Mladen Simović (foto: Kolubarske.rs)
Mladen Simović (foto: Kolubarske.rs)
03.06.2024, 14:17

Pet lista imaće odbornike u Skupštini Valjeva

č: | fb:

U skupštinu grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, dok jedna nije prešla cenzus, saopšteno je na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK) na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu.

 

Na izborima za Skupštinu grada Valjeva, najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić – Valjevo sutra", u glasovima 20.955 u procentima 55,32 posto od birača koji su glasali. Koalicija "Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 posto.

 

"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" sa 1.778 glasova, što je 4,69 posto, imaće dva odbornika, dok je po jedan odbornički mandate pripao manjinskim listama "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović", osvojilia 723 glasa ili 1,91 posto i "Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života" sa 737 glasova, odnosno 1,95 posto birača koji su glasali na lokalnim izborima u Valjevu.

 

Izborna lista "Kasnimo – Narodna stranka – Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri – Stanko Ranković" nije prešla census sa 359 glasova ili 0,95 posto.

Glasačka kutija

Glasačka kutija (Foto: Kolubarske.rs)

Nevažećih listića bilo je 894 ili 2,36 posto. Na lokalne izbore u Valjevu izašlo je 50,61 posto, odnosno 37.894 građana od 74.878 koliko je upisano u birački spisak. Glasali su na 103 biračka mesta.

 

Prema rečima predsednika Gradske izborne komisije Mladena Simovića, na lokalnim izborima održanim u nedelju 2. juna u Valjevu nije utvrđena nijedna neregularnost i nepravilnost, evidentirana je samo jedna primedba, koja "praktično nije bila u vezi sa izbornim procesom nego je bila političke prirode", te kao takva nije uticala na izbore.

 

Koalicija oko SNS pokvarili rezultat u odnosu na 2020.

 

U odnosu na lokalne izbore 2020. godine, naprednjaci i njhovi koalicioni partneri, koji su ove godine imali jednu zajedničku izbornu listu (11 partija), su pokvarili rezultat.  

 

Pre četiri godine koalicija oko SNS je imala 31 mandat, koalicija okupljena oko SPS imala je 16 mandata, "Šapićeva" lista imala je dva odbornika, tako da je vladajća koalicija imala 49 odbornika, dok je opozicija  GG Lokalni front Va - Slobodni ljudi i "Za kraljevinu Srbiju" (POKS - Monarhistički front)" imala po jedan odbornički mandat u Skupštini grada Valjeva od 51 odbornika.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 10 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara