Cisterna u Kolubari 2 (foto: Đorđe Đoković)
Cisterna u Kolubari 2 (foto: Đorđe Đoković)
21.06.2024, 07:20

Lokalni odgovor predlaže gradonačelniku mere za zaštitu od vrućine

č: | fb:

U pismu upućenom gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću, udruženje građana Lokalni odgovr predlaže kako zaštiti zdravlje građana Valjeva u toplotnom talasu.

 

Lokalni odgovor poziva Lazara Gojkovića da u svojstvu gradonačelnika Valjeva, kao i komandanta Štaba za vanredne situacije, preduzme mere iz svoje nadležnosti i koordinira aktivnosti javnih službi i ustanova u narednim danima kako bi se sačuvalo zdravlje naših sugrađana usled dejstva visokih temperatura vazduha.

 

"Saglasno obaveštenju Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut u kome se ističe opasnost izlaganja visokim temperaturama posebno za najosetljivije grupe stanovnika, očekujemo da će nadležne službe preduzeti blagovremeno mere kako bi se ublažile posledice delovanja afričke klime u Valjevu", navodi se.

 

Lokalni odgovor predlaže postavljanje po gradu kontejnera sa pijaćom vodom i cisterni za snabdevanje čistom vodom, obezbeđenje pijaće vode za žitelje bezvodnih krajeva kao što su Žabari, Leskovice i Blizonjski vis, postavljanje po gradu hladnjaka, zaklona i tuševa, kao i posuda sa čistom vodom po ulicama i parkovima za pse, mačke i ptice.

 

"Odredite javne ustanove u gradu koje se mogu koristiti kao skloništa od visoke temperature (npr. hol Centra za kulturu, prizemlje Gradske uprave, šalter Pošta, zgrade mesnih zajednica, Dom vojske i slično), pozovite upravnike prodavnica, tržnih centara i ugostiteljskih objekata da omoguće svojim mušterijama i sugrađanima da u njihovim objektima potraže sklonište od visoke temperature i da im omoguće besplatnu čašu ili flašicu hladne vode. Prilagodite aktivnosti vrtića i obrazovnih ustanova prema kretanju temperature u cilju izbegavanja toplotnih udara", predlaže Lokali odgovor i dodaje:

 

"Ograničite motorni saobraćaj u centralnim gradskim ulicama u periodu najviših dnevnih temperatura od 10 do 17 časova. Naredite dnevno pranje i dezinfikovanje ulica i javnih površina, osigurajte kontrolu propisanog odlaganja otpada, naredite uklanjanje vozila sa zelenih pocršina, predložite i osigurajte primenu mera zaštite na radu za građevinske i proizvodne firme".

 

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 30 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara