01.07.2024, 09:14

Poziv za učešće u istraživanjima koje organizuje Biološki fakultet

č: | fb:

U okviru projekta "Procena ekosistemskih usluga Ribničke klisure (Zapadna Srbija) kroz građansku nauku", koji je podržao Centar za promociju nauke, otvoren je poziv za građaske naučnike. 

 

Projektom rukovodi dr Jelica Novaković, naučni saradnik Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a lokalne partnerske organizacije koje učestvuju u projektu su Ekološki pokret "Okvir života" iz Mionice i Udruženje za negovanje kulturnog nasleđa "Čelnik" iz Ljiga.

 

U sklopu projekta je raspisan javni poziv za prijavu ljudi zainteresovanih da postanu građanski naučnici. Javni poziv će biti otvoren do 01. jula, a odabrani kandidati će prisustvovati obuci koja će pojasniti osnovne principe i metode istraživanja. Nakon toga, tokom leta i jeseni 2024. godine će biti organizovana terenska istraživanja ekosistemskih usluga na teritoriji tri sela – Brežđe, Paštrić i Struganik, kao i istraživanje literaturnih podataka. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na poziv putem linkova koji su dostupni na fejsbuk stranicama udruženja Ekološki pokret "Okvir života" i Udruženja za negovanje kulturnog nasleđa "Čelnik", kao i na instagram stranici Biološkog fakulteta.

 

Šta je građanska nauka?

 

Građanska nauka je relativno nov koncept u Srbiji, koji podrazumeva da građani aktivno doprinose naučnim saznanjima, bez obzira na uzrast, stepen obrazovanja i predznanje iz pojedinih oblasti. Želja za otkrivanjem i znanjem je univerzalna vrednost koju bi trebalo kod sebe da negujemo, bilo da smo naučnici, bilo da se bavimo potpuno drugim zanimanjima.

 

Uvek postoji oblast koju možete odabrati kao svoje polje istraživanja, tome se posvetiti i postati veoma dobar građanski naučnik. Možemo reći da je građanska nauka vrsta hobija, sa potencijalom da umnogome preraste hobi. Pojedini građanski naučnici u svetu su zahvaljujući svom entuzijazmu, angažovanju i izuzetnom doprinosu postali poznati u svetu nauke, posebno u oblastima bioloških nauka i astronomije.

 

Građanski naučnici koji se prijave na poziv mogu biti različitih obrazovnih profila, ali se radujemo ljubavi prema prirodi koja nam je svima u osnovi zajednička.

Aktuelno

Protest protiv Rio Tinta u Loznici (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 1 dan

Pokušavajmo, možda i nije nemoguće?

Protiv gluposti smo nemoćni. Tu ne možemo ništa postići ni protestima, ni silom, argumenti ne vrede, u činjenice koje govore protiv prethodno oformljenih mišljenja, jednostavno niko ne veruje,...

Mountain Music Fest  (MMF) (foto: Đorđe Đoković)
Preko 30 izvođača Pre 1 dan

Počela prodaja ulaznica za MOUNTAIN MUSIC FEST

Počela je prodaja jednodnevnih ulaznica za Mountain Music Fest, koji se održava od 2. do 4. avgusta, saopštio je organizator. Za sve one koje ne žele da propuste nijednog od preko 30 izvođača na...  · 1 komentar