Mladen Simović (foto: Kolubarske.rs)
Mladen Simović (foto: Kolubarske.rs)
03.06.2024, 14:17

Pet lista imaće odbornike u Skupštini Valjeva

č: | fb:

U skupštinu grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, dok jedna nije prešla cenzus, saopšteno je na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK) na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu.

 

Na izborima za Skupštinu grada Valjeva, najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić – Valjevo sutra", u glasovima 20.955 u procentima 55,32 posto od birača koji su glasali. Koalicija "Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 posto.

 

"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" sa 1.778 glasova, što je 4,69 posto, imaće dva odbornika, dok je po jedan odbornički mandate pripao manjinskim listama "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović", osvojilia 723 glasa ili 1,91 posto i "Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života" sa 737 glasova, odnosno 1,95 posto birača koji su glasali na lokalnim izborima u Valjevu.

 

Izborna lista "Kasnimo – Narodna stranka – Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri – Stanko Ranković" nije prešla census sa 359 glasova ili 0,95 posto.

Glasačka kutija

Glasačka kutija (Foto: Kolubarske.rs)

Nevažećih listića bilo je 894 ili 2,36 posto. Na lokalne izbore u Valjevu izašlo je 50,61 posto, odnosno 37.894 građana od 74.878 koliko je upisano u birački spisak. Glasali su na 103 biračka mesta.

 

Prema rečima predsednika Gradske izborne komisije Mladena Simovića, na lokalnim izborima održanim u nedelju 2. juna u Valjevu nije utvrđena nijedna neregularnost i nepravilnost, evidentirana je samo jedna primedba, koja "praktično nije bila u vezi sa izbornim procesom nego je bila političke prirode", te kao takva nije uticala na izbore.

 

Koalicija oko SNS pokvarili rezultat u odnosu na 2020.

 

U odnosu na lokalne izbore 2020. godine, naprednjaci i njhovi koalicioni partneri, koji su ove godine imali jednu zajedničku izbornu listu (11 partija), su pokvarili rezultat.  

 

Pre četiri godine koalicija oko SNS je imala 31 mandat, koalicija okupljena oko SPS imala je 16 mandata, "Šapićeva" lista imala je dva odbornika, tako da je vladajća koalicija imala 49 odbornika, dok je opozicija  GG Lokalni front Va - Slobodni ljudi i "Za kraljevinu Srbiju" (POKS - Monarhistički front)" imala po jedan odbornički mandat u Skupštini grada Valjeva od 51 odbornika.

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 25 minuta

Da li Valjevo želi 859 407 507 evra?

Povodom nedavno održane javne rasprave o Akcionom planu za održivu energiju i klimu - SECAP Valjevo, saopštenjem za javnst oglasila se koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" - sVAnuće.

 (foto: )
Ovog vikenda Pre 5 sati 41 minuta

Evropsko prvenstvo u karumu na Divčibarama

26. Evropsko prvenstvo u karumu – indijskom bilijaru biće održano na Divčibarama od 29. avgusta do 2. septembra. Kako je saopštio Karum klub Valjevac, organizator ovog takmičenja, ovom prilikom...

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Skoro mesec i po dana nakon izbora članova Pre 1 dan 5 sati

Prva sednica Gradskog veća u petak

Sednica Gradskog veća, na kojoj će biti razmatrane 24 tačke dnevnog reda, biće održana u petak, 30. avgusta. Biće to praktično prva sednice Gradskog veća u novom sazivu, održava se skoro mesec i po...  · 4 komentara