.rs su prošle godine pisale o tome da najviše novca iz budžeta namenjenog za finansiranje programa udruženja dobijaju dve ustanove koje nisu udruženja, niti se njihovi programi mogu finansirati na ovaj način.

 

Tada smo naveli da je od preko 105 miliona dinara, koliko je za pet godina iz budžeta Valjeva izdvojeno za finansiranje programa udruženja, više od polovine novca dato valjevskoj crkvi i Opštoj bolnici Valjevo.

 

Valjevskoj crkvi direktno za građevinske radove, i pored toga što nema pravni status udruženja niti su građevnski radovi Program kako je to definisano u Zakonu o udruženjima na osnovu koga je Gradska uprava raspisala konkurs za finansiranje programa udruženja, dok je Opšta bolnica, preko udruženja Observatorija centar Valjevo, koje je formalno konkurisalo za sredstva, dobila novac za, kako je u Programu navedeno, edukaciju lekara specijalista.

 

U Gradskoj upavi su nas prvo uveravali da je sve po zakonu, da bi potom rekli da je to jedini način da Grad finansijski pomogne crkvi za završetak građevinskih i ostalih radova u novom Hramu i bolnici za plaćanje angažovanja lekara specijalista koji nedostaju bolnici. 

 

Nije jedini način, ali jeste najlakši, nije po zakonu i jeste na štetu ostalih valjevskih udruženja koja za svoje programe dobijaju tek mrvice iz gradske kase. 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 14 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara