Crna Kamenica (foto: Dragan Lubinić)
Crna Kamenica (foto: Dragan Lubinić)
29.05.2024, 09:26

Građani reporteri: Najlepša "kanalizacija" u Srbiji (VIDEO)

č: | fb:

 

Prenosimo tekst, fotografije i video koji su dostavljeni našoj redakciji.

 

Bela Kamenica izvire na Divčibarama, u podnožju vrha Golubac, u blizini tzv. dečjeg odmarališta. U centru Divčibara kod crkve spaja se sa potokom Žujan, koji pritiče sa desne strane. Oko 300 metara nizvodno nakon ski-staze na Divčibarama, sa leve strane u nju se uliva Čalački potok, i od tog mesta Bela Kamenica ulazi na teritoriju opštine Požega, odnosno teče kroz područje sela Tometino Polje, i teče kroz kanjon nestvarne lepote.

 

Takođe, od tog mesta Bela Kamenica teče kroz "Predeo izuzetnih odlika Maljen", u kome je zaštićena 1. i 2. stepenom zaštite, i to:

  • lokalitet "Vražji vir - Velika Pleć", prvi (najstrožiji) stepen zaštite, površine oko 30 hektara; ujedno, Vražji vir se naziva i mali vodopad u kanjonu Bele Kamenice; do proglašenja Predela izuzetnih odlika Maljen, raniji naziv je bio "strogi rezervat prirode"
  • lokalitet "Bela Kamenica", drugi stepen zaštite, površine oko 75 hektara 

 

Kako ta "zaštita" izgleda, može se videti na ovom snimku.

Kao posledica ubrzane gradnje na Divčibarama zadnjih nekoliko godina, Bela Kamenica je mrtva reka. Grad Valjevo izdaje građevinske dozvole za gradnju na Divčibarama bez odgovarajuće kanalizacije i bez prečišćavanja otpadnih voda, i sva kanalizacija završava u Beloj Kamenici.

Crna Kamenica

Crna Kamenica (Foto: Dragan Lubinić)

 

Za razliku od Bele Kamenice, Crna Kamenica teče nekoliko kilometara dalje, i još uvek je u potpunosti očuvana. Te dve Kamenice se nakon oko 12 kilometara toka spajaju u blizini škole u Tometinom Polju (Ljutice po izmenjenom katastru), i tako nastaje reka Kamenica koja se uliva u Zapadnu Moravu ispred Čačka.

Ponekad dolazi do mešanja imena Bele i Crne Kamenice. Po Zavodu za zaštitu prirode Srbije, po starim vojnim kartama, po Google-u, po većini drugih karata, Bela Kamenica je ona koja je bliža glavnom putu Požega - Divčibare, a Crna Kamenica je dalja od glavnog puta. Najglavnije, tako zovu i meštani Tometinog Polja. Valjevci, međutim, često zamenjuju imena Bele i Crne Kamenice, koristeći se podacima geografa Bogoljuba Lome. Da ne bi dolazilo do zabune, dovoljno je reći Kamenica. Uostalom, po boji je trenutno nešto između bele i crne.

 

Autor: Dragan Lubinić

Izvor: Cemaforum.rs

Crna Kamenica

Crna Kamenica (Foto: Dragan Lubinić)

Glas ZA slobodu medija

Glas ZA slobodu medija

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 32 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara