Svanuce (foto: Kolubarske.rs)
Svanuce (foto: Kolubarske.rs)
27.06.2024, 11:36

Svanuće: Svi u Loznicu 28. juna!

č: | fb:

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizuje protest protiv Rio Tinta i projekta Jadar ispred Vukovog doma kulture u Loznici u petak 28. juna od 19 časova. Ujedinjena opozicija Valjeva "Svanuće" poziva i građane Valjeva da u petak budu na protestu.

 

Saopštenje za javost "Svanuća" prenosimo u celosti.

 

Koliko košta Srbija? Ako pitate građane, ona nema cenu i ne prodaje se. Ako pitate vlast, Srbija košta još jedan mandat opstanka na vlasti. Srbija je zapravo poklonjena zemlja. Vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke poklanja je na raznim stranama kako bi obezbedila sebe i svoj opstanak.

 

Preko televizija sa nacionalnim frekvencijama i tabloida vlast nas ubeđuje kako se sve to radi za naše dobro i za našu budućnost, a istina je potpuno drugačija. Uvek je to zbog nekog navodnog "višeg cilja" posle kojeg vidimo da je vlast sve bogatija, a zemlja sve siromašnija i dalja od razvijenog sveta.

 

Povampirenje Rio Tinta i projekta "Jadar" za koji je vlast 2022. godine obećala da je zaustavljen i da ga neće biti, samo je još jedan primer za to. Od obećanja datog građanima jače je obećanje dato svetskim moćnicima koji bi zbog srpskog litijuma trebalo da progledaju kroz prste Aleksandru Vučiću i naprednjacima zbog krađe na izborima, uništenih institucija, privatizovane i kriminalne države. Ako se u to može udenuti i angažovanje SNS-u bliskih firmi preko kojih se vlast dodatno bogati, onda je to trgovina u kojoj postoji samo jedna strana koja gubi. Ta strana su građani Srbije i oni gube mnogo – svoju budućnost. Imaće uništenu i nedemokratsku državu kojom će vladati kriminalna vlast i uništenu i zagađenu zemlju na kojoj nema života.

 

I dok mnogo razvijenije države koje takođe imaju rezerve litijuma i bora na svojim teritorijama ne otvaraju rudnike, nama u Srbiji vlast prodaje priču o litijumu kao nafti 21. veka. Kako je onda moguće da te zemlje čekaju da se prvo u Srbiji primeni još uvek eksperimentalna tehnologija vađenja i prerade rude, a nas naša vlast nudi da budemo pokusni kunići za testiranje te tehnologije? U eksperimentima se zna, pokusni kunići stradaju, a mudre države to ne rade svojim građanima.

 

Predvićeno je otvaranje rudnika i bukvalno na našim pragovima i ugrožavanje zemljišta, vode i vazduha bez kojih nam nema života. I ako neko misli da je Jadar daleko od nas, iza otvaranja rudnika u Jadru uslediće otvaranje rudnika u predgrađu Valjeva. Bušotine koje zagađuju podzemne vode su već tu.

 

Srbija je mala zemlja koja ne može da dozvoli da na svojoj teritoriji stvori zatrovanu pustinju. Mi drugu zemlju nemamo. Mi druge živote nemamo. Čak i da naši preci nisu vekovima ratovali i svoje živote davali za nju, ne smemo našim potomcima da ukrademo budućnost ostavljajući ih da žive u uništenoj zemlji. Hoćemo li smeti da pogledamo svoju decu u oči ako se danas ne pobunimo protiv?

 

Zato koalicija "Svanuće" pruža punu podršku prijateljima iz udruženja "Ne damo Jadar" i učestvovaće na protestnom skupu zakazanom za 28. jun u 19 časova u Loznici. Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da se pridruže ovom protestu, jer je on važan za celu Srbiju. Sigurni smo da je to samo početak opšteg ustanka građanki i građana Srbije, ne samo protiv Rio Tinta, već protiv ovog nakaradnog sistema prodaje ljudskih, nacionalnih i državnih interesa zarad opstanka na vlasti kriminalne klike Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. U tome svi moramo da budemo ujedinjeni.

Aktuelno

Izložba pasa mešanaca (foto: Udruženje Čarna)
U parku prekoputa Centra za kulturu Pre 45 minuta

Izložba pasa mešanaca

Udruženje Čarna organizuje treću po redu izložbu pasa mešanaca u nedelju 30. juna u 17 časova u parku preko puta Centra za kulturu. Izložba se organizuje pod sloganom – "Budi faca, prošetaj mešanca!".

Ulica Braće Veličković (foto: Kolubarske.rs)
Problemi u Ulici Braće Veličković 28.06.2024

Da li će gradonačelnik uvažiti zahteve građana?

Žitelji ulice Braće Veličković uputili su zahtev gradonačelniku Valjeva tražeći da radovi u njihovoj ulici budu izvedeni po važećim tehničkim standardima. Smatraju da infrastrukturne probleme treba...  · 8 komentara