Nezavisnost ispred Krušika (foto: Kolubarske.rs)
Nezavisnost ispred Krušika (foto: Kolubarske.rs)
01.06.2024, 06:57

"Nezavisnost" ispred glavnog ulaza u "Krušik", obezbeđenje preusmerilo radnike na sporedne izlaze

č: | fb:

Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" u petak je održao konferenciju za novinare ispred glavnog ulaza u valjevski "Krušik" zbog, kako je rečeno, grubog kršenja prava zaposlenih na sindikalno organizovanje u toj vojnoj fabrici. 

 

Čedanka Andrić, predsednica UGS "Nezavisnost" je rekla da se krše prava zaposlenih na organizovanje i delovanje pod "paravanom" preispitivanja reprezentativnosti sindikata, te da su zbog toga pokrenuli postupak pred odborom za utvrđivanje reprezentativnosti i upravni spor, a pravna služba sindikata razmatra i elemente za krivičnu prijavu.

 

- Poslovodstvo "Krušika" je pokrenulo 3. aprila postupak preispitivanja reprezentativnosti sindikata "Nezavisnost", što je legitimno. Mi smo pristupili tom postupku, međutim krenuli su pritisci na naše članstvo, ljudi su privođeni da se izjašnjavaju da li su zaista potpisali pristupnice. Poslovodstvo je čak upoređivalo potpise na pristupnicama sa onima na ugovoru o radu. To sve nije dozvoljeno ni našim zakonom ni konvencijama koje je ova država potpisala i ratifikovala. Kada su u pitanju bračni drugovi ucenjivani su ili suprug ili supruga imajući u vidu da je neko od njih učlanjen u sindikat, pritisci su dolazili sa različitih strana, čak je poslovodstvo spiskove sa našim članstvom davalo drugim sindikatima kako bi bile potpisivane mlađe, da tako kažem, pristupnice – rekla je Andrić.

Čedanka Andrić

Čedanka Andrić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ona je dodala da su u aprilu imali sastanak sa predstavnicima rukovodstva i ukazali im na sva kršenja ljudskih i sindikalnih prava.

 

Odgovarajući na pitanje novinara kakav trenutno status ima sindikat "Nezavisnost" u valjevskoj vojnoj fabrici, Andrić je rekla da su dobili rešenje kojim se gubi reprezentativnost zbog čega su se žalili odboru, ali ono što više brine jeste nastavak šikaniranja članova.

 

- I dalje se vrši pritisak na ljude da se iščlane i utisak nam je, na osnovu svega što se dešavalo, da je gubljenje reprezantativnosti prvi čin, a da će se pritisak nastaviti da bi se došlo do potpunog onemogućavanja sindikalnog rada kada je u pitanju sindikat "Nezavisnost" - naglasila je Andrić.

Nezavisnost ispred Krušika

Nezavisnost ispred Krušika (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" konferenciju za novinare su održali u 15 časova ispred glavnog ulaza u "Krušik", u vreme kada radnici prve smene završavaju rad. Međutim nisu izašli na glavni izlaz, kao što to uvek čine, nego su preusmereni na druge kapije fabrike. To je u razgovoru sa novinarima prokomentarisala Čedanka Andrić.

 

- Mi nismo pozivali radnike ovde na protest, mi smo simbolično ispred glavne kapije organizovali konferenciju za novinare. To što radnici izlaze na ovu kapiju svakim radnim danom osim danas, govori o tome  da poslovodstvo i dalje šalje poruku da nije za razgovor, nego za represiju. Ništa se ne bi desilo da su radnici izašli na ovu kapiju, niti bismo ih mi animirali da bilo šta rade, tako da ne znam čega se poslovodstvo zaista plaši, ali im ne služi na čast da radnik obezbeđenja preusmerava radnike. Mi ćemo doći sledeći put i stati na sve tri kapije, ne znam gde će ih onda preusmeravati", kazala je Čedanka Andrić.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 55 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara