Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović (foto: Kolubarske.rs)
Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović (foto: Kolubarske.rs)
27.05.2024, 07:05

Pokret Sad: "Desiće se promene koje će aktuelnu vlast oduvati sa političke scene"

č: | fb:

"Jedino što je izvesno jeste to da će se desiti promene koje će aktuelnu vlast oduvati sa političke scene", rečeno je na konferenciji za novinare udruženja građana "Pokret Sad" čiju je izbornu listu poništila Gradska izborna komisija. Kako su naglasili dr Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović slučaj poništenja njihove liste je sramotan i dokaz je pravnog nasilja.

 

"Ako smo regularno završili fakultete to ne znači da smo glupi i naivni, ako smo kulturni to ne znači da smo kukavice, a podsetila bih da postoje ljudi kojima je diploma karakterna osobina i oni drugi, kojima je diploma odraz znanja. Upravo takva osoba Mladen Simović, predsednik GIK, je doneo odluku da najpre proglasi našu listu, a samo 24 sata kasnije da je poništi zbog toga što su naša dva kandidata za odbornike u prethodnih 11 meseci promenila mesto prebivališta i sada navodno nemaju pravo da budu birani", rekla je dr Mijatović.

 

Ona je upitala Simovića i njegovu pomoćnicu Branku Rosić da li osećaju krivicu i da li u oči mogu da pogledaju sve one koji su podržali listu Pokreta Sad, a to je 900 ljudi? Dodala je da tolika podrška pokazuje da bi njihova lista, da je dobila pravo učešća na izborima, sigurno izborila veliku podršku.

 

"U konsultacijama sa našim pravnim timom došli smo do zaključka da je naša lista oborena ciljano i zato bih pozvala sve građane Valjeva da izađu na izbore i glasaju kako bismo vratili dostojanstvo našem gradu", poručila je dr Snežana Mijatović.

 

Đorđe Pavlović se zahvalio sugrađanima na podršci, a to što je GIK odbila njihovu listu predstavlja pravničko nasilje. Prema njegovim rečima, očigledno je da 900 građana nije imalo dovoljnu težinu da bi neko shvatio da takva lista mora biti proglašena i da mora učestvovati na izborima jer to građani žele.

 

"Pravničkim nasiljem i brutalnom silom Pokret Sad je sprečen da učestvuje na izborima. Uz svo poštovanje prema odlukama Višeg suda i tome kako se odnosio prema odluci GIK, mi smatramo da je Pokretu Sad naneta duboka nepopravljiva nepravda i šteta koja se neće lako ispraviti, i ostaviće dugoročne posledice na politički život Valjeva", rekao je Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

On je pokazao rešenje o prigovoru na listu "Evropska zelena partija – Ekologija, zeleno Valjevo – stil života", kao dokaz koliko se igralo sa propisima, pravilima i zakonima države.

 

"GIK je o jednoj istoj stvari donela dve različite odluke. To je moguće samo u pravničkom multiverzumu Mladena Simovića. Prigovor se odnosio na to da nemaju dovoljan broj manje zastupljenog pola, tačnije nije bilo dovoljno žena, zbog čega je lista morala biti odbijena tog trenutka kada je podneta. A onda se neko setio gimnastike pa je menjao prebivalište za dva muška kandidata kako bi se postigao dovoljan broj žena na listi, i onda se Rešenjem GIK ta dva kandidata brišu sa liste i da se dalji redosled kandidata upodobljava tako izbrisanim kandidatima. A onda, kada su Mladen Simvić ili Branka Rosić ili neki pravni stručnjak, koji ih je savetovao, shvatili da to tako ne meže već da lica koja izgube biračko pravo nakon podnošenja i potvrđivanja list mogu biti samo izbrisana sa liste, a da to ne utiče na dalji redosled mesta na listi. Dakle o istoj stvari na istoj sednici, Gradska izborna komisija je donela dva različita rešenja. Nezabeleženo i nezapamćeno, a celu ujdurmu je zakuvao Mladen Simović", izričit je Pavlović.

 

Prema njegovim rečima sve izborne liste u Valjevu, izuzev koalicije "Ujedinjeno Valjevo može – Svanuće”, uz pomoć, odobrenje i blagoslov Srpske napredne stranke dobile mogućnost da učestvuju na izborima, a za to će jednog dana neko odgovarati.

 

Kao opasno i štetno po politički život i stabilnost, ne samo Valjeva nego i Srbije, naveo je činjenicu da se o istoj pravnoj situaciji u različitim opštinama i gradovima donose suprotne odluke.

 

"Tako jedan kandidat na izborima u beogradskoj opštini Vračar može da se kandiduje i pored stupanja na snagu Zakona o izmenama zakona o jedinstvenom biračkom spidku, a u istim uslovima i istim okolnostima lice u Valjevu ne može da učestvuje. Zakon je uveo i suštinsku nejednakost prema građanima, pa tako onaj ko se kandidovao 9. maja, a promenio je prebivalište posle 3. juna 2023, on regularno učestvuje na izborima, a onaj ko je podneo listu 12. maja, u istim izbornim uslovima, on ne može da učestvuje na izborima", naveo je Pavlović.

 

Što se tiče "Pokreta Sad", Pavlović kaže da će nastaviti političku borbu kroz institucije, na ulici u razgovoru sa građanima.

 

"Ja vas sada uveravam, ali uveravam i predstavnike lokalne vlasti u Valjevu, predvođene Srpskom naprednom strankom, da treba da znaju da jedino što je izvesno jeste to da će se desiti promene. Neizbežne su i desiće se pre ili kasnije, a kada dođe vreme, a naše vreme tek dolazi, tada im pomoći neće biti ni od sudova, ni od komisija, ni od malverzcija sa propisima..., jednostavno će biti oduvani sa političke scene, jer vetrovi promena dolaze i duvaju", kazao je Pavlović i pozvao građane da izađu na izbore, da zaokruže broj po svojoj volji i da uskrate priliku SNS sa svojim satelitima da sami neometano i neograničeno upravljaju Valjevom.

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara