Nevidljiva deca (foto: Đorđe Đoković)
Nevidljiva deca (foto: Đorđe Đoković)
30.05.2024, 06:58

Presuda za projekat "Nevidljiva deca"

č: | fb:

Viši sud u Beogradu je prvostepenom presudom osudio šest osoba angažovanih na projektu "Nevidljiva deca" zbog zloupotrebe službenog položaja i zbog zloupotrebe službenog položaja u pomaganju, nezvanično saznaju Kolubarske.rs.

 

Prema nezvaničnim informacijama, Katarina Milićević, nekadašnja direktorka Centra za socijalni rad, osuđena je na deset meseci zatvora uslovno na četiri godine zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, dok su Radoica Rstić, Snežana Vićentijević, Nemanja Aćimović, Nikola Đurović i Suzana Momčilović osuđeni na osam meseci zatvora uslovno na tri godine zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. 

 

Na optužnici se našla i Jelena Kalat, bivša direktorka JKP Vidrak, međutim, kako saznajemo, njen predmet je razdvojen jer se Kalat već nekoliko godina ne nalazi u Srbiji. 

 

U nameri da dobijemo zvaničnu informaciju o ovom sudskom postupku, Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile od Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu presudu za sedmoro optuženih koji su bili angažovani na projektu "Nevidljiva deca". U odgovoru Viši sud navodi da "nije u mogućnosti da udovolji zahtevu budući da se spisi predmeta nalaze u Apelacionom sudu u Beogradu, te je s toga potrebno da se iz razloga celishodnosti obratite nadležnom sudu".

 

Nezvanično saznajemo da su se Više javno tužilaštvo u Beogradu i svi osuđeni žalili na prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, koja je, kako saznajemo, napisana na skoro 60 strana.

 

Među nepravnosnažno osuđenima je Radoica Rstić, koji je bio PR projketa "Nevidljiva deca". Rstić je bio odbornik Skupštine grada i šef odborničke grupe SNS u prethodnom sazivu. Danas je kandidat za odbornika na listi "Aleksandar Vučić – Valjevo sutra" na izborima raspisanim za 2. jun 2024. godine.

 

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo je 15. januara 2021. godine Višem sudu u Beogradu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, optužni predlog protiv sedmoro angažovanih na projektu "Nevidljiva deca".

 

Projekat, vredan skoro 186.000 evra ili 21,8 miliona dinara, od čega donacija Evropske unije iznosi skoro 164.000 evra, koji su zajednički realizovali Centar za socijalni rad "Kolubara", (nosilac projekta), grad Valjevo i valjevski Dom zdravlja, trajao je 22 meseca od 5. juna 2017. do 5. aprila 2019. godine.

  

Pohvale i podrška jednom humanom projektu važnom, ne samo za pojedinca i njegovu porodicu, nego i za zajednicu, vrlo brzo su zamenile kritike i sumnje da je bilo zloupotreba i da novac nije namenski trošen, o čemu su u Kolubarske.rs pisale u više navrata.

 

Nakon završetka projekta, čiji je pun naziv "Nevidljiva deca – Uspostavljanje nove socijalne usluge za decu u ruralnim područjima", javnosti su saopšteni rezultati, ali bez mnogo objašnjenja i odgovora. 

 

Na završnoj konferenciji su navedeni neki od ključnih rezultata projekta: identifikovano je 60 siromašne i socijalno isključene ("nevidljive") dece sa smetnjama u razvoju u ruralnim područjima kojima je bila potrebna socijalna i zdravstvena zaštita; uspostavljen registar dece i baza podataka o socijalnom statusu porodica; organizovane edukativne posete u cilju upoznavanja sa pravima i uslugama socijalne zaštite i primarnim zdravstvenim potrebama; obezbeđene zdravstvene usluge...

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 53 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara