Duhovska litija - slava Valjeva (foto: www.valjevo.rs)
Duhovska litija - slava Valjeva (foto: www.valjevo.rs)
25.06.2024, 06:37

Obeležena slava Valjeva

č: | fb:

Jutarnjom liturgijom i duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama obeležena je slava grada Valjeva, Duhovski ponedeljak - Druge Trojice. "Božji blagoslov je biti gradonačelnik ovom lepom gradu. Zahvalan sam zbog toga i radujem se novim zajedničkim uspesima i napretku našeg Valjeva", rekao je gradonačlenik Valjeva Lazar Gojković čestitajući slavu.

Liturgija u Hramu Vaskrsenja Hristovog

Liturgija u Hramu Vaskrsenja Hristovog (Foto: www.valjevo.rs)

 

Obeležavanje slave otpočelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog koju je služio Episkop valjevski Isihije sa sveštenstvom, a potom je obavljeno rezanje slavskog kolača.

 

Duhovska litija krenula je od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg centralnim gradskim ulicama - Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde je upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Upisan zapis u hrast

Upisan zapis u hrast (Foto: www.valjevo.rs)

 "Duh Sveti nas čini novim ljudima, obnavlja naše živote i čini da dobra dela koja činimo, mi prenosimo tu blagodat Božiju i na one prema kojima činimo. Zato i svi mi u ovome gradu verujući u Gospoda i živeći da bismo ugodili njemu, molimo se Bogu da nas obnavlja i zato naš grad može sa pravom da se zove hrišćanskim gradom, gradom na kojem počiva Duh Sveti. Želeo bih da zaista u svojim životima budemo toga svesni i da sva dobra dela koja činimo, činimo svesno i u slavu Božiju i da tako jedni drugima izražavamo ljubav Hristovu i da tako napredujemo svi zajedno. Jer, samo zajedno možemo da uđemo u radost Hristovu, a ne svako kao pojedinac. Mi smo rođeni da se spasavamo zajedno. Čestitam svima koji se trude radi života ove zajednice i koji nam pokazuju da zajedno možemo da živimo dostojno svoje vere i imena i čoveka", rekao je Episkop valjevski Isihije.

Lazar Gojković i Episkop Isihije

Lazar Gojković i Episkop Isihije (Foto: www.valjevo.rs)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da slavu grada Valjeva, Duhovski ponedeljak - Druge Trojice, dočekujemo u dobrom raspoloženju i radosti, zahvalni za sve dobro što nam se desilo između dve slave!

 

"Najzahvalniji smo što živimo u miru i u zdravlju, jer nas je bliska prošlost naučila da su to najvažnije stvari u životu svakog pojedinca, ali i grada i države. Zahvalni smo na svemu što smo zajedničkim snagama uradili da naš grad bude još lepši, bogatiji i razvijeniji. Srećna nam slava i da je proslavimo u radosti i miru", poručio je gradonačelnik Gojković.

 

U Duhovskoj litiji su bili i predstavnici gradske vlasti, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave, predstavnici javnih ustanova, članovi kulturno umetničkih društava i sportskih klubova i brojni građani Valjeva. Kraj spomenika Proti Mateji Nenadoviću, služen je pomen ustaničkom vođi, jednoj od najznačajnih ličnosti srpske istorije.

 

Kulturni program - slava grada

Kulturni program - slava grada (Foto: www.valjevo.rs)

Umetnički program za slavu grada u porti crkve Pokrova presvete Bogorodice priredili su članovi Doma kulture "Izvor" i Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević".

 

Grad Valjevo je pre dvadeset i osam godina obnovio proslavljanje svoje krsne slave, drugog dana praznika Svetog Duha na apostole – Drugih Trojica. 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara