Sabor narodne tradicije
Sabor narodne tradicije
02.06.2024, 09:49

Sabor narodne tradicije "Krčag"

č: | fb:

Sabor Školskog društva za čuvanje i negovanje narodnog predanja Srbije "Krčag", petnaesti po redu, održan je krajem maja 2024. u Ćupriji. Sabor je međunarodna manifestacija, koja okuplja učenike, nastavnike, roditelje i ljubitelje narodne tradicije iz cele Srbije.

 

Kada mogućnosti dozvole učestvuju i đaci srpske gimnazije iz Temišvara, kao i đaci iz Ketfelja i Felnaka.

 

Osnovnu školu "Milovan Glišić" iz Valjevske Kamenice predstavljali su đaci Izdvojenog odeljenja Donja Kamenica sa učiteljicom Biljanom Marković i učenici prvog razreda Matične škole sa učiteljem Slobodanom Despićem. U pratnji je bila i direktor škole, Danijela Marković, kao i majke učenika, koje su tradicionalnim jelima ukrasile štand škole.

 

Sabor narodne tradicije

Sabor narodne tradicije

Na samom početku održan je svečani defile učesnika, od škole do Moravskog parka. U sportskoj hali "Ada" su predstavljeni učesnici sabora, a u školi su održane etno radionice i sportske igre za decu učesnike.

 

Učenicima iz Donje Kamenice posebno se dopala radionica "Šivenje", gde su žene iz udruženja pokazale kako se prišiva ukrasno dugme na tkaninu. Bili su oduševljeni i u sportskoj igri "Nadvlačenje konopca". Borili su se, navijali, radovali...

 

"Veoma smo ponosni što smo predstavljali školu, što negujemo i čuvamo narodnu tradiciju, i kroz razne aktivnosti pokušavamo da sve to prenesemo đacima, kako bi shvatili da su u kolu života neraskidivo povezani prošlost, sadašnjost i budućnost", kaže učiteljica Biljanom Marković.



Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara