Ivica Dačić i Policija (foto: Kolubarske.rs)
Ivica Dačić i Policija (foto: Kolubarske.rs)
06.06.2024, 12:39

Ministar policije prisustvovao manifestaciji u okviru projekta "Karavan bezbdenosti saobraćaja"

č: | fb:

Na platou ispred Centra za kulturu u Valjevu održana je manifestaciji u okviru Preventivnog projekta "Karavan bezbednosti saobraćaja" čiji je cilj unapređenje stavova građana o značaju poštovanja saobraćajnih propisa i unapređenje bezbednosti.

 

"Od neizmernog je značaja da ova naša zajednička akcija obiđe sve gardove u Srbiji, jer ona ima bitan cilj, a to je da preventivno deluje na sve učesnike u saobraćaju", rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je prisustvovao manifestaciji.

 

On je poručio da je bezbednost dece u saobraćaju prioritet ne samo MUP-a, već i Vlade Republike Srbije, koja je u Strategiji o bezbednisti saobraćaja kao osnovni cilj predvidela viziju - nula poginule dece, a za Vladu Srbije ta vizija nije samo slovo na papiru, već najvažnija obaveza.

 

"Porodica je prvo okruženje iz kog deca crpe prva i najvažnija znanja kada je reč o njihovom bezbednom učešću u saobraćaju. Molim sadašnje i buduće roditelje da budu svesni toga i da deci od najranijeg uzrasta svojim primerom usađuju zdrave navike u saobraćaju, od pravilnog prelaska ulice, bezbedne vožnje bicikla, do prevoza u vozilima uz korišćenje pojasa i dečjih sedišta", kazao je Dačić.

 

Ministar policije se obratio roditeljima, jer deca, kako je rekao, nisu glavni učesnici u saobraćaju.

 

"Deca su žrtve. Od ponašanja roditelja u saobraćaju zavisi i uspeh ove naše akcije. Zato mi moramo da stvorimo kult u našoj zemlji, da je apsolutno društveno neprihvatljivo, nepravilno, bahato i neodgovorno ponašanje u saobraćaju, zato kazne moraju da budu drakonske. Zato, da bi se spašavali životi dece i životi ljudi", poručio je ministar policije Ivica Dačić.

 

Ivica Dačić

Ivica Dačić (Foto: Kolubarske.rs)

Branko Stamatović, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, je kazao da ovaj karavan predstavlja jedno zajedništvo i simbolizuje to da u saobraćaju možemo biti jedino bezbedni ukoliko svi damo svoj doprios i ukoliko zajedno radimo na tome. Naveo je da faktor čovek, kao uzročnik, učestvuje sa 94 posto u svim saobraćajnim nezgodama.

 

"Čovek je najbitniji faktor u saobraćaju, i zato i želimo da kroz preventivne aktivnosti promenimo svest o stradanju u saobraćajnim nezgodama. Vlada Srbije usvojila je nacionalnu strategiju sa vizijom o nula poginulih u saobraćajnim nezgodama i dok i jedan ljudski život gubimo u saobraćajnim nezgodama nećemo stati sa ovakvim aktivnostima", rekao je Stamatović.

 

Prema rečima Milana Nikolića, generalnog sekretara AMSS, saobraćaj jeste neophodan i deo je svakodnevice, ali svakako možemo svojim primerom, svojom svešću, svojom opreznošću doprineti da izbegnemo posledice i stradanje sugrađana.

 

"Okupio nas je isti cilj, a to je da probudimo svest i povedemo računa o svakom životu, da budemo fokusirani u saobraćaju, bilo da smo pešaci, biciklisti ili vozači, da skrenemo pažnju jedni drugima, da mlađi danas nauče, stariji da se podsete koliko saobraćaj može biti opasan i kakve posledice može izazvati", rekao je generalni sekretar AMSS.

 

Ivica Dačić i Policija

Ivica Dačić i Policija (Foto: Kolubarske.rs)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je kazao da je Grad Valjevo otvoren za sve vidove saradnje i projekte koji unapređuju bezbednost naših sugrađana.

 

"Svi smo svesni važnosti odgovornog ponašanja u saobraćaju i zato je ovo sjajna prilika da od najkompetentnijih ljudi, predstavnika institucija čujemo konkretne primere iz prakse i savete koji svima nama i ljudima oko nas bukvalno mogu sačuvati život", rekao je Lazar Gojković.

Karavan bezbednosti saobraćaja

Karavan bezbednosti saobraćaja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja", na platou ispred Centra za kulturu, građanima, posebno deci, pokazana su sredstva i oprema kojima raspolažu policija, vatrogasno-spasilačke jedinice, Crveni krst.

 

Posle obilaska manifestacije ministar Ivica Dačić posetio je Policijsku upravu Valjevo i Vatrogasno-spasilački bataljon Valjevo.

 

Nosilac projekta "Karavan bezbednosti saobraćaja" je MUP Srbije, partneri su Agencija za bezbednost saobraćaja, Auto-moto savez Srbije (AMSS), Crveni krst Srbije, Nacionalna vozačka akademija (NAVAK) i lokalne samouprave. 

Policija

Policija (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 50 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara