Protest u Loznici (foto: Kolubarske.rs)
Protest u Loznici (foto: Kolubarske.rs)
29.06.2024, 00:18

Sa protesta u Loznici Vladi dat rok od 40 dana - zakonska zabrana eksploatacije litijuma ili blokada železnice

č: | fb:

U Loznici je održan "svelitijumski sabor", protest protiv kompanije "Rio Tinto" i projekta "Jadar" za iskopavanje litijuma, kako je ranije najavio Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), organizator skupa. Poručeno je da Rio Tintu nije mesto u Srbiji i da neće biti rudarenja tog minerala. 

Protest u Loznici

Protest u Loznici (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Rio Tinto, nećeš kopati, Rio Tinto, marš iz Srbije", "Izdaja, izdaja", skandirali su okupljeni, koji su, kako je rečeno sa improvizovane bine, "došli da brane Srbiju". Jedna od poruka upućena građanima Srbije je: "Jadar ne sme pasti, ako padne Jadar pala je i Srbija". Među brojnim transparentima izdvojio se jedan na kome je pisalo: "U Nedeljicama se brani i moj kućni prag".

 

Život i rudnik ne mogu zajedno, birajte, život ili rudnik

 

Marijana Trbović Petković, aktivistkinja udruženja Ne damo Jadar, rekla je da imaju samo jedan zahtev. 

 

"Imamo samo jedan zahtev -  zakonska zabrana primenjenih geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Republici Srbiji. Rok je 40 dana. 41. dan, ne budu li usvojili zakon, blokiraćemo Srbiju", rekla je i dodala:

 

"Blokiraćemo Srbiju, ali nećemo maltretirati ljude po ulicama. Sad ćemo da maltretiramo njih. Blokiraćemo ključne tačke, železnice, da ne može Kinez iz Bora da vuče naše zlato. Blokiraćemo da ne može mafija iz Bosne da vuče ugalj, koji ima 30 odsto više sumpora. Samo po džepu njihovom, jer sve to oni dobro stavljaju u svoje džepove. Sve su bogatiji. I sad ovako, ljudi, mi se uopšte ne šalimo. Prugu je mnogo lakše blokirati nego put", rekla je ona. 

Marijana Trbović Petković

Marijana Trbović Petković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Navela je da će ovaj zahtev biti predat u ponedeljak na pisarnicu Vlade Srbije i dodala da od tada počinje da teče rok od 40 dana. "Pruga je samo početak... To je kraj ili naš ili njihov, nema kući", poručila je Marijana Trbović Petković, aktivistkinja udruženja Ne damo Jadar.

 

Nakon toga su okupljeni krenuli u šetnju do zgrade Gradske uprave Loznica. Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), je poručio da je "ovo poslednja šetnja". 

Protest u Loznici

Protest u Loznici (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na protestu u Loznici bila je i grupa mladih koja je pešice krenula pre nekoliko dana iz Beograda a predvodi je aktivista Ivan Bjelić.

 

Protest u Loznici je organizovan nakon što su predstavnici vlasti ukazali na mogućnost da u Srbiji bude eksploatisan litijum, iako je vlada Srbije, pre dve godine, posle demonstracija, zaustavla projekat "Jadar".

Aktuelno

Duško Ranisavljević (foto: Kolubarske.rs)
Funkciju će obavljati do juna 2025. godine Pre 23 sati 58 minuta

Dr Duško Ranisavljević predsednik Rotari kluba Valjevo

Dužnost predsednika Rotari kluba Valjevo, od dosadašnjeg predsednika ove organizacije diplomiranog arhitekte Miodraga Miše Maksimovića, preuzeo je profesor dr Duško Ranisavljević, koji će funkciju...  · 1 komentar