Pomor ribe u Kolubari (arhiva 2021.) (foto: Goran Živanović)
Pomor ribe u Kolubari (arhiva 2021.) (foto: Goran Živanović)
04.07.2024, 06:52

Pre deset dana riba uginula zbog vrućine, a slučaj velikog pomora pre tri godine čeka epilog na sudu

č: | fb:

Zbog niskog vodostaja, ali i visoke temperature vazduha i vode, pre desetak dana uginula je veća količina ribe u Kolubari u mestu Divci, nizvodno od Valjeva, saznaju Kolubarske.rs u valjevskoj policiji i Osnovnom javnom tužilaštvu. Kako nam je rečeno, ovaj put nije u pitanju zagađenje reke kao pre tri godine kada je došlo do masovnog pomora ribe u Kolubari.

 

Vest o "pomoru ribe u Kolubari", koji se dogodio pre deset dana, objavio je na svojoj FB stranici ribolovac Goran Živanović. Kako je naveo, na licu mesta zatekao je jeziv prizor; veliku količinu uginulog skobalja, klena i drugih vrsta koje su plutale po površini vode, ali i bile nasukane na samoj obali.

 

Ovaj događaj je prijavljen inspekciji za zaštitu životne sredine, policiji i tužilaštvu. Kako saznajemo, utvrđeno je da nije u pitanju pomor ribe zbog štetnih materija koje su eventualno ispuštene u Kolubaru, nego se radi o uginuću ribe u rukavcu reke Kolubare usled niskog vodostaja i visoke temperature vazduha. Prema rečima našeg sagovornika, utvrđeno je da 20 metara iznad i ispod tog mesta ima živih riba i nisu ugrožene.

 

Slučaj nije zaboravljen, niti je stavljen u fioku. Čeka sudski epilog

 

Podsetimo, sredinom jula 2021. godine došlo je do masovnog pomora ribe u Kolubari, nizvodno od mosta u Divcima prema Slovcu, kada je u reku ispušten amonijak i fekalije sa, kako se tada sumnjalo, jedne farme u selu Radobić pored Mionice. 

 

Protiv odgovornih za ovaj ekološki incident podneta je optužnica, tako da je u toku krivični postupak pred Osnovnim sudom u Mionici, navedno je u odgovoru Osnovng javnog tužilaštva u Mionici na naše pitanje u vezi istrage, otkrivanja i eventualnog kažnjavanja počinioca.

 

Osnovno javno tužilaštvu u Mionici je, nakon preduzetih dokaznih radnji, pre godinu dana podnelo optužni predlog Osnovnom sudu u Mionici protiv direktora tog preduzeća B. L. (41) zbog opravdane sumnje da je izvršio krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina i novčana kazna. Za isto krivično delo podnet je optužni predlog i protiv pravnog lica PD "Stočar" Ub. 

 

Optužni predlog je podnet je i protiv vlasnika PD "Stočar" Ub S. L. (68) i zaposlenog R. Š. (58) zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo zagađenje životne sredine za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina i novčana kazna.

 

Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, sledeće, i najverovatnije poslednje, ročište biće održano u Osnovnom sudu u Mionici, 7. avgusta 2024. godine ili tri godine nakon masovnog pomora ribe u Kolubari.

 

Aktuelno